Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Októberi emlékek menekülés előtt

Szalay Antal, aki jelenleg a németor- szági Pforzheimben él, 1956 novembe- rében hagyta el hazáját. Véleménye szerint azokban a napokban nem érezték a veszedelmet, pedig a Corvin közieknek szállította az élelmet.
A környék egyik legnagyobb befektetőjeként számon tartott Szalay Antal beledi származású. Tanulmányait Budapesten végezte, majd elektronikai műszerészként is a fővárosban dolgozott. 1956. október 23. már ott érte. Ezen a napon barátaival villamossal mentek a Gellért Szállóig, ahol már tüntettek a fiatalok.

„ Csak sodródtunk a tömeggel, nem igazán tudtuk vidéki gyerek létünkre, hogy akkor Pesten miről is van szó" – mondta Szalay Antal a forradalom első óráiról. Többüket csak a kíváncsiság vitte a Bem-szoborhoz, majd a rádió épületéhez. A Parlament előtt, Nagy Imre beszéde alatt találkozott régi barátjával, Sinkovits Imre színésszel, akivel korábban Beleden többször kártyáztak.

„Később a Szabad Nép szerkesztősége elé mentünk, ott kiszórtak rengeteg iratot, némi gyújtogatás is volt" – mesélte Szalay Antal.
A beledi fiatalember nagybátyja javaslatára haza akart térni, a szervezkedő fiatalok rábízták egy teherautó vezetését. Fegyvert nem akart fogni, a lelkesedés azonban őt is magával ragadta. A falvakból hordták az élelmiszert a fővárosba és éjjelente a Corvin közből szállította a sebesülteket a MÁV Kórházba. Pár nappal később a Corvin közben lövést kapott az autó.

Ezután egy személykocsit bíztak rá, szintén sebesültszállításra. November 3-án vidéki utakra küldték, Sopron és Beled felé. November negyedike után azonban már nem mert visszamenni Pestre, inkább Kapuvár felé vette az irányt, ahol egy éjszakát a helyi Kórházban töltött. Az események hírére elindult a határ felé, de Oslinál lerobbant az autó. Innen helyiek segítségével gyalog ment át a határon, ahol éjjel lövöldözést is hallott.

„ Sokan azt mondják, hogy elmenekültünk az országból. Én ezt úgy gondolom, hogy a világháború vége után, a szovjet megszállás alatt a terror rendszerében élve nekünk, fiataloknak nem adtak komoly jövőképet, így önmagunkban bízva próbáltuk meg a nyugati életet. Még a határ túloldalán sem fogtuk fel, hogy miből menekültünk el, a retorziókról csak később, már Nyugaton értesültünk" – zárta Szalay Antal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötvenhatos forradalomra emlékeztek

Vitnyéden Trianon-emlékművet avattak a hét végén. Az ünnepségen a helyi általános iskola tanulói az… Tovább olvasom