Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝Olcsóbb a távfűtés, mint amennyiért előállítjuk˝

A Kapuvári Hőszolgáltató költségvetésének jelentős része állami támogatásból származik. Az ügyvezető szerint jogos a rezsicsökkentés, melynek költségeit az állami és önkormányzati büdzsék állják.
– A lakosságnak hasznos rezsicsökkentés bizony akut kérdés a fűtési szolgáltatást végző cégek költségvetésében, legyenek azok akár önkormányzati vagy bármilyen fenntartásúak – kezdte Pászli Tibor, az önkormányzati tulajdonú Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hangoztatta: tarthatatlan állapot, hogy a magyar jövedelmek ilyen mértékű hányadát viszik el a rezsiköltségek. De az is tény, hogy leegyszerűsítve napjainkban már olcsóbban adjuk a távfűtést, mint amennyiért előállítjuk – hangoztatta az ügyvezető.

– Ennek kiegészítésére van egyrészt az állami kompenzáció, mely a cég költségvetésé- ben már jelentős hányaddal szerepel. Önkormányzatunk az előző években is nagy pénzekkel „szállt be" a fűtésköltségekbe. Többek közt a tavalyi 100 millió forintos fejlesztés felét és az elmúlt 30 év elmaradt felújításának költségeit is jórészt a kapuvári büdzsé fedezte – mondta az ügyvezető.

Az önkormányzati cég működésében is a szigorú takarékosságot tartja szem előtt, az ügyvezetővel együtt három ember látja el a feladatokat.
– Minden szerződésünket átvizsgáltuk, igyekszünk itt is takarékoskodni – tette hozzá Pászli Tibor.

A legnagyobb takarékosság azonban a tavalyi, 100 milliós fejlesztést követte. Csak a hálózati veszteség 4 százalékra leszorítása már jelentős megtakarítást eredményezett (ez korábban 40 százalék körül mozgott egyes helyeken), de a lakásonkénti szabályozás és mérés kialakítása már a felhasználóknál is eredményezhetett 15–20 százalék megtakarítást. Az ügyvezető hozzátette: akik nem az egyedi szabályozást választották, azok legutóbbi számláikat már az úgynevezett 2,5-es szorzóval kapták.
– Ez annyit jelent, hogy egy lépcsőház fogyasztásából lakásonként átlagoltunk és ennek a költségnek a 2,5-szeresét számláztuk ki azon lakóknak, akik nem tették lehetővé az egyedi mérést és szabályozást – mondta a cég ügyvezetője, hangoztatva: a lakások tulajdonosainak túlnyomó része azonban napjainkra belépett a szabályozható rendszerbe.
A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ugyancsak küzd a kintlevőségekkel. A cégnek 8 millió forintnyi lakossági követelése van. – Mind a tulajdonos önkormányzat, mind a cég úgy döntött: eddig tartott a türelem. Mostantól keményebb eszközökhöz folyamodunk, hiszen még csak nem is a legrászorultabb rétegbe tartozók a legnagyobb tartozók – mondta Pászli Tibor. Hangsúlyozta: a fűtés nem szociális, hanem piaci kérdés. Kiemelte: a tartozásokat a jogszabályok adta lehetőség alapján ráterhelik az ingatlanokra, vagy egyéb módon hajtják be.

A Kapuváron már szeptember 26-án megkezdődött fűtési szezonban a cég nem tervez fejlesztéseket. – Egyelőre készülnek a tervek a kazánok cseréjére, esetleg a kazánházak összekötésére – ismertette a társaság elképzeléseit az ügyvezető. Erre a munkára természetesen pályázati forrásokat keres a városháza.

Olvasóink írták

 • 4. alekínyó 2013. november 04. 23:11
  „Hát először is szedjék be a tartozók pénzét! Én sem kapok tüzelőt, ha nincsen pénzem! Ja, hogy családi házban lakom? Hál´ Istennek, nem kell közösködnöm senkivel!”
 • 3. tudorka 2013. november 04. 19:10
  „Vissza a szocializmusba!
  Államilag támogatott rezsiköltség. És kinek a pénzéből? Orbán Viktoréból? Németh Lászlónééból? Németh Szilárdéból? Hámori Györgyéből? vagy esetleg a magyar adó fizetők pénzéből?
  Csak szólók, hogy sok termék és szolgáltatás ára magas a fizetéshez képest, tessék már azt is állami támogatni.”
 • 2. Dudus51 2013. november 04. 16:28
  „Tisztelt Szerkesztő Úr! A cikknek se füle se farka, szakmailag pedig teljességgel elfogadhatatlan. Talán az kihámozható az egészből, hogy az adófizetők fizessék a távfűtéses lakásban élők kényelmét.Jobb lenne ha az önkormányzat, ha van pénze, utakat javítana, parkokat rendezne stb...”
 • 1. miracle 2013. november 04. 14:04
  „Szótár.
  "állami kompenzáció": fizessen érte az is, aki nem is veszi igénybe
  "a magyar jövedelmek ilyen mértékű hányadát viszik el a rezsiköltségek": a bérek az alacsonyak, de ezt nem merjük kimondani
  "a fűtés nem szociális, hanem piaci kérdés.": de azért rezsicsökkentgetünk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogi nagyrózsát szolgáltak fel

A kapuvári Ízvadászok amatőr főzőcsapat – az idősek hónapja alkalmából – a minap… Tovább olvasom