Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nyolcvan új vadász a jubileumon

Szany - Nyolcvan új vadászt avattak a tizedik szanyi vadásznapon, ahol a kamara megyei elnöke kijelentette: az unió irányelvei szerint megszűnhet Magyarországon a tavaszi szalonkavadászat. Az ünnepi misét a megyés püspök celebrálta.
Szombat reggel kilenc órakor kezdődött a hagyományos szanyi vadásznap. A tizedik, jubileumi rendezvény Hubertus-miséjét dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta, aki szentbeszédében a következetlen vallásgyakorlásról beszélt. – Néhányan csak szokásként „művelik" a vallást, ami nem pótolhatja az igazi hitet – jelentette ki a megyés püspök. A vadásznap megnyitójában dr. Náhlik András, a vadászkamara megyei elnöke elmondta, az Európai Unió irányelvei szerint Magyarországon megszűnhet a tavaszi szalonkavadászat. A kamarai elnök azonban hozzátette, e szép magyar hagyományt nem szabad megszüntetni, az engedélyezéshez a magyar vadászkamara minden követ megmozgat.

A megnyitó és a programismertető után dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora avatta fel a nyolcvan új vadászt. A szanyi vadásznap rendezői szerint nemcsak az újonnan avatott vadászok jelentek meg szép számmal a Rábaközben, de a közönség létszáma is kiemelkedőnek tekinthető. A szépszámú magyar érdeklődő mellett osztrák és szlovák vendégek is megtisztelték a szanyi vadásznapot.

Nyolcvan új vadászt avattak a hagyományos, immár tizedik vadásznapon Szanyban. Fotó: Turbók Attila
Nyolcvan új vadászt avattak a hagyományos, immár tizedik vadásznapon Szanyban. Fotó: Turbók Attila

A Szent Anna-kápolnánál adták át a vadászok kitüntetéseit. Tárgyjutalomban részesült többek közt Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány és Hajszán Péter főtörzsőrmester, a csornai kapitányság munkatársa. Hubertus-keresztet kapott többek közt Ács György, Fuchs Sándor és Pék Elemér. Magyar Vadászatért Érdemérmet vehetett át Jéger József, a Sólyom Vadásztársaság tagja, valamint „A megye vadgazdálkodásáért" díjat kapta többek közt dr. Németh István sportvadász is. Az országos vadászkamara díját Horváth Zoltánnak ítélték oda.

A Szent Anna-kápolnánál megtartott ünnepi rendezvények után a vadásznap a szanyi sportpályán folytatódott. A színes programok közül is kiemelkedett a természetfotó- és festészeti kiállítás.

Olvasóink írták

 • 14. tollas 2008. augusztus 31. 22:08
  „Kedves Bozsik Mihály!

  Nem kell keseregni, a szalonkából ugyis kevés van.
  Bőven van miben, a lődühöt "átélni" - kiélni.
  A sok róka,nyest,vaddisznó...stb.
  A vadászatról meg van egy élményem.
  A szenvedő alany 1 ártatlan nyuszika, két irányból 4 lövés,-találat,
  3 kopó szalad az áldozatért, - részemről taps.
  Kérdem a fővadászt, mért kellett azt az egy nyulat lelőni - válasz,
  Hát inkább mi együk meg, mint az agyon imunizált rókák, - sánta
  megközelítése a természetvédelemhez.”
 • 13. Névtelen. 2008. augusztus 29. 17:36
  „Nem a vegákkal van itt gond, hanem a magukat állatvédőnek nevező, panellakásban kutyát tartó értékrendjüket felborító országukat tévesztett majmokkal.”
 • 12. még 1 vadász 2008. augusztus 29. 14:51
  „a vegák nem sajnálják az állatokat, amikor megeszik előlük a zöldségeket és ezért kellenek a vadászok akik ritkítják az állományt, hogy az egészséges vadállománynak legyen elég elesége”
 • 11. Bozsik Mihály 2008. augusztus 29. 13:14
  „Nagyon szomoru vagyok hogy egy magyar vadászati hagyományt igy eltöröltek.Vadásztársak kellett ez azunió??Sorolhatnám még mi minden változott,de hisz tudjátok.Nem jó már mgyarnak lenni,el innen messze az országból minnél előbb ezt próbálom megvalósitani.Isten veled magyar vadászat meg hagyomány.Jól mondta hofi Géza :nem nyugszunk ha nem szaros a szánk.Hát......elinnen messzire.”
 • 10. Lipics 2008. augusztus 28. 09:18
  „elitélem az összes >>>>horgászt<<<< .MA MÁR NEM NEHÉZ EGY VIZSGA MEG SOK PÉNZ ENNYI .mind ahány van csak ölni minél többet nem olyan marha nehéz . >>>a parton<<< ülni várni mig >>>horogra akad<<< az az állat pl:egy fenséges >>>harcsa<<< .aztán durr.EZ JÓÓÓ!

  elitélem az összes >>>>böllért<<<< .MA MÁR NEM NEHÉZ EGY VIZSGA MEG SOK PÉNZ ENNYI .mind ahány van csak ölni minél többet nem olyan marha nehéz . >>>a lócán<<< ülni várni mig >>>orzóra akad<<< az az állat pl:egy fenséges >>>hízó<<< .aztán durr.EZ JÓÓÓ!

