Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyolc éve dolgozhatnak közcélúként

Csorna - Csornán önkormányzati rendelet szabályozza a rendszeres szociális segélyben részesülők együttműködési kötelezettségeit, a kötelezettség megszegésének eseteit. A városban nyolc éve folyamatos az effajta támogatásra szorulók foglalkoztatása.

Az elmúlt hetekben országos visszhangot keltett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok önkormányzatának azon döntése, mely szerint a szociális segélyek kifizetését munkához kötik. Mint ismert, a monoki példát más települések is követték, a kisebbségi ombudsman szerint viszont törvény- és alkotmányellenes, valamint diszkriminatív az önkormányzatok döntése. De van más példa is. Csornán például 2000 óta folyamatos a rendszeres szociális segélyben részesülők foglalkoztatása.

Dr. Egresiné dr. Kiss Mária
Dr. Egresiné dr. Kiss Mária


– A foglalkoztatás időtartama alatt a rendszeres szociális segély folyósítása szünetel – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Egresiné dr. Kiss Mária, Csorna aljegyzője. – A foglalkoztatottak munkabért kapnak a mindenkori minimálbér összegében. Átlagosan havonta két-három segélyben részesülőt tudunk foglalkoztatni minimum harminc munkanapra, de ez az idő nyaranta hosszabb szokott lenni. Az önkormányzat a közcélú foglalkoztatásra az előző év rendszeres szociális segélyezettjeinek számától függően kapja az éves keretét.

"2006-ban a törvény jelentősen megváltoztatta a rendszeres szociális segély összegét, valamint az együttműködési kötelezettség vállalását és teljesítését.
Dr. Egresiné dr. Kiss Mária aljegyző

A rendszeres szociális segély egyénenként változó összegű, mivel a családra vetítve úgynevezett „fogyasztási egységet" számolnak. Így a támogatás összege minimum ezer forint, de elérheti a nettó minimálbér összegét is.

Dr. Egresiné szerint Csornán önkormányzati rendelet szabályozza az együttműködési kötelezettségeket, s ennek megszegése eseteit. Például ha valaki igazolatlanul távol marad a munkából, nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, szándékosan megrongálja a munkaeszközöket, az az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül.

Csornán is érvényes az a szabály, hogy aki a részére felajánlott és képzettségének megfelelő (a képzettségénél eggyel alacsonyabb szintű) munkát nem fogadja el, az az együttműködési kötelezettség súlyos megszegésének minősül és a segélyt meg kell szüntetni.

– Havonta két-három embernél sokkal több közcélú munkásra lenne szükség, főleg a nyári időszakban. De ez a pénzügyi lehetőségeink – a vázolt finanszírozás és önkormányzat saját ereje miatt – behatárolt. Egy emberre naponta 3900 forintot kapunk – tette hozzá a csornai aljegyző.


Olvasóink írták

  • 1. gyurka48 2008. július 15. 05:59
    „kedves csornai kukások fönökei! elöször is tudom hogy nem ez az oldal illik ehhez a témához,de felháboritó amit a kukás auton dolgozo munkások csinálnak!heti szorgalmasan kirakott piáért viszik csak el a kitett ( néha kitett zsákokat)heti pia!kérném okvetlen tegyenek rendet,mert ez szemétség amit müvelnek!egyébként meg örökitettük ahogy megtalálják a piákat és odaviszik a soförnek,leadják és utánna zsák bedobva! de hetente csak piáért? ki birja ezt? szégyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarkeresztúr egy emberként siratja Nemes Krisztiánt

Magyarkeresztúr - A Kisalföld megtudta: magyarkeresztúri az a tűzszerész százados (posztumusz… Tovább olvasom