Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nyolcvanmillió szabványosításra

A kapuvári képviselő-testület tárgyalt a városi játszóterekről. Előzetes felmérések szerint Kapuvár tizenhét játszóterén a hetvennégy játszószer szabványossági felülvizsgálatának költsége 450 ezer forint lesz.
Vas körhinta: Jó állapotú, meglehet, mégis kicserélik.
A kapuvári képviselő-testület a közelmúltban tárgyalt a városi játszóterekről. Megállapította: a település nagyságának megfelelő számú játszótér áll a gyerekek rendelkezésére, ám ezek közül csak néhány felel meg az európai uniós követelményeknek. A következő öt évben nyolcvanmillió forint kellene a szabványnak megfelelő játszóeszközök kialakítására.

Szakember ellenőrzi

A játszóeszközöket a közeli jövőben felül kell vizsgálni s az új szabványoknak megfelelő játékszerekre cserélni. A szabvány szerint fából, fémből és műanyagból is lehet eszközöket készíteni. Sok olyan játékszer is van, melyek ugyan fából készültek, mégsem felelnek meg az EU-előírásoknak, a követelmények csak a felhasznált anyagok minőségére vonatkoznak. Várhatóan még idén megjelenik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete, mely pontosan előírja, hogy a játszótereket meddig kell szakemberrel felülvizsgáltatni. Ennek hatálybalépése után az üzemeltetőnek meghatározott időközönként meg kell vizsgáltatnia a játszószerek biztonságát. Az ellenőrző hatóság a fogyasztóvédelmi felügyelőség lesz. 2008-ig az ország valamennyi játszóhelyét fel kell újítani. Előzetes felmérések szerint Kapuvár 17 játszóterén a 74 játszószer szabványossági felülvizsgálata 450 ezer forintba kerül.

A pénz egynegyede

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium idén írt ki pályázatot a játékok felújítására és építésére. A rendelkezésre álló keretösszeg 135 millió forint volt, melyből idén mintegy 50–60 játszótér épülhet át, hiszen egy kivitelezése is legkevesebb 4 millióba kerül. A tárca szerint a jövőben háromszor-négyszer ennyi pénzre lesz szükség a program hatékony megvalósításához.

Játékszerek 13 millióig

– A legolcsóbb játékszer 63 ezer forintnál kezdődik, s az ár elmehet akár 13 millióig. Ha minden játszóteret felújítunk, s szabványosítunk, akkor mintegy 80 millió forintot kellene költenünk erre öt éven belül. Ismerve a jelen körülményeket és költségvetési viszonyainkat, nem marad más választásunk, mint pályázni – hangsúlyozta az alpolgármester.
Cserpes András véleménye szerint a város játszóterei jelenleg jó állapotúak, biztonságosak, balesetveszélyes eszközök nincsenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenéves a gimnázium

Alapításának ötvenéves jubileumát négynapos rendezvénysorozat keretében ünnepelte a kapuvári… Tovább olvasom