Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Önerőből teszik rendbe intézményeiket

A legtöbb településen a nyári szünetben a halaszthatatlan karbantartásokat végezteti el az önkormányzat intézményeiben.
Tisztasági meszelés, festés, esetleg a vizesblokkok felújítása azok a munkálatok, amiket a rábaközi falvak a nyári szünidőben elvégeztetnek intézményeikben. Ennél többre viszont nemigen kerül pénz, a megkérdezett polgármesterek az e célra kiírt pályázatokat hiányolják.

Babóton 850 ezer forintból korszerűsítik az óvodai mosdókat, ezenkívül festenek és a parkettát is kijavítják. Az iskolában a tisztasági meszelést végzik el. Tervezik a könyvtár rendbetételét, amire 300 ezer forintot szánnak. Mindezt a község költségvetéséből finanszírozzák. Molnár János polgármester szerint erre a célra pályázatot nem találtak.

Bősárkányban a nyári karbantartási munkákat elvégzik az intézményekben, festenek például. Nagyobb beruházás lesz a gondozási központ külső nyílászáróinak cseréje és hőszigetelése, amit a megyei területfejlesztési tanács támogat. Ötmillió forintba kerül a kivitelezés. Nyáron építik meg az iskola kerítését, két és fél millió forintból, önerőből.

Szanyban az iskolát az egyház működteti, így az épületre az önkormányzatnak nem kell költenie. Az óvodában tavaly festettek minden helyiséget, felújították a konyhát is. Idén két újabb tanterem padlózatát cserélik ki, körülbelül háromszázezer forintot költenek rá. Tóth Károly polgármester megjegyezte: a regionális operatív programban elvileg lenne önkormányzati intézmények felújítására támogatás. Mint mondta: ám most szüneteltetik a kiírást, pedig a településeknek jól jött volna az amúgy kedvező lehetőség.

Kónyban praktikus okokból szintén csak a tisztasági meszelést és a halaszthatatlan feladatokat végzik el az iskolában és az óvodában. Amint azt Aller Imre polgármestertől megtudtuk: mindkét intézményben nagyszabású átalakításokat, fejlesztéseket terveznek. Régiófejlesztési és címzett pályázataik várják az elbírálást. Amíg viszont értesítést nem kapnak az eredményről, csak a legfontosabb munkákat ütemezték be. Erre a célra a község költségvetésében különítettek el forrásokat. Az elképzelések szerint nyáron a faluház külső felújítása, a homlokzat rendbetétele, a tetőcsere is megvalósul.

Barbacson pár évvel ezelőtt sokat költöttek az iskolaépületre, lecserélték például a tetőzetet. Éppen ezért a szűkös költségvetés miatt idén nyáron csak a tisztasági meszelést végzik el, illetve a nyílászárókat festik át az iskolában és az óvodában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorodnak az állattartás feltételei

Lapunkhoz több SMS is érkezett, melyben a veszkényi Szabadság és Rákóczi utcai lakók nehezményezik az ott terjengő szagokat. A polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: az elmúlt években drasztikusan csökkent a falubéli állattartók száma, míg tíz éve majd minden második házban tartottak sertést vagy marhát, addig napjainkra alig négy-öt veszkényi nevel állatokat. Tovább olvasom