Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Nyolc közalkalmazott megy

Csornán a városházáról elküldték a nyugdíjasokat, augusztustól kevesebb óvodai csoport lesz.
A csornai képviselő-testület rendkívüli ülésen határozta meg az önkormányzati nevelési-oktatási intézmények csoport- és osztálylétszámát. Döntött az önkormányzat kötelező és nem kötelező feladatainak átrendezéséről is. A testületi döntés hátteréről – amely munkahelyeket és sorsokat is érint – Papp József polgármester tájékoztatta a Kisalföldet.

Kell a hely a fiataloknak

– Az intézkedés jelentősen a polgármesteri hivatalt és az óvodát érintette – kezdte Papp József. – A városházán belső átszervezéseket hajtottunk végre. A nyugdíj mellett dolgozó kollégáktól megváltunk, helyükön pályakezdő jogászokat és más szakembereket alkalmaztunk. Ez egyrészt „vérfrissítés", másrészt költségcsökkentés, hisz azoknak, akik sok évet töltöttek el munkaviszonyban, a bértábla szerinti bére magasabb, mint a pályakezdőké. Azt is gondolom, át kell adni a helyet a fiataloknak. Így a polgármesteri hivatalból egy időben hét ember ment nyugdíjba.

Nem a férőhelyet kell támogatni

Az óvodában 275 férőhelyet tartott fenn az önkormányzat és 225 gyereket írattak be.
– Minden intézményt érint a gyermeklétszám csökkenése, hisz egyre kevesebben születnek – vélekedett a polgármester. – Az idei adatok alapján nem várható, hogy ez a folyamat megfordul, sőt, a születések száma tovább csökken. Fontos, hogy az önkormányzat ne férőhelyeket finanszírozzon, hanem a pénzt azokra a gyerekekre fordítsuk, akiket beírattak az intézményekbe.

Ezért a kis-csornai óvodában egy csoport megszűnik, így egy marad. Ám az óvodai csoport mellett lehetőség nyílik arra, hogy halmozottan hátrányos helyzetű fogyatékos gyermekek számára napközit alakítsanak ki, mert erre is van igény. A Kossuth utcai óvodában szintén egy csoportot szüntetnek meg, így a szomszédos, folyamatosan helyhiánnyal küszködő Kossuth Lajos-szakiskola elhelyezési gondjait két teremmel enyhíteni tudják.

– Természetesen a csoportátszervezések munkahelyeket is érintenek, s ezt tudomásul kell venni – hangsúlyozta Papp József. – De a két éve létrehozott Nevelési-Oktatási Központ ebből a szempontból nagyobb biztonságot nyújt a közalkalmazottaknak, hiszen az integrált intézményen belül van lehetőség alternatív munkahelyeket teremteni. Az óvodai létszámleépítés óvónőket, dajkákat, kisegítőket érint. Közülük három embernek tudtunk felajánlani más munkalehetőséget: a kollégiumban nevelőtanári, a bölcsődében gondozónői, a Széchenyi-iskolában portási állást.

De sajnos valóban lesz olyan óvónő, akit nem tudunk foglalkoztatni. Az iskolákban sem kerülhető el a létszámleépítés, mivel a csoportcsökkenés miatt kevesebb lesz a feladat. A Széchenyi-iskolában két pedagógusállás szűnik meg, míg a Hunyadi-gimnáziumban egy. Tehát három óvodapedagógus mellett egy dajka, egy konyhai kisegítő és három tanár munkájára nem lesz szükség. Ezzel a gyermeklétszám-csökkenésből fakadó döntéseket meghoztuk, így a csornai közoktatási intézményrendszer a leghatékon yabb kapacitással működhet.

A zeneiskola marad

A felesleges kiadások csökkentése kapcsán felvetődött a Kerényi György Zeneiskola átköltöztetése a Széchenyibe, s a helyére más önkormányzati feladatok telepítése. Azonban a polgármester szerint ez egyeztetési problémákat jelentett volna az általános iskola és a zeneiskola között, illetve jelentős pénzbe került volna maga az átköltöztetés is. Ugyanakkor ez sem a szociális szolgáltatóközpont, sem a városi kincstár számára nem jelentett volna végleges megoldást, ezért elálltak a javaslattól.
– Ennek ellenére helyesnek tartom, hogy ezeket előterjesztettük, hisz a képviselő-testületnek volt módja áttekinteni a lehetséges költségcsökkentési döntéseket, s ezek közül azokat fogadta el, amelyeket szükségesnek tartott. Nagyon nehéz olyan döntést hozni, amely emberek munkahelyének megszüntetését eredményezi, de ez hozzátartozik a képviselői felelősséghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy Csorna és Bősárkány határán

Az úgynevezett „Barázdás-dűlő” Csorna és Bősárkány közigazgatási területének határán helyezkedik el. A közel negyvenhektáros területen tizenhét tulajdonos osztozik. Ahogy egyikük megjegyezte, ma már csak osztoznak, mert hasznosítani jelenleg nem tudják a földeket. Ennek legfőbb oka az a – néhol mellig érő – szeméthegy, melyet valakik odahordtak a földek közti szolgalmi útra. Tovább olvasom