Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyughatatlan vegyészt tüntettek ki

Dr. Nagy Miklós „nyughatatlan természetének" köszönhetik az acsalagiak, hogy falujuk múltját többkötetnyi kiadvány őrzi. A nyugdíjas, Németországban élő vegyészt az alkotás öröme hajtja.

Dr. Nagy Miklós Németországban él, de amint kinti teendői engedik, azonnal utazik haza. Szűkebb hazája a Rábaköz, azon belül is Acsalag. Közel a nyolcvanadik életévéhez is fáradhatatlan: kutatja a múltat, fest és ápolja a német–magyar barátságot. A közelmúltban a Csorna Városért Emlékérem elismeréssel tüntette ki a város képviselő-testülete. A Szülőföldünk honismereti pályázaton pedig életregényével az első díjban részesült.

Dr. Nagy Miklós nyugdíjas vegyész. Az elmúlt évtizedekben több kötetben adta ki szülőfaluja, Acsalag néprajzát. Megírta az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz – melyben ő is megsebesült – történetét. A Kisalföldnek elmondta, kutatása az 1970-es években, Acsalag „élő emlékezetének", Bendes Jóska bácsinak a konyhájában kezdődött.

– 1956-ban Németországba kerültem, az 1970-es évektől egyre gyakrabban jöhettem haza. Mindig felkerestem Jóska bácsit, aki sokat mesélt községünk történetéről, szokásairól, hagyományairól, néprajzáról. Rádöbbentem arra, hogy óriási kincs mindaz, amit nekem továbbad. Lejegyeztem történeteit és biztattam is, vesse papírra emlékeit. A mezőgazdaságról, az ünnepekről, hétköznapokról. Hamarosan egy terjedelmes anyag gyűlt össze, amit két kötetben adtam ki – emlékezett dr. Nagy Miklós.

Dr. Nagy Miklós közéleti tevékenységét, kutató- és szervezőmunkáját a csornai önkormányzat is díjazta.
Dr. Nagy Miklós közéleti tevékenységét, kutató- és szervezőmunkáját a csornai önkormányzat is díjazta.

– Amikor Jóska bácsi meghalt, számos kéziratot hagyott hátra. Azokat feldolgoztam és lett belőlük egy második kiadás a faluról. Készül már a harmadik, kiegészített könyv is, hiszen az évek alatt számos új információ, adat került elő. Sok idős emberrel csináltam közben interjút, azok is helyet kapnak a kiadványban.

És hogy miért is tartja fontosnak ezt a munkát? Úgy mondja, szeretné megőrizni az utókornak azokat az értékeket, melyek feledésbe mennének, ha nem tenné meg.

– Így is sok minden elveszett már, legalább az maradjon meg, amit ránk bíztak az előttünk járók. Így voltam a mosonmagyaróvári sortűz történetével is. Először a magam emlékeit írtam le, aztán beszéltem szemtanúkkal, egyetemistatársaimmal. Terjedelmes anyag gyűlt össze szintén, amit ugyancsak kiadtam. Az életem története? „Mint a vándormadár" címmel vetettem papírra, hiszen szülőfalumtól messze sodort a sors, de szerencsére visszatalálok a kedves Acsalagra. Ugyan magamnak és gyerekeimnek írtam elsősorban, de nagy öröm, hogy a honismereti pályázaton első díjra tartották érdemesnek.

Dr. Nagy Miklós helytörténeti kutatásai mellett sok energiát fektet Csorna német kapcsolatainak ápolásába. A város Sinzinggel kötött együttműködési megállapodást, dr. Nagy Miklósnak köszönhetően. Az ő javaslatára keresték meg a németek a rábaközi települést. Azóta számos találkozón vannak túl, például magyar diákok rendszeresen utaznak Németországba, de járhattak már Franciaországban is.

Dr. Nagy Miklós pihenésképpen, közéleti vállalásai mellett fejébe vette, hogy megfesti a kisalföldi templomokat. Alkotásait naptárban foglalja össze, a 2015-ös lesz a tizenötödik. Arra a kérdésre, hogy közel a nyolcvanhoz miért nem pihen, például mórichidai szőlőjében borászkodva, megjegyezte: nyughatatlan természettel lett megáldva.
– Valamit mindig csinálnom kell és szeretnék hátrahagyni magam után valamit. Az alkotás, legyen az bármilyen területen, ad értelmet az életünknek. Ráadásul én még szeretem is azt, amit csinálok – tette hozzá.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kónyi díjazottak

A „Kóny községért" díjat vehette át a közelmúltban megrendezett falunapon Horváth Józsefné. Tovább olvasom