Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Olvasói kérdésekre polgármesteri válaszok

Lapunk meghívására a csornai szerkesztőség vendége volt Hámori György kapuvári polgármester, aki az olvasók kérdéseire válaszolt.
A Kisalföld rábaközi szerkesztőségének vendége volt a minap Hámori György kapuvári polgármester, aki az olvasók telefonon és e-mailben feltett kérdéseire válaszolt. A kapuváriak részéről mérsékelt érdeklődés övezte a szerkesztőségbeli „fogadóórát". Egy telefonáló szóvá tette, hogy a város vezetője miért csak Csornán érhető el, mire a polgármester kijelentette: hivatalbéli fogadóóráin is bárki megkeresheti problémáival. A feltett kérdések zöme az ipari parkkal és a kórház ügyével foglalkozott.

És most következzenek az olvasók kérdései és a polgármester válaszai:

– Van-e beépítési kötelezettség azokra az ipari parki területekre, melyeket – többek közt a volt soproni polgármester – évekkel ezelőtt befektetési szándékkal vásároltak meg?

– Az akkori testület valóban elhibázott döntést hozott azzal, hogy nem kötöttek ki időhatárt a beépítésre. Úgy gondolom, ezek a területek akár spekulációs célokra is használhatók napjainkban.

– Ellenőrizték-e a Zrínyi parkban történt fakivágások és -telepítések minőségét, mert láthatóan csapnivaló munkát végzett a megbízott cég vagy vállalkozás.

– Kénytelen vagyok erre is azt válaszolni, hogy még az előző vezetés által kiadott munkáról van szó, de annyit tudok tenni, hogy a problémának az egyik alpolgármester utánajár.

– Miért költött a város az ipari park területén díszburkolatra, mikor Kapuvár tele van rossz utakkal?

– Az ipari parki útfelújításokat pályázati pénzből fedeztük, a díszburkolatok elkészítését az ott letelepült cégek finanszírozták.

– Szinte minden fórumon a bezárandó kórházakról beszélnek. Mit tud tenni az önkormányzat a kapuvári intézmény megmentéséért?

– Az országos médiában is csak kiszivárogtatott információkat lehet olvasni és hallani. A kapuvári önkormányzat sem tud felelős lépéseket tenni addig, amíg nincs a kezünkben a konkrét kormányzati elképzelés intézményünk sorsát illetően. Az azonban már ma is látszik, hogy vélhetően sem a csornai, sem a kapuvári kórház nem működhet tovább a jelenlegi formában. Azért küzdünk, hogy a tervekben szereplő rehabilitációs intézmény mellé néhány aktív ágyat is kiharcoljunk Kapuvárnak. Nagy reményeket fűzünk a kialakítandó angiológiai rehabilitációs központhoz, ami azonban feltételezné néhány alapszakmás (belgyógyászati, sebészeti) aktív ágy jelenlétét. Úgy gondolom, ez az egyetlen esélyünk. Ragaszkodunk a kórházunkhoz, hajlandóak vagyunk akár arra is, hogy a csornaiakkal karöltve közösen oldjuk meg az intézmények fennmaradását.

– Többször elhangzott a polgármestertől, hogy mennek a befektetők után. Van-e már látható eredménye a munkának?

– Sikeres tárgyalásokat folytattunk a burgenlandi turisztikai szövetséggel és a bécsi magyar nagykövetség kereskedelmi attaséjával, dr. Berényi Ferenccel is. Ezek eredményeként a jövő évtől Kapuvár kiemelt célpontként lesz az osztrák turisták számára megjelölve, valamint a követség munkatársának jóvoltából kiajánlják Kapuvárt az ipari befektetőknek is.

– Miből keletkezik a közel kétmillió forintos megtakarítás, melyet a struktúra átalakításával prognosztizál?

– Kevesebb bizottsági tagot és kevesebb bizottsági elnököt fizet a költségvetés, ezáltal – a járulékokkal együtt – közel kétmillió forint megtakarítás keletkezik ezekből az intézkedésekből. Azt sem engedtem, hogy egy képviselő több bizottságban is részt vegyen, így ez nemcsak kevesebb költséget jelent, de a döntés-előkészítés is korrektebben működhet.

– A művelődési ház új igazgatója szerint a kapuvári testület mindenképpen külsős vezetőt akart az intézmény élére. Miért nem a jelenlegi körből és miért soproni igazgatót választottak?

– A testületben fel sem merült, hogy lehetőleg külsős vezető legyen, a szándékról sincs információm. A kérdés második felére válaszolva pedig annyit tudok mondani, hogy a pályázatok közül a jelenlegi igazgató anyaga volt a legjobb, akinek munkájával meg is vagyunk elégedve. Sajnos azonban a végzettsége nem megfelelő, ezért a szakértő által a következőként kijelölt pályázót, Fajkusz Attilát választotta a testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézkedést sürgetnek a vízszennyezés miatt

Emelkedik a sobori székhellyel működő Rába Szövetség taglétszáma. Nemes László elnök szerint ez azt jelenti: a települések elfogadják, hogy összefogással lehet eredményt elérni. Szeretnének fejlesztési forrásokhoz jutni és elérni, hogy végre megszűnjön a folyószennyezés. A Rába Szövetség elnöke, Nemes László sobori polgármester beszélt a részletekről a Kisalföldnek. Tovább olvasom