Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Olimpiai bronzérmese is van Kapuvárnak

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a höveji csipke a kiemelkedő nemzeti érték címet viselheti. A rábaköziek egyre több értéket javasolnak első körben a helyi, megyei értéktárakba. Kiderült, Kapuvár olimpiai helyezettel is büszkélkedhet.

A höveji csipke minapi elismerése nagy lökést adhat a rábaközi települések civil szervezeteinek és intézményeinek a helyi értékek felmérésében. Ezek a megyei értéktárba vagy jó esetben a hungarikumok közé kerülhetnek.

A hövejieknek a minap sikerült. A Hungarikum Bizottság március 18-i ülésén döntött „a höveji csipke" Magyar Értéktárba való felvételéről. Az erről szóló törvény szerint a kiemelkedő nemzeti érték nemzeti szempontból meghatározó jelentőségű, a magyarságra jellemző és közismert, jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon, továbbá hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

Értéktárba kerülhet Bodor Ödön élete.
Értéktárba kerülhet Bodor Ödön élete.

Kapuváron és Mihályiban már az elmúlt évben megalakult a helyi értéktárbizottság, Csornán néhány napja hozott döntést erről a képviselő-testület.

Kapuváron javaslatot kapott a Cserpes-sajt, a csermajori sajt, a kapuvári sonka és a húsgyár. A javaslattevők beírták a kapuvári gyümölcspárlatokat is. A városban és környékén azonban nem tartják jellemzőnek e tevékenységet, ám mint megtudtuk, „a gartai fináncok tudnának mesélni". Az egészség és életmód témában a szénsavfürdős gyógyászati eljárás, a rőzsekunyhó-inhalatórium és a röntgenmúzeum került a javaslatok közé, míg az épített környezetből a hanyi kisvasutat és az egykori Nádasdy-kastélyt (városháza) és a Kis-Rába áramfejlesztőjét emelték ki a kapuváriak. Az ipari és műszaki megoldások között a dr. Lumniczer Sándor-féle érfogó és az úgynevezett Veres-tű szerepel.

Akiknek sikerült: A höveji csipke.
Akiknek sikerült: A höveji csipke.

A kulturális örökség témakörében természetesen első helyen áll a Hany Istók-mondakör, a kapuvári tánc és a népviselet, Pátzay Pál tárlata és többek közt Szigethy Attila élettörténete. A sportból Bodor Ödön olimpikon életpályája került a listára. A természeti környezet témakörében a Hanság és a Király-tó a jellemző javaslati téma, a turizmus és vendéglátás terén a Rosta-fagyi, a kapuvári böllérmáj, a csíkos (csukás ) káposzta, valamint a kapuvári bicskás szelet és a rábaközi perec kapott számos javaslatot.

A mihályi értéktárba a helyi szobrok és templomok mellett a Dőry-kastély és a bohócjárás népszokása kapott javaslatot.

Bodor Ödön atléta, labdarúgó, edző, újságíró Kapuváron született 1882. január 24-én és számos fővárosi egyesület sportolójaként versenyzett. Nemzetközi eredményeit futásban érte el, de 1903-ban egy alkalommal tagja volt a magyar labdarúgó-válogatottnak is. Kétszer szerepelt a magyar atlétaválogatottban (1908 és 1912). Futásban nyolcszor javított magyar csúcsot. Az 1908-as olimpián Londonban a Simon Pál, Mezei Frigyes, Nagy József, Bodor Ödön összeállítású olimpiai váltó tagjaként bronzérmes lett. Ugyanezen az olimpián a 800 m-es síkfutásban a 4. helyet szerezte meg. Részt vett az 1912. évi nyári olimpián is. Visszavonulása után postatisztviselőként, a Sporthírlap és a Pesti Napló, majd a Pesti Hírlap és a Világ című lapok munkatársa volt, illetve atlétikaedzőként tevékenykedett. A városligeti műjégpályán elszenvedett súlyos baleset következtében hunyt el 1927. január 22-én. Bodor Ödön sírja Budapesten a Kozma utcai izraelita temetőben található.


 
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitel nélkül Csorna városa

Hitel nélkül gazdálkodhat a város önkormányzata, mivel az állam valamennyi, fennálló tartozását… Tovább olvasom