Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Nyolcmillióból működik a falu

Maglócán általános rendezési terv elkészíttetését tervezik, s változtatnának a szemétgyűjtés és -szállítás rendszerén. Maglóca legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a népszavazáson részt vevők egy kivétellel az EU-csatlakozásra szavaztak.
Dombos Márk Maglóca: Csend és jó levegő várja az érkezőket.
Más kérdés, hogy közel sem vett részt az összes szavazásra jogosult helybeli a voksoláson.

Igen az unokáknak

– Ha nekünk már nem is, az unokáinknak legyen jobb az életük. Minden bizonnyal ez a gondolat vezérelte az itt élőket, amikor igennel szavaztak. Annak ellenére, hogy a mezőgazdaságban várható nehézségek hátrányosan érintik azokat a falubeli, főleg idős embereket, akik az alacsony nyugdíjukat kiegészítendő egy-két sertést vagy szarvasmarhát tartanak – vélekedett Dombos Márk polgármester, aki egyedüli jelöltként indult a múlt őszi önkormányzati választáson és harmadik ciklusát kezdte meg a község vezetőjeként. A teljességhez hozzátartozik, hogy az első alkalommal időközi választáson nyerte el a helyiek bizalmát.
A tavalyi választás nyomán változatlan maradt a képviselő-testület összetétele is.
A falu vezetője szerint „papíron" jelenleg százhárom lakója van Maglócának, a valóságban viszont a százat sem éri el a lélekszám. Különösen férfiból van kevés és Dombos Márknak többszöri próbálkozásra sem sikerült húsznál többet összeszámolnia. Földgázzal évek óta lehet fűteni a faluban, ellenben a Bősárkánnyal és más környező településekkel közösen tervezett csatornázás meghiúsulni látszik.

Elkelne az útjavítás

– Úgy tűnik, a kistelepülések nem is jöhetnek számításba a csatornázást illetően – mondja a polgármester. – Nálunk inkább az úgynevezett gyökérzónás szennyvíz-párologtatást propagálják. Ettől meg – a bűztől tartva – a lakosság idegenkedik.
Maglócának nyolcmillió forint az éves költségvetése, és remélik, hogy ebből az összegből tudnak önrészt elkülöníteni a pályázatokhoz. Szeretnék elkészíttetni a község általános rendezési tervét és változtatnának a szemétgyűjtés rendszerén is. Azt tervezik, hogy a falu néhány pontján elhelyezett konténer helyett a kukákba gyűjtenék a háztartási hulladékot. S amennyiben az önkormányzat anyagi kondíciói lehetővé tennék, átvállalnák a lakosságtól a szemétszállítási díj fizetését, hisz a helybeliek többsége túl van a hetvenedik életévén. Ezzel együtt persze már portalanított belterületi útjaik javítása is időszerű.

Nincs iskola, óvoda

Ismert, hogy iskola és óvoda nincs Maglócán, s a maroknyi kisebb és nagyobb gyerek Barbacsra ingázik naponta. Újszülött nincs a településen, igaz – miként a falu első embere fogalmazott –, temetés sem volt mostanában.
A bolt hetente csak három napon, akkor is pár órán keresztül áll a lakosság rendelkezésére, de a tapasztalatok alapján elegendő ez a nyitvatartási idő, sőt, áruból sincs hiány. A kocsma pedig kedden délután és szombaton este várja a vendégeket. A polgármester szerint hétvégén vannak többen. Akkor még öten-hatan is összejönnek, kedden esetleg hárman-négyen. Majd hozzáteszi: a vasárnapi szentmisén – amely sohasem marad el – szerencsére jóval többen vesznek részt.
S hogy mi lesz Maglócával? Nos, Dombos Márk szerint „csendben öregszenek", ám azt gondolja, hogy élénkülést hozna, ha az említett csend és a jó levegő vonzó lenne a letelepedni szándékozók számára.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év lemaradást kell behozni

A mezőgazdaságból élők szerint megint mélyponton van az agrárium. Abban reménykednek, hogy sok… Tovább olvasom