Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Nyolc német katonát kerestek

Német katonák földi maradványait keresték tegnap a bezi temetőben. Csontokra nem, csak ruházatukra, használati tárgyaikra bukkantak a kutatók.
Üres sír: A maradványokat a budaörsi katonai temetőbe szállítják.

„ Hier Ruhen 8 Deutsche Soldaten" – áll a felirat a bezi temető egyik kerítés melletti sírkeresztjén. Az írás arról is megemlékezik, hogy a német katonák a második világháborúban estek el, valószínűleg a falu közelében dúló harcokban.

A helybeliek emlékezete megőrizte az 1945-ös eseményeket, a katonák sírját, ha nem is rendszeresen, de gondozták.

Tegnap a Német Hadisírgondozó Szövetség és a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízásából egy hazai vállalkozás munkatársai érkeztek a sírkertbe, hogy a szükséges engedélyek beszerzése után kihantolják a nyolc harcos maradványait.

Munkájuk azonban nem járt sikerrel, mert mint később kiderült, a katonákat már korábban, a kilencvenes évek közepén exhumálták.
Így a sírban csupán bakancsdarabok, gombok, fémpénzek, használati eszközök maradtak.

A felbontott hantot aztán rendben visszatemették, a maradványokat pedig a budaörsi magyar–német katonai temetőbe szállították.
Kovács György, Bezi polgármestere a Kisalföldnek elmondta: a sír keresztjét egyelőre a helyén hagyják, és később döntenek a sorsáról. A polgármester valószínűnek tartja, hogy a temető kerítése mellől a sírkertben méltó helyen, táblával megjelölve helyezik át.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén végre egy újszülött

Vadosfa irányítói azt szeretnék, ha a lassú sorvadás helyett fejlődne a falu. Azért dolgoznak, hogy… Tovább olvasom