Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Olvasóink kérdezték: Kapuváron is drágul, majd csökkenhet a hulladékszállítás díja

Várhatóan január közepén határozzák meg, hogy mennyit kell majd fizetni a soproni hulladéktársuláshoz csatlakozott településeken. Áremelés, majd csökkenés lehet.

Általánosnak is mondható problémával keresték meg szerkesztőségünket kapuvári olvasóink. Mint elmondták, még az elmúlt évben egy levelet kaptak, amely arról szólt, hogy a hulladékszállítás kapcsán új szerződést kell kötniük.

Ám a hivatalos papíron nem szerepelt például, hogy adott esetben mennyit kell majd fizetni a szolgáltatásért, miként az sem, hogy mi lesz azon lakosokkal, kik nem küldik vissza a szerződést.

A módosítás oka
, hogy Sopron város és a járás szinte legtöbb településén a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH) végzi a szemét elszállítását, kezelését január elsejétől.

Az ügyben Kóczán Zoltán, a kapuvári önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, társulási alelnök volt segítségünkre.

A politikus leszögezte, nem kizárólag kapuvári esetekről van szó, hasonló lehet a helyzet a többi társult településen is.

2008-ban csatlakozott Kapuvár

A sikeres uniós pályázat feltétele az volt, hogy az adott térségben meglegyen a 100 ezer fős lakosságlétszám. A konzorciumot harminckilenc település alkotja. Kapuvár 2008-ban csatlakozott. A rábaközi város egyebek mellett azért választotta a társulást, mert így látták hosszú távon biztosítottnak a hulladék elszállítását, kezelését.


- Fontos, az úgynevezett soproni hulladéktársuláshoz 39 településre ugyanazok a szabályok vonatkoznak - mondta el Kóczán Zoltán. - Azaz, a díjak mindenhol egységesek lesznek, így fordulhat elő, hogy nem egyformán emelkednek majd az árak, hiszen azt azonos szintre kell hozni. Az, hogy mennyit kell fizetni a szolgáltatásért, várhatóan január közepén derül ki, ugyanis ezt majd a Magyar Energia Hivatal állapítja meg.

A szerződéseken már csak ezért sem szerepel konkrét ár.

Jelenleg a mindenhol a tavalyi ár plusz annak 4,2 százalékkal emelt összegét kell fizetni. Településtől függően ez 15-25 forint drágulást jelent ürítésenként.

Kóczán Zoltán így folytatta: a hulladékszállítás kötelező közszolgálati feladat, ennek értelmében mindenkitől elviszik - szerződés nélkül is - a szemetet. S ennek árát a későbbiekben visszamenőleg rendezik majd, annak függvényében, hogy mekkora méretű hulladékedényt rendelnek, rendeltek meg.

 Rövid előzmény:

A soproni Harkai úti hulladéklerakó működése engedélye – többszöri meghosszabbítás után – 2009. július 15-én lejárt. Sopron és akkor további negyvennégy település ezért, még 2005-ben, egy társulást hozott létre, a szilárd hulladék kezelésének, válogatásának és lerakásának megoldására.


- A projekt értelmében Cséren új lerakó épül mechanikai előkezelővel, Fertőendréden átrakóállomás és komposztálótelep készül el, Sopronban szelektíven gyűjtött hulladék válogatására alkalmas csarnok és gépsor, átrakóállomás és komposztálótelep gazdagítja a társulás vagyonát.

Továbbá szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas kukásautókat szerez be a társaság. Hat hulladékudvar és 123 szelektív sziget kialakítása is 2013 év feladata - tette hozzá Kóczán Zoltán.

A társult települések:

A korábbi negyvennégy helyett, a kilépések miatt jelenleg harminckilenc tagja van a társulásnak. A nem tagok saját maguk oldják meg a hulladék elszállítását.


- A jövő generáció, és azért is, hogy az unokáink is élhető teret adjuk át ösztönözzük a lakosságot a szelektív gyűjtésre. A beruházás költségeiből négymilliárd forintot az Európai Unió finanszíroz, az önrész jelen pillanatban kettő milliárd forint. Ám nagy esély van arra, hogy a kormányzat a támogatást 95 százalékra emelje fel. Így az önrész mintegy háromszázmillió forintra csökken. Éppen ezért, a várható drágulás után felülvizsgáljuk az árakat.

