Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Önkéntesek, tolvajok meg az eladó víztorony

Eseményekben bővelkedő esztendő volt 2013 is a Rábaközben. Jó és rossz hírek, tragikus és vidám történetek egyaránt akadtak Csornán és környékén. Ezekből készült összefoglaló.


2013 első hónapjában a hó fogságába esettekről és mentőikről írtunk. Például a bősárkányi önkéntes tűzoltókról, akik szabadidejükben szállították az ebédet az időseknek és mentették az autósokat. Tragikus baleset történt Sopronnémetiben. A vasúti átjáróban kamion ütközött vonattal, sofőrjét életveszélyes állapotban vitték kórházba. Csornán, a kisperjési településrészen egy családi házat hordtak szét ismeretlenek a tetőtől szinte a téglákig. Így a tulajdonosok álma, egy csendes kis tanya, odalett.

Februárban egy bátor csornai boltos, Samu Jánosné azzal került a címlapra, hogy két fegyveres rablót kergetett ki az élelmiszer-
üzletből. Jézus nevére kérte őket, hogy távozzanak, aztán kilökdöste őket az ajtón. A szanyi önkéntes tűzoltók meg új járművet vásároltak. Kétszer gyűjtöttek rosszvasat a cél érdekében és 2,5 millió forintjuk jött össze. Csornán közben lemondott az egyik alpolgármester. Gecsényi András a költségvetés nehéz helyzete miatt döntött a távozás mellett.

Márciusban tanyáról elszabaduló kóbor állatok, kecskék, tehenek, lovak borzolták a kedélyeket Rábaszentmiklóson. Az állatok tönkretették a kerteket, udvari növényeket. Maglócán megfogyatkozott a községi képviselő-testület. A polgármester, Blága Tibor mondott le, magánéleti okokra hivatkozva. A tisztség gyorsan népszerű lett a kicsi faluban. De erről később. Hiába a tavasz és nemzeti ünnepünk, hóhelyzetről tudósítottunk. Például Szilból, ahol a 86-os főúton rekedteket az iskolában szállásolták el, illetve helyi családok adtak fedelet az ott ragadtaknak.
Áprilisra népszerű lett tehát a maglócai polgármesteri szék. Győrből, Budapestről, de még Szabolcsból is érdeklődtek az „állás" után. A szerencse viszont a kocsmákban kopogtatott. Egymás után a markotabödögei és a rábaszentandrási italboltba érkezett két, milliós nyeremény. Előbbi faluban 2,2, utóbbiban 1 millió forinttal lett gazdagabb egy-egy törzsvendég szerencsejátékon. Csornán viszont beállt a forgalom, mivel meghibásodott a szennyvízcsatorna-rendszer. A belvárosban a javítás hónapokig tartott, hatalmas zavarokat okozva a közlekedésben.

Májusban a maglócai választáson, ahogy a helyiek ígérték, falubelit választottak a község élére, Farkas Miklósnét. Szanyban vandálok jártak a Dózsa utcai temetőben. Nyolc síremléket döntöttek le az azóta is ismeretlen tettesek. Az önkormányzat állíttatta helyre a sírköveket. Jó hír érkezett a csornai forgalomban autózóknak. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő bejelentette, hogy kezdődik az elkerülő út építése és legkésőbb 2015-ben be is fejeződik.

Júniusban egy bágyogszováti vállalkozó a térség fejlesztéséért földjeit ajánlotta fel termálfürdőnek, illetve ipari csarnokait a Csornára tervezett napelemgyárnak. Egyikből sem kért senki. Csornán a Rábaközi Napokon az 1849-es csornai csatát harcolták végig ismét lelkes hagyományőrzők.
Júliusban Dörben kiderült, ahány rábaközi fazekas dolgozik, az mind a döri mesterek tanítványa volt. Csornán gyorsan egymás után két diák kerékpárját is ellopták. Olvasóink több bicajt is felajánlottak a gyerekeknek. A rábaközi cserkészek meg Rómában Ferenc pápával imádkoztak.

Augusztusban a csornai strand megnyitásának negyvenedik évfordulóját ünnepelték. Negyven úszó negyven kilométert tett meg a versenymedencében. Kónyban egy helyi vállalkozó kápolna építésébe kezdett. Addigi életéért, például egy szerencsés kimenetelű baleset miatt, hálából. Lengyel Sándorné csornai néptáncpedagógus Bonis Bona – „A nemzet tehetségeiért" díjat kapott.

Rábacsécsényben víztorony eladó – olvastuk a szeptemberi hirdetésben. Mint kiderült, a község vízellátásáért felelős hidroglóbusz magánterületen áll, tulajdonosai pedig pénzt akartak érte. Elkészült viszont a kónyi magánkápolna, Buda Bertalan vállalkozó építtette. Ökumenikus szertartáson áldották meg. Ács Lajos szili plébános ismét ajándékot adott szülőfalujának, Szanynak: egy Rákóczi-szobrot. Szintén Szanyban ünnepelt az Interfa kft. A térség legnagyobb foglalkoztatója negyedszázados lett. Csornán, a köztársasági elnök jelenlétében dr. Pápai Lajos megyés püspök áldotta meg a felújított Jézus Szíve-templomot.

Októberben átadták Csornán az északnyugati városrész felújított csapadékvíz-elvezető rendszerét. Kis szépséghibával, az önkormányzat ugyanis nem fizette ki a kivitelezői díjat, mivel a tervektől eltérő méretű árokburkoló elemeket építettek be. A fejlesztési ügynökség dönt, elfogadja-e a változtatást. Az online pénztárgép költségei miatt visszaadta az ipart Boros János csornai cipészmester. A város köztiszteletben álló iparosát azóta kárpótolta talán az élet: a Kisalföld az év rábaközi emberének választotta. 1,3 milliárd forintból új járóbeteg-ellátó központot alakítanak ki a Margit Kórházban. Aki egyszer is járt már a mostani, lapos tetős rendelőben, megérti, miért fontos ez a beruházás.

November végén 85 Szent István téri lakásban fagyoskodtak. A távhőrendszer hibásodott meg, a szolgáltató kicseréltette a vétkes csövet. Árpáson Kovács Mihályt köszöntötték 90. születésnapján. Misi bácsi 64 éve szolgál a mórichidai evangélikus gyülekezet kántoraként és még nem is szeretne nyugdíjba vonulni. A szanyi Bokréta néptáncegyüttes Pesovár-díjat kapott a táncoshagyományok ápolásáért. Bágyogszováton régi időket elevenített fel a Bágyogszovátért Egyesület: kenyeret sütöttek kemencében.

Decemberre a rábaszentmihályi községi kertészet és feldolgozó egyedi ízekkel tör be a piacra. Kiemelkedő, „zászlóstermékük" a tölgyfa hordós káposzta. A rábacsanaki önkéntes tűzoltók példátlan módon segítik falujukat. 5,5 millió forintot ajánlottak fel a közösségi ház felújítására. A csornai városházán vasdiplomás tanítókat köszöntöttek, és az év végére maradt a hír: a csornai polgármester 2006–2010-es szabadságpénzéért perel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esély sem volt négymillió behajtására

Közel négymillió forintos tartozást engedett el a csornai önkormányzat december végén. Tovább olvasom