Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Ódon kripta a templom alatt

Páli - Száznegyven esztendő után feltárták az 1868-ban elfalazott páli kriptát. A sírbolt a templomban a szentély alatt van. Valószínűleg öten találtak ott – nem is annyira örök – nyugalmat.
Több száz éves, elfalazott kriptát rejtett a páli templom. A helyiek tudtak róla, noha 1868 óta senki nem látta a sírboltot. Az emlékezet azonban megőrizte a kripta történetét, sőt, titokzatos alagutakról is meséltek az idősek. A kriptával kapcsolatban maradt fenn az is, hogy ott helyezték örök nyugalomra Majláth Antal pápóci prépostot.

Felderítés: Miután körülnéztek a kriptában és mindent érintetlenül hagytak, egy helyi vállalkozó készített a lépcsők fölé egy könnyen nyitható fedlapot. A Kisalföld kérésére ismét feltárták a páliak a

A páliak az elmúlt évtizedekben, évszázadban tudomásul vették, hogy templomuk alatt valahol kripta van, ahova a helybéli papok temetkeztek. Keresni soha nem keresték. A templom felújításakor azonban kicserélték a belső padlózatot is. A régi lapokat felszedték és Póczik András polgármesternek ekkor eszébe jutott a „legenda". Maga ragadott ásót, csákányt és rövidesen rálelt a boltíves téglafalra.

– Felber János páli plébános 1908-ban írta meg a templom történetét. Ebben említést tesz a kriptáról is – mondta el a Kisalföldnek Póczik András. – Azt írta az atya, hogy a szentély alatt található a sírbolt, melyben hat papot temettek el annak idején. Arról is Felber János tájékoztatta az utókort, hogy 1868-ban a lejáratát befalazták. A hagyomány úgy tartotta, hogy a páli templom alatt nyugszik Majláth Antal pápóci prépost is.

A polgármester rövid kutakodás után téglába ütközött a templom padlózatában. Kibontotta és lámpájával a „140 esztendős sötétségbe" világított. „Érdekes érzés volt azt látni, amire csaknem másfél évszázada nem vetődött emberi szem" – fogalmazott.

Nem sokkal később a kriptába vezető lépcsőt is megtalálták. Miután körülnéztek benne és mindent érintetlenül hagytak, egy helyi vállalkozó készített a lépcsők fölé egy könnyen nyitható fedlapot. A Kisalföld kérésére ismét feltárták a páliak a kriptát. Segítségül hívtuk a 85 esztendős Szalai József emlékezetét is. Az már első látásra megállapítható, hogy a kriptát annak idején feldúlták, kifosztották.

– Öt koporsót találtunk darabjaira széttörve. Érdekességük, hogy az egyik több mint kétméteres, ami Majláth Antalé lehetett, róla ugyanis fennmaradt, hogy szép szál, derék ember volt – tette hozzá a látottakhoz Póczik András. A koporsódarabokon kívül ruhafoszlányok, cipőtalpak maradtak még meg. A korabeli kriptarablók talán értékek után kutattak, és ha volt is bent ilyen, magukkal vitték. A helyiség körülbelül 10 négyzetméteres, boltívesen rakták ki. Csontmaradványok is kerültek elő.

A páli kriptát annak idején feldúlták, már csak a koporsók maradványai láthatók.

– Amikor kibontottam a falat, nagyon nagy hő csapott meg. Arra gondolok, hogy a csontok talán ebben a nagy hőségben elégtek – jegyezte meg a polgármester.

Szalai Jóska bácsi az alagútrendszer nyomait kereste a kriptában. Gyerekkorában ugyanis arról hallott, hogy a templomot a mellette lévő kastéllyal alagút kötötte össze. Ezt végül is nem találták meg.

Szalai József

– A páli határ egy része a győri prépostságé volt, a birtok bérlője lakott a kastélynak nevezett épületben. Emlékeim szerint a Maninczer család. A régiek beszélték, hogy az alagút létezik, de ezek szerint csak legenda volt. Azt is az idősektől hallottam, hogy Páli és Vág között valamikor egy kolostor állt. Állítólag ahhoz is vezetett föld alatti járat a faluból. Hogy ebből mi volt igaz, és mi az, amit csak az őseink raktak hozzá, már sosem derül ki – gondolkodott el Jóska bácsi.

Alagút tehát a templomi kriptából nem indul. Azt viszont beszélik a páliak, hogy amikor az 1960-as években lebontották a kastélyt, a pincéből kiindulva találtak járatokat beomolva. Lehet, hogy mégis volt valós alapja a páli legendáknak.

Ami pedig Majláth Antalt illeti, Tóth Vilmos történésztől megtudtuk: a pápóci prépost 1804-ben halt meg Győrben. Temetkezési helyéről nincs adat. Életrajzában Páli község neve nem szerepel, de előfordulhat ettől függetlenül, hogy valamilyen kötődése volt a településhez. Majláth Antal akadémiai tanár volt, kanonok, a győri bencés gimnázium igazgatója 1786–87-ben.

Olvasóink írták

  • 2. páli 2008. február 27. 14:55
    „Mire gondolsz?”
  • 1. Vajda Pál 2008. február 27. 11:58
    „Hihetetlen, hogy "emberek" mire vetemednek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Nem kell még egy sarc`

Kapuvár - "A helyi Fidesz a közelgő népszavazáson mindenkit a három „igen" szavazatra buzdít"… Tovább olvasom