Így nem kizárt, hogy csökkenni fog a szolgáltatás díja.

- Kapuváron a visszajelzések alapján zökkenőmentes volt az átállás. Mindenhonnan időben és rendesen elszállították a hulladékot - zárta szavait Kóczán Zoltán.

A nyitókép illusztráció!

Olvasóink írták

 • 9. Reális 2013. január 08. 18:59
  „Korrektség?Már annak is örülni lehet,hogy nem lőnek ránk géppuskával!”
 • 8. Dwatson 2013. január 07. 22:42
  „Győr környékén négyszeres lett a szemétszállítás díja,ez vár rátok is! A városban lelakatolt kukák,illegális szemétlerakók,és szemetes szelektív gyűjtőhelyek vannak,az utak,erdők szélén több lett a szemét mint valaha.”
 • 7. alekínyó 2013. január 07. 22:24
  „jasper:
  Kapuváron évek óta heti 1x van ürítés, de ez a kétszeri ürítés árán.
  Magyarul: 100 %-os áremelés volt,amikor áttértek az egyszeri ürítésre,de a díjat nem felezték meg.
  A Rekultív Kft sem volt korrekt és a mostani sem lesz az...!
  Majd meglátjátok...”
 • 6. black_cat 2013. január 07. 18:44
  „Üdv.

  Engem konkrétan az érdekelne, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezése mikorra várható?

  jasper,

  Tudtommal csak a lakótelepen van heti 2 szemétszállítás, ott is csak azért, mert 2 lakásra jut egy hulladékgyűjtő. (többet nem lehet elhelyezni a lépcsőházi tárolókban)”
 • 5. kishektor 2013. január 07. 18:09
  „Szeretném megjegyezni, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tájékoztatása szerint
  a hulladékgazdálkodásról szóló 2010. évi XLIII. törvény 23. § ának g) pontja a szolgáltatónak a közszolgáltatáshoz kapcsolódó adatok közül a következők kezelését teszi lehetővé : az igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, valamint anyja neve . és itt a vége tisztelt szolgáltató !! Mennyi vita lett volna elkerülhető, ha önök ismerik e törvényt !! mert ugye önök kiváncsiak voltak az adószámomra ! a feleségem minden adatára, a telefonszámomra, az örökösök adataira stb.
  A fentiek ismeretében szeretném megkérdezni a tisztelt Közszolgáltatót, hogy mit kíván tennei a jogellenesen kicsikart személyes datainkkal ???
  Bízom benne, hogy a szemétszállításhoz jobban értenek mint az adminisztrácíóhoz ! Mielőbbi jó munkát kívánok. üdv.”
 • 4. tudorka 2013. január 07. 16:57
  „Azért az az át állás elég silányra sikerült.
  Illett volna valahol meghirdetni, hogy akitől kedden vitték el most újév napján is akkor viszik, mert a lakosság elég tanácstalan volt. Ja és az STKH honlapján sem volt rá utalás. Ez nem ad büszkeségre okot!
  Az árról meg annyit, hogy ez olyan FIDESZES rezsi költségcsökkentés, hogy másoktól árcsökkentést kényszerítünk ki, de mi emelünk. Mi mindenek felett állók vagyunk.”
 • 3. Fater 2013. január 07. 11:47
  „És erről miért nem tudtak a települési polgármesterek ilyen mérvű felviágosítást adni? Nagyon sok panasz talán nem is érkezett volna be.”
 • 2. jasper 2013. január 07. 11:31
  „De gondolom míg kapuváron 2-szer lesz ürítés máshol meg egyszer nem ugyanannyiról jön a csekk.Fertőszentmiklóson itt a szeméttároló miért nem jó.Ez valakinek megint nagy üzlet rarjtunk meg elverik a port mint mindig.”
 • 1. csipes72@freemail.hu 2013. január 07. 08:18
  „Már megint a Cikes !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha tenni kell a faluért, nem mondanak nemet

Tovább olvasom