Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Odafigyeléssel a drog ellen

A gyermeket nem szabad magára hagyni, elvárásokat kell támasztani velük szemben, s értelmes célokat kell kitűzni eléjük – mondta Kapuváron a fia halála óta drogellenes missziót vállaló Gáspár Károly.
A Kapuvári Családsegítő Intézet szervezésében az „Együtt – egymásért a drog ellen" előadás-sorozat legutóbbi rendezvényén dr. Győrffy Dóra pszichiáter és Gáspár Károly szülő – aki a kábítószer miatt vesztette el gyermekét – beszélt a megelőzés fontosságáról. Az édesapa könnyeivel küszködve kezdte mondanivalóját. Röviden vázolta huszonegy éves fia halálának körülményeit, akit nyolc éve temetett el.

Azóta megszállottan járja az országot, s agitál a kábítószer-fogyasztás ellen. Előadásában elmondta: a kilencvenes évek elején, amikor fiát hatalmába kerítette a kábítószer, vajmi keveset tudtak a drogokról. Így nem ismerték fel azt az állapotot, amikor fia is a szer hatása alatt állt. A szülők azt hitték, hogy a csemetéjük valamilyen ünnepi alkalom miatt került ilyen állapotba, s egy kicsit „felöntött a garatra". Csak akkor kezdtek el gyanakodni, amikor a régi barátok kezdtek eltünedezni és új arcok jelentek meg a fiú társaságában. Amikor észrevették, hogy gyermekük kábítószerezik, már késő volt.

Gáspár Károly szerint a ma divatos liberális családmodell veszélyes. Pk is ezt a nevelési elvet követték, családja ezért ment tönkre, s ezért halt meg a fia. Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyermeket nem szabad magára hagyni, elvárásokat kell támasztani vele szemben, s értelmes célokat kell kitűzni elé. Az apa tapasztalatai szerint mindenki a könnyű droggal kezdi, de idővel eljut a heroinig is, s innen már nincs visszaút. Ezért a legfontosabbnak a megelőzést tartja, valamint a kábítószeresek leszoktatását. Véleménye szerint az egyik legnehezebb feladat a már egy idő óta „tiszta" fiatalokat olyan helyzetbe hozni, hogy ne nyúljanak újra a kábítószerhez. Itt nagy szerep hárul a családra, a környezetre, a barátokra és társadalomra egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőnek lenni Kapuváron sem rossz üzlet

A mindenki számára hozzáférhető vagyonnyilatkozatok alapján megállapítható, hogy Kapuvár… Tovább olvasom