Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Nyolc járőrpár az éjszakában

Kapuvár - A határőrökkel kibővült kapuvári rendőrség első hétvégi akciójában immár tizenhat rendőr vigyázza a város és környékének rendjét. Az igazoltatások száma a duplájára emelkedett.
– Fordulóponthoz érkeztünk a kapitányság életében, hiszen a negyvenhárom új kollégával együtt már százan dolgozunk a város és környékének közbiztonsága érdekében – mondta Bencsics Zsolt alezredes, a kapuvári rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályvezetője annak kapcsán, hogy az elmúlt hét végén immár tizenhat rendőr vigyázta a város és körzetének rendjét.

Bencsics alezredes megjegyezte, ennyi lesz a „normál" hétvégi járőrlétszám, néhány hete ilyen létszámot még csak kiemelt akcióban tudtak felállítani.

Az elmúlt napokban már folytak a továbbképzések azért, hogy a volt határőrök megtanulják a rendőri intézkedések jogszabályi és eljárási hátterét, és szombaton éjjel már „élesben" is alkalmazták azokat.
– Azt hangsúlyoznom kell, hogy a megerősített szolgálattal nem az a célunk, hogy minél több embert megbüntessünk, de arra igenis figyelünk, hogy a gyorshajtókat és az ittas vezetőket hatékonyabban tudjuk kiszűrni – tette hozzá az alezredes. Fő feladataik közé tartozik még az illegális migránsok kiszűrése is, melyet a fokozott közúti és határrendészeti ellenőrzésekkel oldanak meg.

Az osztályvezető elmondta, a megemelt létszám végre lehetővé teszi azt, hogy nemcsak Kapuváron, de a környező településeken is szinte állandó rendőri jelenlét legyen a hét minden napján. A rendőrök a vidéki szórakozóhelyeket is fokozottabban tudják ellenőrizni.

Közösen ellenőrzik a 85-ös főút éjszakai forgalmát.

– A kezdeti félelem vagy egyfajta megilletődöttség szinte természetes volt kollégáim részéről, ám az elmúlt napok bebizonyították, hogy a határőrökből lett rendőrök jól megállják helyüket a hétköznapi munkában is – mondta Szakál Sándor őrnagy, az újonnan alakított határrendészeti és közbiztonsági osztály vezetője. Emberei szombattól rendszeres szolgálatot adnak a városban és környékén. Munkájukat a határőrségtől átvett autók segítik.

A megnövekedett rendőri jelenlét már a szombat éjszakai ellenőrzésekben is megmutatkozott. A kapuvári rendőrök több mint kétszáz személyt és járművet ellenőriztek, ez több mint a duplája az előző évek mérlegének egy olyan hétvégén, amikor a jellemző szórakozólétszám alig fele járt az éjszakában.

Határőr- és rendőrautók indulnak a szombat éjszakai szolgálatba.

A rendőri ellenőrzéseken már két olyan környékbeli is fennakadt, akiket az osztrák hatóságok is keresnek.

Szombat éjjel húsz helyszíni bírságot és négy feljelentést szabtak ki a járőrök.

Olvasóink írták

 • 10. Babos Ferenc 2008. január 19. 06:44
  „Örvendetes dolog,hogy növekszik a biztonságunk. De az már kevésbé örvendetes, hogy a rendőreink teljesíteni akarnak és indokolatlanul szigorúan, embertelenül és igazságtalanul intézkednek. Engem tegnap egy égőkészlet hiánya miatt egy rendőrhölgy ötezer forintra büntetett. Nem hiszem, hogy ezt egy figyelmeztetéssel ne lehetett volna elintézni. Az ötezer forint nem nagy összeg, mint megtudtam lehetett volna húszezer is. De nekem másfél napi keresetem. Az ilyen és ehez hasonló intézkedések nem növelik a rendőrség népszerűségét és ellentétben állnak a rendőri vezetők nyilatkozataival.
  ferko”
 • 9. GHMD 2008. január 08. 15:14
  „Annyi hozzátartozik az előzőekhez: az említett helyen nincs kiépítve kerékpáros átkelő.
  Én mindig betartom a szabályokat, ott is ahol tudom, sosincs rendőr.

  Ennek ellenére tartom a véleményt,hogy sok rendőrnél előfordul, hogy megmutatja hogy ő itt az úr és valóban a veszélytelen "szerencsétleneket" zaklatja.
  Kis szabályok betartása: nem hiszem hogy minden rendőr 50,0-val közlekedik és néha nem lép neadjIsten 59re a sebesség egy kis szakaszon, vagy az otthoni PC-jén minden pici szoftver jogtiszta, vagy ha ajándékot ad a fiának, ajándékozási szerződést köt,..stb

  Nem a rendőrre értem ezeket, hanem MINDENKIre, a rendőr legyen partner, és akkor én is partner leszek, segítem a munkát, figyelek, ...

