Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Olcsóbb az étel a csornai kórházban, ha maguk főznek

Olcsóbb lesz a kórházi étkeztetés, ha az intézmény maga működteti konyháját. Egy-egy beteg napi ellátása 200 forinttal kerülne kevesebbe, mint most.A Margit Kórház várhatóan visszaveszi konyhájának üzemeltetését. Jelenleg egy kft. látja el az élelmezést – szerződés alapján. Legutóbbi ülésén tárgyalta a képviselő-testület a témát. Az előzetes számítások szerint a kórház saját kezelésben a jelenleginél 200 forinttal olcsóbban főz egy-egy betegre naponta.

Donkáné Verebes Éva, az önkormányzati biztos Integra Consulting Zrt.

 

˝1,7 millió forintos beruházást igényelne a váltás.˝
Donkáné Verebes Éva
vezérigazgatója az ülésen elmondta: a Sodexho kft.-vel kötött szerződés december 31-én jár le. Gazdasági számításokat végeztek és kiderült, hogy 1,7 millió forintos beruházást igényelne a váltás. Most 1400–1500 forintot fizetnek ki egy élelemadagért naponta. 200 forinttal olcsóbb lenne az élelmezés egy-egy betegre, ha a kórház üzemeltetné a konyhát. A döntés további kedvező hatásaként említette Donkáné Verebes Éva, hogy a környék kistermelőinek termékeit vásárolnák meg.

– A kórházi konyha kapacitása nagyobb, mint amekkora az intézmény igénye. Emiatt lehetőség lenne arra, hogy külső vevőket keressünk, ami az eredményességet javítaná – mondta Donkáné Verebes Éva.
A testületi ülésre készített anyag szerint a kórház vezetése úgy véli, hogy az étterem újbóli megnyitásával a dolgozóknak is kulturált körülményeket teremtenek a főétkezéshez. Ez annál is inkább elvárás, mivel az egészségügyi szakdolgozók 12 órás műszakban teljesítenek szolgálatot.

Amennyiben a későbbiekben bármely okból mégis nehézségekbe ütközne az üzemeltetés, bármikor lehetőség nyílik az ismételt kiszervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírására. A képviselők úgy döntöttek, hogy a kórház vezetése az üzemeltetés átvételével kapcsolatos intézkedéseket tegye meg.

Olvasóink írták

 • 19. huszárkapitány 2010. december 07. 20:11
  „17.És ha azt hiszed hogy én nem tartom a kórház szétverését a legnagyobb szemétségnek akkor nagyon tévedsz.
  Csak a felelőlökben nem értünk egyet.”
 • 18. huszárkapitány 2010. december 07. 20:01
  „A gyógyszerárat egy külsős külföldi cég üzemeltette volna/nem az önkormányzat /ez nagyon sok pénzt hozott volna nekik.99 évre vette volna bérbe ha 100%-on üzemelt volna az eü ház.Ebbe nem ment bele az önkormányzat/ki tudja ezt garantálni?/és igaza volt mert Zolyomi doktor elment külföldre,és a város fizethetett volna.Ez a céget Gyopáros A. hozta.”
 • 17. hajracsorna 2010. december 07. 14:59
  „iskola!

  Igen, egyetértünk. Szerintem is elég ehhez a kórház. Írtam volna, hogy nem?

  Az összeköltözés miértjeiről pedig itt van az alábbi linken minden: a szocialisták elvették az ágyakat, a polgármester meg azt gondolta, jó ötlet, hogyha összezsúfolják a szakmákat, és a felszabaduló területre beengedik a fogorvosokat és a többieket egy szép új rendelőbe. Aztán lesz majd szép önkormányzati gyógyszertár, meg hasznosított volt munkásőrség és volt járásbíróság, ihajj-csuhajj! Ennyi.

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/egeszseghaz_a_korhaz_ures_epuleteben/2060229/”
 • 16. iskola 2010. december 07. 13:50
  „"Hajracsorna" Gondolod, hogy a számításokat a külsős biztos végzi? Hát csodálkoznék. Minden információ, minden adat a kórháznál van. Szerintem ahhoz nem kell a biztos, hogy a kórház ki tudja számolni, hogy a saját üzemeltetés olcsóbb.

  Az összeköltözés kitalálója vajon ki lehetett? És ki hajtotta végre a parancsot? A kórház, a biztos, vagy az önkormányzat ?
  Mi volt a cél? És kinek az érdekében állt a kórház ellehetetlenítése? Ez mára már sajnos nem derül ki. A tény, hogy a testület egyhangúlag megszavazta, laikus módon. ( A tv közvetítette az ülést)”
 • 15. kukszi 2010. december 07. 11:59
  „Ez mind így igaz ahogy leírtátok.
  Csak hát mi a megoldás ????

