Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Nyolc éve tart a határon túli barátság

A rábaközi községek közül szinte mindnek van kapcsolata határon túli magyar településsel.

Rábcakapi az erdélyi Kézdimárkosfalvával kötött néhány évvel ezelőtt együttműködési megállapodást. A Kisalföld azt kérdezte a helyiektől, mit jelent számukra a távoli falu, illetve mit adnak ők erdélyi barátaiknak.

– Nyolc éve vettük fel a kapcsolatot a székelyföldi Kézdimárkosfalvával – beszélt a barátság hivatalos részéről Németh Ottó polgármester. – Azóta rendszeresen látogatjuk egymást. Idén augusztusban is várjuk küldöttségüket. Az önkormányzatok között is jó a kapcsolat, megbeszéljük tapasztalatainkat, de szerencsére ennél azért többről van már szó. A családok tagjai barátokká váltak. Ez természetes, hiszen saját otthonainkban szállásoljuk el őket, ahogy minket is így fogadnak. Néhány napot töltünk ilyenkor egymásnál. Mi igyekeztünk bemutatni nekik falunkat, a közvetlen környezetet, de hosszabb kirándulásokat is tervezünk.

Németh Ottó: ˝A hivatalos kapcsolat barátsággá alakult.˝
Németh Ottó: ˝A hivatalos kapcsolat barátsággá alakult.˝

Németh Ottó hozzátette: az erdélyi települést próbálják a lehetőségeikhez képest támogatni is. Soha nem mennek üres kézzel a rábcakapiak Kézdimárkosfalvára.

– Eleinte nagyon sok könyvet vittünk magunkkal, mert tudtuk, hogy abból hiány van arrafelé. Később aztán nagyobb dolgokkal is sikerült segíteni őket. Informatikai berendezéseket adtunk, de volt, hogy egy fűnyíróval leptük meg barátainkat – jegyezte meg a polgármester. A kérdésre, hogy más országokkal is ápolnak-e kapcsolatokat: – Gazdasági okokból sajnos nem – érkezett a válasz Rábcakapi első emberétől.

Győrig Zoltán 2005 előtt nem járt Erdélyben, Rábcakapi küldöttségével volt először ott. Nagyon jó benyomásokat szerzett.

– Emlékezetes fogadtatásban volt részünk. Azt hiszem, ha ők jönnek hozzánk először, mi nem tudtuk volna így vendégül látni őket – mesélte a Kisalföldnek. – A testvértelepülésünkön élők barátságosak, vendégszeretők, közvetlenek. Nem véletlen, hogy nyolc év után is él közöttünk a kapcsolat. Egész más kultúrával, hagyományokkal rendelkeznek, mint mi. Sajnos a hagyományápolás területén hasonló gondokkal küzdenek, mint mi. A fiatalok már nem olyan lelkesek, mint az idősebb korosztály, kevésbé érdeklődnek múltjuk iránt. Szerintem nekünk, anyaországiaknak kötelességünk, hogy a határon kívülre szorultakban erősítsük a nemzethez tartozás érzését.

A 76 esztendős Asbóth János rendszeresen utazik Erdélybe. – Egy hasonló korú házaspárral vagyunk nagyon jóban, már alig várom, hogy ismét találkozzunk – fogalmazott. – Szerényen élnek, de a lelküket is kitennék értünk. Kötelességünk, de kedves kötelességünk, hogy segítsük őket, mert hozzánk tartoznak, nemzettársaink ők is. Hajlékunk mindig nyitva van előttük. Remélem, úgy érzik, már hazajönnek Rábcakapira.

Történelem. Kézdimárkosfalva Erdélyben, Kovászna megyében található. Kézdivásárhelytől délnyugatra, a Csernátoni-patak partja közelében fekszik. 1332-ben Marci néven említik először. 1992-ben 624 lakosából 604 volt magyar. Ott született 1810-ben Barabás Miklós festőművész, márványszobra a falu közepén fekvő parkban áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi zsongás a sportcsarnokban

A kapuvári térségi szociális ellátó központ fogyatékkal élőknek rendezett megyei találkozót. A több mint száz résztvevő számára szinte a karácsonnyal felérő ünnep volt a minapi kapuvári műsor. Tovább olvasom