  Másik oldalról ne gondolják hogy mindenki tájékozatlan és hasra esik, ha tisztelettel igazoltatnak, tisztelettel örülök neki (igen, legyen minnél több ellenőrzés), de ha úgy gondolja egyoldalúan dönthet mindenről és úgy is viselkedik , azt utána ne nekem magyarázza , hanem az Ügyészségnek.”
 • 8. Zsu 2008. január 07. 20:46
  „Könnyebb szidni a rendőrt, mint belegondolni, hogy a munkáját végzi. Az alapvető szabályokat be kell tartani, ez tény. Senki nem hal bele, ha nem biciklizik a zebrán, pláne, ha ott nem lehet biciklizni. A közlekedési szabályok betartása és be nem tartása is a kis dolgokkal kezdődik.
  A gyerek megtanulja, hogy az csak kis szabálytalankodás, ha a zebrán biciklizik, aztán majd tinikorában azzal nyugtatja magát, hogy az csak kis szabálytalanság, ha csak kicsivel lép túl a megengedett sebességet, csak egy kicsit nem ad elsőbbséget és egyebek.
  Hozzáteszem, nem gondolnám, hogy a rendőröknél "teljesítménybérezés" van. Elvégre az ő munkájuk akkor jó, ha egyre kevesebb a szabálytalankodó. Vagy tévedek?”
 • 7. Dred 2008. január 07. 19:03
  „a rendőröknek a szolgálat végén le kell tenni az asztalra a birságokat és feljelentéseket!Tehát amennyiben mondjuk valamelyik nap nincs rosszfiú, vagy ittas vezető stb. akkor valahogyan keresni kell birságot, feljelentést! Marad a szerencsétlen munkából bicikliző a zebrán tízezerért!Az egész rendszer rossz, mert a kapuvári, környékbeli rendőr a havert, ismerőst nem fogja birságolni, tehát ha van haverod a rendőrségen akkor megúszhatod, ha nincs beleszaladsz egy-kétszer, mert mindig csinálunk valamit, ha mást nem átfutunk az úton,ha dolgainkat intézzük!”
 • 6. pancser 2008. január 07. 18:51
  „A kapuvári térség a túligazoltatók közé tartozik szerintem, a felkészültséggel és a rugalmassággal is volt már bajom. Jó lenne ha képesek lennének különbséget tenni a veszélytelen esetek és a tényleg veszélyes dolgok között akkor is, ha mind a kettő a szabályokba ütközik. Ha rendőr polgárbarát akkor az látsszon az intézkedésén, példul létezik rendőri figyelmeztetés is, ez az állampolgárok tisztességesebbjére hat. Jó lenne az, ha nem a veszélytelen pontokon strázsálnának és a véletlenül, a magányosan arra tévedő autóst zaklatnák, hanem ott tegyék a dolgukat, ahol tényleg szükség van rájuk. Amúgy rendpárti vagyok büntetőpontom sem volt soha, de egyedül eddig a kapuváriakkal volt nézeteltérésem, van összehasonlítási alapom azért morgolódom egy kicsit!”
 • 5. GHMD 2008. január 07. 13:26
  „semmi gond a több rendőrrel Kapuváron, csak szakmailag is fejlődjenek. Értem itt:
  munkából megfáradt ember a Penny Market előtti zebrán nem száll le a kerékpárról, ez tényleg nagyon fontos (természetesen nem jön autó)...de nem annyira fontos mint a 90el iskola előtt száguldozó idióta, aki "haver"... na meg persze mutatni hogy ki a nagyfiú és köztudottan semmi alappal igazoltatni, miközben lenne más tennivaló. A közúti igazoltatással egyetértek.

  GHMD”
 • 4. Kriszti 2008. január 07. 11:53
  „Zsu!
  Teljesen egyetértek veled!”
 • 3. Zsu 2008. január 07. 11:17
  „A békés, tisztességes állampolgárnak nincs félnivalója, egy gyors igazoltatás után továbbmehet. Ha pedig félnivalója van, akkor ott a békés-tissztességes jelző kérdéses, azt hiszem...”
 • 2. Dred 2008. január 07. 10:30
  „Gratulálok!Munka és élet nincs a városban, de rendőrök lesznek! csak nehogy átessenek a ló túloldalára, és olyanokat is zaklassanak,aki békés, tisztességes állampolgár!”
 • 1. Várkonyi Gábor 2008. január 07. 09:36
  „A kapuvári rendőrkapitányság létszám-növekedése egyfelől biztonságot érzet a lakosságban amellett, hogy egyúttal megnehezítik az életüket! Egy éjszakai eseményről hazaérkezve min.2 vagy 3 ellenőrzési pontba ütköznek, ami - a legkevesebb - igazoltatással történik! Ez a folyamat - a többszöri ellenőrzést tekintve - már nem annyira kellemes, s éppen ezért kissé bonyodalmas! De afelől, hogy a közbiztonság nő, viszont teljesen megnyugtató dolog. Bár ezen létszám-növekedés sem fogja 100%-osan megállni a helyét, és nem fognak minden szabálysértőt és rendbontót kiszűrni, mert a stratégiájuk (járőrök, rendőrautók...stb. elhelyezése) eléggé alacsony szintű és könnyen kijátszható; a közeljövőbeni változtatások erre is megoldást mutathatnak. Egy a lényeg: személyigazolvány nélkül senki ne induljon el sehova!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eredmény az egyházközség érdeme

Csorna - Felújították az orgonát, urnatermet alakítottak ki, restaurálták az Anyakeresztet és járdát… Tovább olvasom