Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Önkormányzatok hajrá előtt

Csornán a négyéves ciklusprogram teljesítéséről, Kapuváron a gazdasági és humánprogram végrehajtásáról is tárgyalnak a képviselők a hátralévő üléseken.

Közeledve a helyhatósági választáshoz, ezúttal két város, Csorna és Kapuvár önkormányzati vezetőjének tettük fel kérdéseinket. Nevezetesen, hogy milyen fontosabb témák kerülnek terítékre a képviselő-testület hátralévő ülésein. A választás előtt hozzálátnak-e nagyobb fejlesztéshez, beruházáshoz, vagy éppen befejeződnek-e az ilyen munkák október 20-ig? Milyen állapotban adják át az önkormányzati kasszát a település új vezetőinek?
Horváth Tibor csornai alpolgármester szerint a városi képviselő-testület munkaterve a választásig egy rendes ülést irányoz elő. Ennek fontos témája a négyéves ciklusprogram teljesítéséről, a napközi otthonos óvoda munkájáról és az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról készült beszámoló. A választási bizottságot várhatóan rendkívüli ülésen választják meg.

Október 20-ig két utca – a Halász és Bocskai – felújítása fejeződik be, reményeik szerint még augusztusban. Tart a rendelőintézet felújítása, amit vis maior támogatással végeznek el. A legnagyobb beruházásnak, a Botond utcai húsz szociális bérlakásnak a felépítése év végére várható.
Horváth Tibor elmondta, hogy az önkormányzat jelenleg 90 millió forintos működési hitellel gazdálkodik. A város megkapta az úgynevezett „önhiki"-támogatást, ami enyhíti a pénzügyi nehézségeket. Az idei költségvetésben tervezett bevételek részben teljesültek. Számítani lehet azonban rendkívüli bevételre, ami nem más, mint a Rekultív kft. által fizetendő 84 millió forint és ennek áfája. A megállapodás szövegének pontosítása után az önkormányzat hozzájuthat ehhez az összeghez, melynek felhasználásáról részben már az új képviselő-testület dönt.

Dr. Biró Pétertől, Kapuvár polgármesterétől megtudtuk, hogy a választási ciklusból hátralévő időben a munkatervben meghatározott témákat tárgyalják. Így például augusztusban a 2002. évi költségvetés első félévi teljesítését és a városi távhőszolgáltató tevékenységről szóló beszámolót. Szeptemberben értékelik a négyéves gazdasági és humánprogramot, a bizottságok pedig az utolsó évben végzett munkájukról számolnak be.
Miként azt dr. Biró Péter kifejtette, az elkövetkező néhány hónapban látványos fejlesztés már nem lesz. Viszont a négyéves ciklus alatt kétszázmillió forintot költöttek kórházi gépek, műszerek vásárlására, tíz szociális bérlakást alakítottak ki. Az utak rendbetételére tavaly nyolcvanmillió forint jutott, ugyanerre a célra idén hatvanmilliót fordítanak.
– Úgy tűnik, költségvetésünk rendbe jött, hisz az „önhiki"-pályázaton 52 millió forintot nyertünk. Azonkívül egy cég érdeklődik a volt városgazdálkodási vállalat telephelye iránt, ahol mintegy ötven munkahelyet akarnak létesíteni. Nagyon örülnénk, ha sikerülne – nyilatkozta Kapuvár polgármestere.

Korábban:

Nagy a hajrá a választás előtt (2002-07-25) >>
Választás előtti okosítás (2002-07-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellemes hétvégét nyújtanak

A csornai képviselő-testület döntése szerint megtarthatja családi rendezvényét a helyi… Tovább olvasom