Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Nyugdíjas Akadémia: művészettörténeti előadás

A csornai Nyugdíjas Akadémián szerdán hallgathatták meg a második előadást az érdeklődők. A korstílusokról, változásukról és a különböző magyarázatokról volt szó.

A korstílusok alakulásáról, a változások során felmerült kérdésekről hallhattak előadást tegnap délután a csornai Nyugdíjas Akadémia hallgatói. Dr. Molnár László egyetemi docens szavait ismét sokan, mintegy százötvenen hallgatták meg. A programsorozatot a csornai többcélú kistérségi társulás felnőttképzési központja szervezi.

A nyugdíjas hallgatók leckekönyvét az előadás végén dr. Molnár László egyetemi docens írta alá.
A nyugdíjas hallgatók leckekönyvét az előadás végén dr. Molnár László egyetemi docens írta alá.


– A fő problémát kétszáz éve kezdték az emberek ebben a témában igazán érzékelni – kezdte az előadó. – Igazán aktuális a tizenkilencedik század második felében lett, és nagyjából százötven éve folyamatosan kihívások elé állít bennünket. Nem magáról a stílus kérdéséről van tehát szó, hiszen a stílus adódik, formálódik. A tényleges kérdés a korstílus kérdése. A múltban szépen követik egymást a nagyobbak, a romantikáig.

Ezután korstílussal nem találkozhatunk. Mi lehet ennek oka, mi lehet erre a kérdésre a válasz és milyen következményekkel? Egyes korokban a rendelkezésre álló eszközök magától értetődőek voltak. A romantika korában eszméltek rá először arra, hogy vannak összefüggő, nagyobb áramlatok, melyek jegyében az emberek tevékenykednek, alkotnak és formát adnak a dolgoknak. Ekkor tudatosul először a stílusok történetisége. Amikor az egységes esztétikai normák eltűnnek és az alkotók kezdenek kisebb-nagyobb csoportokra bomlani, a korstílus is eltűnik. A romantika idejének gondolkodói, mint Schiller, Schlegel, Goethe vagy Hegel, észlelték a problémát. Ők egyaránt nyitottak voltak a kortárs és a múlt művészetére is – fogalmazott a docens.


A Nyugdíjas Akadémia második előadása is sok érdeklődőt vonzott.
A Nyugdíjas Akadémia második előadása is sok érdeklődőt vonzott.

Dr. Molnár László beszélt arról is, hogy a XIX. század közepétől az utolsó korstílus, a romantika is elenyészik. A művészettörténet ezután minden akadály nélkül vetheti magát a múlt kutatásába. Feltárják a korszakokat a történetiség segítségével, ugyanakkor az alkotói gyakorlat számára kihívás, hogy eltűnik a korstílus, amiben korábban dolgoztak. Leglátványosabban mindez az iparművészetben és az építészetben jelent meg. Az előadó ezután a kor meghatározó alkotóinak véleményét hívta segítségül, hogy megválaszolja a bevezetőben feltett kérdést.

„A stílus fogalma joggal veti fel a kérdések sorozatát. Valójában jó fél évszázada úgy tűnik, egyesek szerint a stílus csak illúzió, melyet a modern kor embere alkotott meg egyfajta vigasztalásként annak pótlására, amiről úgy érezte, elveszett számára a romantika után" – zárta gondolatait dr. Molnár László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérség jövő júniusig, LEADER 2020-ig?

Változhatnak a Rábaköz településein a terület- és gazdaságfejlesztés formái. Tovább olvasom