Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nyolcadszor ünnepeltek Vitnyéden

Vitnyéden immár nyolcadik alkalommal tartottak Sajtfeszivált. A rendezvény nagyon népszerű volt.
A nagyon sok, sajttal kapcsolatos program közül minden bizonnyal a kóstolás volt a legnépszerűbb a szombati, vitnyédi sajtünnepre kilátogatók körében. Közel százféle termék közül válogathattak az érdeklődők, akik tulajdonképpen válogatás nélkül is fogyasztottak. Terítékre győri mesterszakácsok varázsolták a látványában is csodálatos sajtremekeket. A rendezvény színvonalát emelte, hogy felszelték az ország legnagyobb sajtját és lovagot is avattak.

A lovaggá avatásnak szigorú feltételei vannak: vagy a sajt termelésében, vagy kutatásában, oktatásában, népszerűsítésében hosszú ideig kiemelkedőt kell nyújtani. A lovagrend célul tűzte ki a sajtfogyasztási kultúra fejlesztését, a történelmi hírnévnek örvendő magyar sajt népszerűsítését.

„ Prködni akarunk a magyar sajt magas minőségén, megőrizve az évszázados gyártási eljárásokat. Azokat, akik vállalják a munkát és megfelelnek a lovagrend követelményeinek, a nagytanáccsal egyetértésben a rend tagjává fogadjuk."

A jelölt személyét a többi, kilenc lovagnak egyöntetűen kell elfogadnia. Idén Bottyán Imre érdemelte ki, hogy viselhesse a rend ruháját és jelvényét, aki az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. vezetője. Cége hazánk első számú tejtermelő vállalatai közé tartozik, napi negyvenezer liter előállításával. A lovagok viselkedését, jogait, kötelességeit az etikai kódex szabályozza. Bottyán Imrét Istvánfalvy Miklós nagymester ütötte lovaggá egy sajtvágó késsel, miután megfelelt lovagi feladatainak: a sajtfelismerésnek, a sajtgyártó eszköz megnevezésének és az esküt is letette.

Az idei vitnyédi sajtünnepen a Pannon-Tej rt. negyven kilogrammos Karaván sajtja lett az országban a legnagyobb. Ahogy a termék bemutatásánál elmondták: készítettek már nyolcvan kilogrammos „példányt" is, de annak mozgatása, utaztatása nem megoldható. A kiállított, egy méter hosszú, huszonöt centiméter széles sajtot keményfa forgácson, fűrészporon füstölték készítői, felszeletelése után percek alatt elfogyott.

A nyolcadik vitnyédi sajtünnep kulturális programokkal, tűzijátékkal, bállal ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létszámleépítés, de hogyan?

Nem kizárt, hogy megszűnik a Szilsárkány–Sopronnémeti–Bogyoszló–Potyond körjegyzőség, ha a felek nem tudnak megállapodni a közösen elhatározott és írásba foglalt létszámcsökkentés mikéntjéről. Tovább olvasom