Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Oktatástörténeti gyűjtőpályázat

V. Szalontay Judit hozzátette: a pályázatot magánszemélyek és intézmények részére is három témakörben hirdetik meg.
A Csornai Múzeum és a Csornai Múzeumért Kulturális Alapítvány oktatástörténeti gyűjtőpályázatot hirdet Mária Terézia nagy jelentőségű oktatási reformintézkedése, a Ratio Educationis 1777. augusztus 22-én történt kiadásának 230. évfordulója alkalmából magánszemélyek és intézmények részére.

– A Ratio Educationis volt hazánkban az oktatásügy első egységes és átfogó állami szabályozása – mondta V. Szalontay Judit múzeumigazgató.
– Ez és a későbbi rendeletek, törvények – például Eötvös József 1868-as népiskolai törvénye – egyre több lehetőséget nyitottak az oktatás színvonalának emelésére, az alsóbb néprétegek beiskolázására, az írástudatlanság visszaszorítására. A rábaközi régióhoz tartozó települések oktatástörténeti dokumentumainak, az iskolák tárgyi emlékeinek, szemléltetőeszközeinek, bútorainak, tanszereinek és visszaemlékezéseknek, a még fellelhető hiánypótló darabjainak összegyűjtésére vállalkoztunk múzeumunk oktatástörténeti gyűjteménye számára. Az összegyűjtött anyagot kiállításon szeretnénk bemutatni. Minden olyan emléket várunk, amely a Rábaköz oktatási-nevelési intézményeivel kapcsolatba hozható. A gyűjtőterület kiemelten Csorna és a kistérség, de szívesen fogadunk máshonnan érkező pályázati anyagokat is. Egyaránt várjuk az 1868 előtti időkből fennmaradt emlékeket, az 1868– 1918, az 1918–1945, valamint az 1945–1990 közötti időszak emlékeit.

V. Szalontay Judit hozzátette: a pályázatot magánszemélyek és intézmények részére is három témakörben hirdetik meg. Első témakör az iskolatörténeti dokumentumok, a második iskolatörténeti tárgyi emlékek – többek között – palatábla, palavessző, földgömb, golyós számológép. Harmadik témakör visszaemlékezések az egykori iskolára és a deákévekre –- saját emlékek, vagy rokonok, ismerősök elmondása alapján –, valamint pedagógusok visszaemlékezései pályájukra. A rögzítés módja lehet írott vagy gépelt, nyomtatott, továbbá magnófelvétel vagy számítógépes dokumentum.

További információ Balázs Tibor történésztől kérhető.
Cím: Csornai Múzeum, 9300 Csorna, Szent István tér 34. Telefon: 96/261-527. E-mail: csorna@gymsmuzeum.hu.
A pályázat beadásának határideje. 2007. július 31.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos változás után a település

Jobaházán a jelenlegi választási ciklus legfőbb feladatának a lélekszám megtartását és a… Tovább olvasom