Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Nyolc évtizede színpadon a szanyi Bokréta

Jubileumra készül a szanyi néptáncegyüttes, szinte minden szakmai díjat megkaptak és három földrészt utaztak be.

A hagyományok, a népszokások hozzátartoztak a szanyi családok hétköznapjaihoz. Ezt ismerte fel nyolcvan esztendővel ezelőtt Kokas Kálmán. Tánccsoportot alakított, mely pünkösdkor nyolcvanadik születésnapját ünnepli.

Jeles jubileumra készül a szanyi Bokréta néptáncegyüttes. Alapításuk nyolcvanadik évfordulóját ünnepli a csoport pünkösdkor. Az ünnepi programokra visszavárják a régi táncosokat is. A szanyi együttes a nyolc évtized alatt szinte minden szakmai díjat megkapott és három földrészt utaztak be.

Fénykép a múltból. Sárguló felvétel az alapító bokrétásokról 1936-ból.
Fénykép a múltból. Sárguló felvétel az alapító bokrétásokról 1936-ból.


A szanyi Bokrétát Kokas Kálmán igazgató-kántortanító alapította meg. Az 1950-es években az igazgatót politikai okokból elhelyezték Szanyból, és ez törést okozott a csoport életében. Őt Samu József követte, azután Török Gusztávné, később Berkes Lászlóné vezette az együttest. Mai vezetőjük, Töreki Imre 1964-ben „lépett színpadra". A kodályi gondolat szellemében cselekedett: visszatért a tiszta forráshoz. Azaz az egykori alapító tagokat csábította vissza a Bokrétába. A csoport létszáma emelkedett, bővült repertoárjuk, ruhatáruk, az ország legjobb szakembereivel dolgozhattak együtt. Három földrész közel harminc országába vitték el a rábaközi és a magyar tánchagyományokat.

Nyolcvan év alatt közel ezer táncos ropta a szanyi színpadon.

– A maiakkal együtt legalább kétszázötven bokrétás áll majd színpadra pünkösd vasárnapján, a jubileumi ünnepségen – mondta Töreki Imre. – Az idősebbeket „könnyített" koreográfiával szeretnénk ismét táncba hívni.

A táncpedagógustól azt kérdeztük: mi az, ami nyolcvan éve életben tartja a Bokrétát? A válasz egyszerűen hangzik: a szanyiaknak életformájuk volt mindaz, amit közönség előtt is bemutatnak.

A szanyiak három földrész közel harminc országában jártak az elmúlt évtizedekben.
A szanyiak három földrész közel harminc országában jártak az elmúlt évtizedekben.


– Szanyban a hagyományok, vagy amit ma népművészetnek nevezünk, a mindennapok, az életmód része volt. Így éltek a családok, ilyenek voltak a közösségi rendezvényeken. Akadt aztán egy ember, aki mindezt felfedezte és kihasználta, ő volt Kokas Kálmán – fogalmazott Töreki Imre.
– 1931 óta a fejlődés szinte töretlen volt. Az együttes gyakorlatilag minden elismerést, díjat megkapott, ami létezik a szakmában. Többször lettünk kiváló együttes, kiváló szövetkezeti együttes, részesültünk a „Szocialista kultúráért" kitüntetésben. Megkaptuk a Muharay-díjat, a Csokonai-díjat, a nívódíjat. Táncosaink közül többen lettek a népművészet mesterei. A fiataloknak szerencséjük volt olyan nagyszerű szanyiaktól, egyéniségektől ellesni a lépéseket, a hagyományokat, mint Varga Jóska bácsi és felesége, vagy Szentes Sanyi bácsi, Nagy Istvánné Juli néni. Persze az ifjabb generációban is találunk kitüntetett, elismert táncosokat.

A szanyi Bokréta tehát pünkösdkor ünnepli születésnapját. Vendégegyüttesük a veresegyházi tánccsoport lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ovibezárás nincs napirenden Markotabödögén

A szülők aggódnak, a polgármester nyugtat: nem akarják bezárni a markotabödögei óvodát. A fenntartás… Tovább olvasom