  A vegák meg majd gondoljanak arra, miközben a répafőzeléket eszik, egy halott élőlényt kanalaznak....”
 • 9. 777 2008. augusztus 27. 20:32
  „elitélem az összes vadászt .MA MÁR NEM NEHÉZ EGY VIZSGA MEG SOK PÉNZ ENNYI .mind ahány van csak ölni minél többet nem olyan marha nehéz .vadlesen ülni várni mig kiballag az az állat pl:egy fenséges szarvas bika .aztán durrr.EZ JÓÓÓ!”
 • 8. K.Sz. 2008. augusztus 26. 09:22
  „Én nem azt mondtam,hogy nincsen szükség erdészekre,szakszerűen vadászó vadgazdálkodási szakemberekre.Szerintem a vadászat sportként való felfogását túlhaladta az idő,káros ennyi embernek vadászni,és amióta egyre több a vadász,egyre több a kártékony vad is.A mesterségesen tenyésztett "vadászati alapanyag" felborítja a természet rendjét,a hülye bérvadászokról nem is beszélve,akik jó pénzért lődözik ki a csodálatos szarvasbikákat.
  A horgászatot kicsit jobban kordában lehet tartani,halastavakkal,meg úgynevezett "horgászparadicsomokkal",de ott se szimpatikus,aki "sportként" fogja fel.
  A puskások inkább ott vessék be a tekintélyüket,hogy a motorosok végre takarodjanak ki a Bakonyból, a védett területekről.”
 • 7. Zsófi:D 2008. augusztus 25. 23:07
  „NAgyon szép esemény volt ez a Szanyi vadásznapok! Csak az a baj hogy valaki rosszul fogja fel a vadászat lényegét ez egy ugyanolyan sport mind a horgászat abba is élőlények puszutlnak el! A vadászatba meg valamikor hazsnos kilöne egy egy állatot mert mi van ha tulszaporodnak rókák a kisfácánok már akkor nem is lesznek.JAh és nem hiába van megszabva hogy mennyit lehet lőni! Amiből meg már kevés van például mint a szalonka azt meg ugy is megtiltják,szerintem nem igy kéne ezt az egészet felfogni!”
 • 6. Magyari 2008. augusztus 25. 22:18
  „Azért kíváncsi lennék arra, hogy mit éreznek a vadászok akkor, amikor egy védtelen állatot elejtenek! Ez nekik a természet szere-
  tete? Szánalmas! Talán a pszichiátrián dolgozó szakemberek a megmondhatói, hogy ezeknek a barbároknak a kissebbségi érzé-
  sükkel, vagy a gyilkolás utáni perverz gondolataival vannak problémák! Az eldobált rengeteg fém és műanyag töltényhüvely-
  ekről meg nem is beszélve!”
 • 5. Vulpes Vulpes 2008. augusztus 25. 21:22
  „Nemrégiben azt olvastam, hogy Magyarországon kevés a vadász, még kb. 20 - 25 %-al magasabb létszám lenne kívánatos.”
 • 4. Gulyás Attila 2008. augusztus 25. 19:41
  „K.SZ.
  Szerintem nem kellene ennyi negatívum az életébe,éljen optimistán , ne csak a rosszat vegye észre.”
 • 3. K.Sz. 2008. augusztus 25. 15:41
  „Ma mindenki lehet vadász,aki leteszi a vizsgát és vesz egy drága fegyvert?
  Ebben a kis országban minek ennyi vadász?Néha őszintén aggódom az erdőben,nehogy vadnak nézzenek.Az a jobbik eset,ha egymást lövik ki.
  És a szalonka vadászat tényleg megszűnt,ha mégis van,az illegális.Bár,ha sok vadász összejön puskával,akkor ki merne nekik szólni,hogy ne puffogtassanak szegény kis szalonkákra...?"Szép magyar hagyomány"...Volt.Mint annyi más is,amit túlhaladott az idő.
  Azért nem kellett volna nyolcvan új puskást az erdőre-mezőre szabadítani!IQ vizsgálat is kellene a vadászvizsgához.”
 • 2. HáTé 2008. augusztus 25. 08:38
  „Emelem nem létező kalapom a szanyi vadásznap rendezői előtt! Idén vettem részt először, de nagyon kellemes élmény, hogy nem egy céllövöldés vurstliba csöppentem, hanem egy színvonalas, kutúrált rendezvény fogadott. Kellemes, jó hangulat, érdekes és igényes programok, jó szervezés, gratulálok! Különösen az antik könyvek és az iskolai festmény és trófea-kiállítás tetszett nagyon! Kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a szórakozást. A gasztronómiai élvezetekről már nem is beszélve... Jővőre újra itt!”
 • 1. tollas 2008. augusztus 25. 08:25
  „A tavaszi szalonka vadászat nem megszünhet, - MEGSZÜNT !!!

  A szalonka vadászat hiánya miatt kiesett élményt, a túlszaporodott róka, nyest, vaddisznó állomány hatékony ritkításával bőven lehet és kell is pőtolni.
  Ezek sikeres elejtése, tényleg megérdemel egy misét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserkészek fogadalomtétele Farádon

Farád - Tizennégy cserkész tett esküt a közelmúltban Farádon, így már ötven tagja van a csornai… Tovább olvasom