Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Önálló koreográfiák a Rábaközben is

Csorna–Budapest - A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet vehette át nemzeti ünnepünk alkalmából Lengyel Szabolcs, csornai származású néptáncos.
Messze viszi hírét szülővárosának, Csornának és „nevelőcsoportjának", a Pántlika néptáncegyüttesnek Lengyel Szabolcs. Legutóbb például a Szépművészeti Múzeumba, ahol a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át Hiller Istvántól. A fiatal néptáncos a budapesti Honvéd Együttes tánckarának vezetője.

Lengyel Szabolcsot tavaly bízták meg a tánckar vezetésével. Gyakorlatilag az első ember lett a csoportnál. Irányítja a Honvéd Együttes életét, szervezi a próbákat, előadásokat, de az együttes adminisztrációjáért is felel. Annak idején fiatalon, érettségi után került Budapestre, a Honvéd Együtteshez. Azóta elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus és táncművész szakát.

– Nekünk, táncosoknak most kezdődik az évad, készülünk az előadásokra, legközelebb szeptember 2-án állunk színpadra. Persze a nyár sem múlt el tánc nélkül a honvédosoknak, hiszen A Társulat István, a király előadásában közreműködtünk – beszélt munkájáról.
Lengyel Szabolcs önálló koreográfiákkal is bemutatkozott már, és olyan neves művészekkel dolgozik együtt, mint például Foltin Jolán és Novák Ferenc. „Abban a szerencsében van részem, hogy Joli néni gyakran felkér az együttműködésre. Koreográfiát készítek a Honvédnál, de a Bihari együttesnél is" – mondta. Természetesen gyakran megfordul Csornán is, ahol szülei és testvére a Pántlika néptáncegyüttest és az Alapfokú Néptánciskolát „viszik". Legutóbb a város augusztus 20-i ünnepségére állította színpadra csornai szereplőkkel az István, a király című művet.

Lengyel Szabolcs
Lengyel Szabolcs

– Igyekszem a pénteki napokat szabaddá tenni, és ha nincs fontosabb elfoglaltságom, akkor utazom Csornára. Szívesen segítek a Pántlika munkájában, az ünnepi táncjátékot is édesapám rendezte, és én állítottam össze Béres Anikóval, aki párom a táncban, menyasszonyom az életben – fogalmazott Lengyel Szabolcs. Hozzátette: a mostani elismerésben „benne vannak" szülei is. „Köszönettel tartozom nekik, az ő példájukat követve indultam el ezen a pályán" – jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 3. fölsőszeri 2008. augusztus 25. 17:18
  „Gratulálok!

  Régen megérett már a kitüntetés és az elismerés, mind a csornai, mind pedig a Honvéd - beli munka után! Csak így tovább!”
 • 2. Putyilov 2008. augusztus 25. 06:57
  „Hajrá,Szabi! Csak így tovább.”
 • 1. táncos1 2008. augusztus 25. 06:24
  „Gratulálok Szabolcsnak az állami elismeréshez. Sok munka van ebben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér por a levélben

Babót - Egyelőre ismeretlen eredetű fehér port kapott postai küldeményben egy idős babóti nyugdíjas… Tovább olvasom