Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Októbertől nyolcmilliós támogatás az önkormányzatoknak

Szociális ellátás - A falugondnoki hálózatok október végétől nem pályázattal, hanem igénybejelentéssel juthatnak támogatáshoz. A nyolcmillió forintos támogatásból új buszokat vásárolhatnak az önkormányzatok.
Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete. Az alkalomból országos konferenciát rendeztek a Vas megyei Vépen. Ennek részleteiről Kozma Judit, az egyesület koordinátora számolt be a Kisalföldnek. A szakember elmondta: a falugondnoki hálózatok támogatási rendszere átalakul. Októbertől nem pályázati kiírásokra kell reagálniuk a fenntartóknak, hanem csupán támogatási kérelmet kell benyújtaniuk a helyi vidékfejlesztési irodákhoz.

– A falugondnoki és a vidékfejlesztési hálózatok tehát összekapcsolódnak – világított rá Kozma Judit. – Már idén, október végétől lehet beadni a támogatási kérelmeket. Nyolcmillió forintos támogatást adnak egy-egy falugondnokságnak. Korábban az önkormányzatoknak 20 százalékos önerőt kellett felmutatni, ezután erre sem lesz szükség. Ebből a pénzből a szolgálatok új autókat vásárolhatnak, azaz az ellátás színvonala nő.
A vépi konferencián szó esett a fejlesztési elképzelésekről is.

Legfontosabb cél, hogy teljes lefedettség legyen az országban. Jelenleg 978 falugondnoki szolgálat működik hazánkban, ami kétharmados arány. Azt kívánják elérni, hogy minden jogosult település hozzájuthasson az ellátáshoz. Elhangzott: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a falugondnokok képzésére is, illetve erősíteni kell a partnerkapcsolatokat. Érdekes adatként hallottuk a konferencián azt is, hogy

Magyarországon közel 200 olyan település van, ahol a falugondnoki szolgálaton kívül más ellátási forma nem működik.

Vagyis nincs boltjuk, orvosi rendelőjük, nincs szociális ellátás. A szociális szolgáltatások közül a miénk a legolcsóbb és a leghatékonyabb. A hazai 978 szolgálat évente kétmilliárd forintjába kerül az országnak. Összehasonlításul a hajléktalanellátásra, amit pár tízezer ember vesz igénybe, évente 8 milliárd forintot fordítanak. Az arányokon nem ártana változtatni.

Kovács István Mérges „mindeneseként" dolgozik. Évente 20 ezer kilométert tesz meg a falugondnoki busszal, az ő járműve is megérett a cserére. Mint mondta, az új támogatási formával talán megvalósul ez az elképzelés. A mérgesi falugondnok szerint a partnerkapcsolatok erősítése is fontos lenne.

– Példaként említhetem, ha kórházba vagy orvosi rendelőbe viszünk valakit. Nem ártana egy megkülönböztető mellény rendszeresítése, hogy „szabadabban mozoghassunk", gyorsabban intézkedhessünk, hiszen sok idős, egyedülálló embernek mi vagyunk az „egyedüli hozzátartozói". A másik gondunk a parkolással kapcsolatos. Jó lenne, ha a falugondnoki járművek mentességet kapnának a parkolási díj megfizetése alól. Győrben, Csornán ugyanis hamar kiteszik a kétezer forintos csekket akkor is, ha csak a gyógyszertárba ugrunk be néhány percre – fogalmazott.
Kozma Judit egyesületi koordinátor
Kovács István: A mérgesi falugondnok bízik benne, hogy támogatással lecserélhetik autóját.


Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-ben szólították meg Farád és Rábcakapi elöljáróit

Farádon az iskolai igazgatóhelyettesi poszt megszűntetéséről, Rábcakapin az aszfalton lévő trágyáról… Tovább olvasom