  Egy dologgal nem tudok azonosulni ,ez pedig az antsz írása.
  Ha jól gondolom ő a hatóság, akinek feladata a kórház szakmai felügyelete, ellenőrzése
  Ő is elgondolkodhat,hogy milyen hibákat követett el, mikor engedélyeket megadta ehhez az átszervezéshez!!!
  Ha netalán még javasolta is ennek a katyvasznak a kialakulását,most is vállalja a felelősséget.???? !!
  A lakosság az ilyen dolgokba bele szólni nem tud, a hatóságnak viszont kötelessége .”
 • 14. hajracsorna 2010. december 07. 07:52
  „"Igen a biztos mint "hozzáértő" javasolta a testületnek és a polgármesternek.Én úgy tudom hogy a polgármesteri hivatal dolgozza ki a testületnek a javaslatokat,de lehet hogy te tudod jobban."

  Vagyis a polgármesternek csak annyi a dolga, hogy amit eléraknak a hivatal "szakértői" (ez a kifejezés némely esetben komolyan megmosolyogtató), meg a mindenféle külső szakértők, azt aláírja, és beterjeszti a testület elé elfogadásra, aztán pedig mossa a kezét, hogy "ő nem ért hozzá, ez a szakértők dolga".

  Csakhogy, kedves huszárkapitány, az a nagy valós helyzet, hogy az emberek nem szakértőkre, meg hivatali alkalmazottakra szavaznak a választásokon, hanem a polgármesterre. Így a felelősség -ha tetszik neked, ha nem- az övé. És bár van igazad a Papp Józsefre való utalásban, ez még nem menti fel Turi Györgyöt a múlt ciklusbeli hibái alól. Például az alól sem, hogy összezsúfolta a szakmákat.

  Nem huszárkapitány, nem az önkormányzati biztos, és nem is a kórházigazgató, sőt, mégcsak nem is a hivatal. Hanem a polgármester és a testület. Ez a helyzet!

  A saját étkeztetés újraszervezését pedig üdvözlöm!”
 • 13. huszárkapitány 2010. december 06. 20:32
  „De most a kérdés a konyha újra indítása.Ami újra kidobott pénz a mi pénzünkből,és ez is igaz mert egyszer már jól működött.Miért is kellett szétverni,dolgozókat szélnek ereszteni.De ez a két ciklussal előbbi polgármester tudná meg válaszolni.”
 • 12. huszárkapitány 2010. december 06. 20:27
  „hajracsorna.Igen a biztos mint "hozzáértő" javasolta a testületnek és a polgármesternek.Én úgy tudom hogy a polgármesteri hivatal dolgozza ki a testületnek a javaslatokat,de lehet hogy te tudod jobban.A tét a kórház léte volt, az önkormányzati biztos beszámolója szerint..Legalább is úgy állították be.Ezt minden fideszes önkormányzat benyelte.Egyedül Sopron állt ellen.”
 • 11. hajracsorna 2010. december 06. 16:58
  „"Kukszinak igaza van hogy összekutyultak mindent,de ez az önkormányzati biztos munkájának köszönhető.A többieket beleerőltették."

  Ja, én azt hittem, hogy a képviselő-testületi döntéseket a polgármester javaslatára hozzák. Vagy rosszul tudtam? Nem a polgármester javasolta az egészségház érdekében a szakmák összezsúfolását?

  "Minden elismerés a kórházi dolgozóknak,mindnek egytől egyik."

