Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Önkormányzati támogatással működnek

A szervezetek közötti szorosabb együttműködésről tárgyalt a Csornai Rendőrkapitányság vezetője és a helyi Rábaköz Polgárőr Egyesület elnöke a minap. Legközelebb karácsony előtt járőröznek együtt egyenruhások és civilek.
Csornai polgárőrök: Munkájukat a rendőrségtől kapott Lada is segíti.
A Csornai Rendőrkapitányság és a helyi Rábaköz Polgárőr Egyesület kapcsolatát tekintette át a minap Tellesz Endre alezredes, rendőrkapitány és Kovács Attila, a polgárőrség elnöke. A beszélgetésen megegyeztek: a kapcsolatot az eddiginél szorosabbra fűzik.

Tellesz Endre a kapitányságon tartott egyeztetésen kijelentette: a rendőrségnek a jövőben is szüksége van a polgárőrök segítségére. Mint fogalmazott, a bűnözés visszaszorításában legfontosabb a rendőri, illetve a polgárőri jelenlét, és mivel a rendőri állomány létszáma korlátozott, a polgárőrök hatékony közreműködésének egyre nagyobb szerepe lesz. Az alezredes ígéretet tett arra, hogy a kapitányság lehetőségeihez mérten segíti az egyesület működését, például a technikai felszereltség terén, illetve szakmai tanácsokkal.

Kovács Attila, a polgárőr-egyesület elnöke megemlítette: néhány évvel ezelőtt tapasztalható volt a rendőrök részéről némi tartózkodás a polgárőrökkel szemben és az önként felajánlott segítséget az állomány nem minden tagja fogadta szívesen. Ez a helyzet azonban ma már megváltozott, az egyenruhások elismerik civil kollégáikat, igénybe veszik szolgálataikat. Így volt ez legutóbb például halottak napja környékén is, amikor rendőrök és polgárőrök közösen felügyelték a temetők környékét.
– Fel kell ismernünk és el kell fogadnunk, hogy a saját érdekünkben, közös célokért dolgozunk együtt – reagált az elhangzottakra Tellesz alezredes. – Az együttműködést szeretném a jövőben szorosabbra fűzni, a rendőr-polgárőr közös szolgálatokat pedig fokozni.

Kiss József alezredes, közrendvédelmi osztályvezető elmondta: a közös munkára legközelebb a karácsonyi ünnepek előtt kerül sor, amikor a Belváros megnövekedett forgalmában járőröznek együtt rendőrök és polgárőrök. Abdai Imre, aki az önkormányzat társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnokaként vett részt a megbeszélésen, szintén elismerte, hogy a polgárőrségre szükség van. A képviselő arra tett ígéretet, hogy az önkormányzat erejéhez mérten a jövőben is támogatja az egyesületet.

Rábaközi polgárőrségek

Babóton 2001-ben alakult meg a polgárőr-egyesület, az önkéntes tűzoltók vállalták, hogy a település közbiztonságára is figyelmet fordítanak. Az önkormányzat idén 350 ezer forinttal támogatta a fiatalokat, ezenkívül biztosítja számukra az irodahelyiséget és fedezi annak rezsijét is.
– Jelenleg a víz-, illetve a gázfűtés bevezetése van folyamatban a polgárőrirodába, amit szintén a falu költségvetéséből finanszírozunk – mondta Molnár János polgármester, aki szerint Babót vezetése minden segítséget megad az egyesületnek.

– Pályázataik sikeréhez az önrész biztosításával járulunk hozzá, ebben az évben 200 ezer forintnál is több volt. Ez a fajta bűnmegelőzés szerintem a jövő útja, a lakók szerint is szükség van rájuk, ezért minden támogatást megérdemelnek.
Az enesei polgárőrség évente 100 ezer forintot kap az önkormányzattól, amelyet működésükre fordítanak, emellett az iroda fenntartását is átvállalta a község.

– Tavaly alakult meg az enesei polgárőrség és önkormányzatunk fontosnak tartja, hogy működésük zavartalan legyen. Nemcsak anyagilag segítjük munkájukat, hanem egyéb formában is, például a polgármesteri hivatal munkatársai a könyvelésben, pályázatok írásában állnak rendelkezésükre. Az egyesület idén polgárőrnapot is szervezett, amelynek lebonyolítását is támogattuk – tájékoztatott Mesterházy József enesei polgármester.

– A megyében jelenleg 45 bejegyzett polgárőr-egyesület működik, további kilenc pedig a bejegyzésre vár – tudtuk meg Gangl Andrástól, a megyei polgárőrszövetség elnökétől. – Ez azt jelenti, hogy 1800–2000 egyesületi tag teljesít rendszeresen szolgálatot. Ez a szám növekszik, hiszen folyamatosan alakulnak meg a polgárőrségek térségünkben.
A megyei elnök elmondta: az egyesületek a legnagyobb támogatást a helyi önkormányzatoktól kapják, ezenkívül vannak szponzoraik is. Jelentős bevételt hoznak az országos szövetség pályázatai, és ez kiegészül a megyei szintű pályázatokkal is. Gangl András szerint egyre jellemzőbb, hogy a polgárőrök a közterületi szolgálat mellett a szociális munkából is kiveszik a részüket.

A csornai Rábaköz Polgárőr Egyesület az önkormányzat által ingyenesen biztosított irodából szervezi tevékenységét. 2003-ban 200 ezer forintot utaltak át a városi költségvetésből az egyesület számlájára, amelyből felszereléseket, ruhákat vásároltak, valamint a megyei rendőr-főkapitányság által néhány éve használatba adott személygépkocsit is ebből tartják fenn. A polgárőrök helybeli vállalkozók támogatását is élvezik.

Kónyban a községért tenni akaró polgárok gondolták úgy, hogy a faluban megalakítják a polgárőr-egyesületet. Alakuló ülésük már megvolt, jelenleg a bírósági bejegyzésre várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kérnek a Rekultívból

A dél-rábaközi települések vezetői nem akarják, hogy a térség hulladékgazdálkodása a piacon ma… Tovább olvasom