Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ólomkatonák serege

Pici ólomkatonák sorakoznak rendíthetetlenül a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ kiállítótermében. Az alakok a honfoglalástól az 1848–49-es szabadságharcig idézik vissza a letűnt korok és harci viseletek emlékét.
A terem falain körben uralkodóink. A kör Géza fejedelemmel nyit és I. Szapolyai Jánossal zárul. Mintha a kerekasztal lovagjai adtak volna randevút egymásnak. Az ólomba öntött katonák sorát a honfoglaló lovasok felvonulása kezdi. Aztán Szent István, II. András, Nagy Lajos és lovagjai, valamint egy jelenet a muhi csatából. Egy közepes terepasztalon tizennegyedik századi várostrom elevenedik meg.
Arrébb Mátyás király, Kinizsi és végvári vitézek, s az ellen is ott van, szemben velük janicsárok.Török sereg. Aztán ugorva az időben, Rákóczi és kuruc tisztjei. Az 1848-at jelölő ólomember kék között feltűnik a márciusi ifjú, Petőfi, nemzeti szalaggal karján. Nem hiányzik Bem és Damjanich sem. Honvédtisztek, nemzetőrök és komáromi gránátosok vonulnak harcba.

Központi helyen, hatalmas terepasztalon az 1809-es Napóleon vezette győri csata elevenedik meg. Várvédők és ostromlók. Ágyúk, seregek egymással szemben, néhány halott katona fekszik a fűben. Szemünk előtt zajlik a csata. (A kiállítás november huszon-egyedikéig tekinthető meg.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Intenzív kampányt folytattak Csornán

Békét és fejlődést ígérnek A kampány tapasztalatairól és az esélyekről tartott sajtótájékoztatót a… Tovább olvasom