  Ezzel egyetértek szóról-szóra.”
 • 10. huszárkapitány 2010. december 05. 21:20
  „antsz ,te is bennfentes lehetsz ha úgy tudod hogy a szülészeten vizsgálódnak a sok császár miatt.Én csak apuka voltam a szülészeten,de azt tudom és láttam hogy hogy nagyon sok nem mai "csirke szül",és csak egyszer..Arról nem beszélve hogy nem mindenki simán kerül áldott állapotban.Az a kevés megszületett gyermek értékesebb.Sajnos rosszul fejezem ki magam de aki értelmes érti.Ha megnézed ,nem rosszabb az átlag mint más kórházakba.Győrbe könnyebb becsapják a gyermeket a koraszülőtt osztályra vagy a gyermek intenzívre itt meg el kell küldeni Vagy fizetnek téged azért hogy ócsárold a szülészetet?.Mi szeretnénk még ott szülni jövőre.A szülés sehol sem olcsó,mert kell egy műtő háttér/személyzettel/,gyerekorvos/minden szülésnél/de biztos se nem szültél,se apa nem vagy,ha a jövőt pénzbe méred.Hát a temetés az olcsóbb.Kukszinak igaza van hogy összekutyultak mindent,de ez az önkormányzati biztos munkájának köszönhető.A többieket beleerőltették. Minden elismerés a kórházi dolgozóknak,mindnek egytől egyik.”
 • 9. antsz 2010. december 05. 16:15
  „Kukszi!
  Bírálni a gazdasági vezetőt és az orvos igazgatót igazán könnyű, főleg inkognitóban. Ebben a válságos gazdasági körülmények között a lehetetlen kórházi állapotban kitartottak. Köszönet a munkájukért!
  Te igazán kórházi dolgozó lehetsz, ha tudod a belső viszonyokat. Tiltakozásodat azonban nem fejezted ki a "bezsúfolás " ellen. Egyetlen testületi ülésen sem jelentél meg és küzdöttél.
  A neurológiai osztály és a tüdősoztály megszüntetése 2007. év áprilisában volt. Az összeköltözés egy évvel később.
  És mi maradt Csornán. Talán a jól működő szülészet? És mennyi ott császárszülések száma? Hát több mint az országos átlag. Sőt több mint a megyei átlag. Ugy tudom, hogy már a hatóság is vizsgálja a magas számot.
  És vajon miért veszteséges éppen a szülészet? Hát az egyéni érdek magasbb rendűek mint a kórház fennmaradásának az érdeke. Szeintem kukszi te tudod a legjobban.
  Gondolom az új igazgató ezt is megviszgálja. Hát csak drukkolunk neki, hogy legyen bátorsága a paraszolvenciának megálljt parancsolni.
  Ha ezt megteszi, akkor már a közgazdasági mutatók is előtérbe kerülnek.( Sajnos a jelenlegi struktúra nem működőképes. A változtatás elengedhetetlen.
  Ehhez kívánom a kórház vezetésének kitartását és elszántságát.”
 • 8. kukszi 2010. december 05. 13:22
  „Az előző hozzászólásomat folytatva most már lesz két nagynevű szakembere a kórháznak, de kérdés az, hogy munkájuk végzéséhez a feltételeket hogy lehet biztosítani.( épület, technika...)
  Ugyanis a nagyon jól felszerelt és kialakított kardiológiai, belgyógyászati, ideg osztályokat szétrombolták.
  Jelen pillanatban mindent egy helyre bezsúfoltak, ahol a gyógyítás feltételei nincsenek meg.
  Itt ütnek vissza az átgondolatlan, felelőtlen átszervezések. Jól működő egységeket megtartani mindig olcsóbb, mint ezeket újraindítani.
  Az elmúlt időszak közgazdasági szemléletből megbukott. ( orvosigazgató, gazdasági igazgató, kórházi biztos...)
  Remélem 2011. évtől új időszámítás kezdődik a kórház vonatkozásában.”
 • 7. Pepiii 2010. december 05. 12:23
  „Normális ötletek kellenek, meg egy olyan személy aki tesz is vmit annak érdekében. hogy amit ki talált meg is legyen valósítva.”
 • 6. kukszi 2010. december 05. 10:50
  „Hogy valami jót is írjak.
  Információm szerint, vissza jön a Csornai kórházba dolgozni Vályi főorvos úr.
  Na ha ez megvalósul, ez lehet a záloga a kórház működésének.
  Csornai kórház le épülése az ő elküldésével indult el,ez nagy hiba volt.
  Az ő vezetésével, nagyon színvonalas kardiológia, belgyógyászat alakulhat ki.
  ő az ország egyik legfelkészültebb kardiológusa.
  Remélem az igazgató úrral jól együtt tudnak dolgozni.
  Így a kórháznak lehet két húzó embere Viniczai és Vályi úr személyében.”
 • 5. kukszi 2010. december 04. 08:37
  „Heuréka Donkáné havi félmilláért feltalálta a spanyol viaszt !!!
  Sajnos ez Csorna!!!
  Előbb. megszüntetjük,majd feltaláljuk”
 • 4. huszárkapitány 2010. december 03. 21:16
  „3.Ha nem adták volna ki, akkor most nem csinálhatnák újra.Nálunk miért divat hogy ami jól működik azt szétverjük majd újra kitalálja valaki ugyan azt.Most lehet újra szervezni mindent,ebédlőt konyhásokat.ÉLJEN”
 • 3. mikoka 2010. december 03. 20:18
  „Ki sem kellett volna adni!! Nem volt rossz a konyha müködése !”
 • 2. Mátyásfeketeserege 2010. december 03. 18:22
  „Ehhez aztán ész kellett rájönni hogyha mi főzünk az olcsóbb mintha mással főzetünk”
 • 1. cukkini 2010. december 03. 08:49
  „Nem csak olcsobb lessz hanem tobb kerul a tanyerba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sportpálya talaját félti a faluvezető

˝Köszönjük a szárföldi csapat nevében a polgármester közreműködését, hogy nem engedi a csapatot… Tovább olvasom