Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nyolcvan dolgozótól megválik?

Miközben a csornai Hantech rt.-nél 2001 óta létszámbővítésről beszélnek, a napokban futótűzként terjedt a hír a városban, hogy jelentős elbocsátások kezdődtek. A munkaügyi központ csornai kirendeltségén viszont leépítést nem jelentettek be.
Kiss Péter munkaügyi miniszterként járt a csornai gyárban.
Információnk szerint a napokban nyolcvan dolgozójától válik meg a csornai Hantech rt. Úgy tudni, a dolgozókat a kábelüzemből menesztik, s a cég vezetői szeretnének közös megegyezéssel búcsúzni. Ugyanakkor – állítólag – budapesti munkahelyet is felajánlottak a Csornán feleslegessé vált dolgozóknak, de ők ezt nem fogadták el. Természetesen kíváncsiak voltunk az rt. illetékeseinek véleményére is, ám ők a társaság egyik munkatársának közvetítésével arra tettek ígéretet, hogy csak egy későbbi időpontban nyilatkoznak a Kisalföldnek.
Az elbocsátás híre többek között azért is meglepő, mert nemrégiben még 100–150 új munkahely létrehozásáról hallottunk. A Hantech rt.-vel kapcsolatban érdemes felidézni néhány epizódot.

Bővítés, bővítés, bővítés

Például 2001 augusztusában arról tudósítottunk, hogy százmillió forintos beruházással új, korszerű lézervágót állítottak üzembe és további fejlesztéseket is ígértek. Szintén 2001-ben, de már decemberben az évzáró tájékoztatón sok más mellett azt hangoztatták az irányítók, hogy a nehéz évek után felfelé ívelő pályára léptek. Náluk nincs munkaerő-felesleg, inkább olykor hiánnyal küszködnek. A vezérigazgató azt mondta, hogy a cég érdeke az, hogy csornai vagy környékbeli munkavállalókat foglalkoztasson. 2002 februárjában viszont 30–40 ember elbocsátásáról értesültünk, ám ezt a vezérigazgató cáfolta, és a korábban vázolt fejlesztési elképzelések megvalósítását hangoztatta. Ugyancsak februárban kampánykörútja során ellátogatott a Hantech rt.-hez az MSZP akkor még miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter is.
2002 áprilisában Papp József polgármester és Zelenka Pál tulajdonos elhelyezte az építendő hatszáz négyzetméteres új csarnok alapkövét és ez alkalommal is létszámbővítésről értesültünk.

Itt járt a munkaügyi miniszter is

Szeptemberre elkészült a csarnok, amit az akkori munkaügyi miniszter, Kiss Péter sok-sok vendég jelenlétében avatott fel. Feltűnt ott akkor az olajügyek kapcsán ismert Nógrádi Zsolt is. Egyúttal – kissé megkésve – megemlékeztek a Hantech jogelődje, az egykori gépállomás megalakításának ötvenedik évfordulójáról. A dolgozói létszám növelése ismét hangot kapott.

Rabok a gyárban

A 2003-as esztendő első hónapjai attól voltak hangosak Csornán, hogy a Hantech rt.-nél sopronkőhidai elítélteket akarnak foglalkoztatni. Néhány önkormányzati képviselő lakossági fórumot is összehívott ez ügyben, ám a döntés joga a társaság vezérkarának kezében volt, s végül munkába álltak az elítéltek Csornán. Létszámukról a kívülállók nem tudnak, csupán annyi szivárgott ki, hogy ma már többen vannak, mint kezdetben. Tavaly júliusban arról számoltunk be, hogy a Hantech rt. ötmilliárd forintos együttműködési szerződést kötött egy norvég mezőgazdaságigép-gyártó és -forgalmazó cégcsoporttal. A megállapodás megkötése kapcsán új munkahelyek létrehozásáról is szó esett.

Ezek után érkeztünk el 2004 januárjához, amikor a dolgozói létszám csökkentéséről szólnak a hírek Csornán. Mivel az illetékes vezetők egyelőre hallgatnak, marad a bizonytalanság és terjednek az ellenőrizhetetlen információk a városban. Mi sem tehetünk mást, mint bízva az ígéretben, várunk a vezetők nyilatkozatára.

Szili Józsefné, a megyei munkaügyi központ csornai kirendeltségvezetője érdeklődésünkre elmondta: náluk nem jelentkezett olyan munkanélküli-járadékot kérelmező ügyfél, akinek a Hantechnél rendes felmondással szüntették volna meg a munkaviszonyát, s létszámleépítést sem jelentettek be.

Olvasóink írták

  • 2. Lacikó 2008. május 25. 18:06
    „Az,hogy a csornai központ,mit mond,az 1 dolog.a fele sem igaz.Nézzék meg a főnökasszonyt,utána a "dógozókat,és mindenki tudni véli majd,hogy miért tartunk itt.Protekciósok és pártkatonák,ami nem baj,ha nem buta a dologhoz,de itt más a helyzet.”
  • 1. józsinéni 2008. május 23. 21:37
    „Szerintem is jó ötlet,hogy elitélteket dolgoztatnak!A rabokat jobban ki lehet zsákmányolni, nem várják otthon /csak a cella/, nincs szakszervezetük / a fegyőrnél gumibot van/ és azt a "sok pénzt" nem tudják eljátékpénzezni.Javaslom,legközelebb gályarabokkal dolgoztassanak!Azoknak még a húszperces ebédszünet sem kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelten támogatják a kórházat

Támogatják a kórházat, kerékpárt gyűjtöttek a kárpátaljaiaknak, élelmiszert az időseknek, a… Tovább olvasom