Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Nyolc-tízszeres költséggel jár a szennyvízszállítás

Csornán továbbra is szippantókocsikkal kell „rásegíteni" a vákuumos csatornarendszerre.
sornán a szolgáltatás fenntartása érdekében továbbra is szippantókocsikkal kell „rásegíteni" a vákuumos csatornarendszerre, hogy a szennyvíz a tisztítóba kerüljön. Korábban megírtuk,hogy a csapadékos időjárás következtében az átlagos napi mennyiségnek közel háromszorosa gyűlt össze a rendszerben, amely ennyi szennyvízzel képtelen megbirkózni. Ezért szippantókocsikkal – volt olyan nap, amikor négy jármű dolgozott egyszerre – szállították és szállítják most is a csatornából a szennyvizet.

– Mennyire csökkent a napi szennyvízmennyiség? – kérdeztük Déri Istvántól, a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnökségének vezetőjétől.
– A múlt heti állapothoz képest változás, hogy az akkori napi 3600 köbméter szennyvíz mostanra 2500 köbméterre csökkent, de ez még mindig közel a duplája a korábbi, akár a decemberi napi átlagnak – válaszolta az üzemmérnökség vezetője. – A Tátra utca sarkán álló vákuumgépház egy kilométeres körzetében a rendszer jól működik.
A távolabbi városrészekről, így a Lehel tértől északra eső területekről, Kis-Csorna déli oldaláról, valamint keleten a 85-ös főúttól délre lévő utcákból – Nap, Patak, Uszoda, Hegyeshalmi és Gorkij – csak időszakosan képes a rendszer megfelelő vákuumhatást elérni.

Ezért a szelepaknákból nem folyik el a víz, emiatt továbbra is szippantókocsikkal kell szállítani.
Déri István elmondta: mindkét szippantókocsi napi tizenkét órás műszakban dolgozik, szükség esetén ennél is többet. Azonkívül a szennyvízágazat összes dolgozója a rendszeren tevékenykedik, de amíg a vízmennyiség nem csökken a rendszer kapacitásához megfelelő mértékre, addig érdemi javulás nem várható.

„ Ki kell jelentenem, hogy ezek a gondok nem az üzemeltető hibájából keletkeztek. Sokkal inkább a rendszer kis kapacitásából, érzékenységéből adódnak. Félő, hogy az olvadással és a várható csapadékkal a talajvíz tartós lesz, így a probléma jelentősen elhúzódhat."
– Olyan kritika is ért bennünket, hogy sok idő telik el, amíg egy-egy helyszínre megérkezünk. Azt azért tudni kell, nem mindegy, hogy egy délelőtt során két-három bejelentést kapunk, vagy harmincat, ötvenet. Kis-Csorna déli részére például mindennap megyünk és szippantunk. Ennél többet nem tudunk tenni.

Az üzemmérnökség vezetőjétől végezetül azt is megtudtuk, hogy a csatornadíjhoz képest a szippantókocsikkal történő szennyvízszállítás jelentős, köbméterenként mintegy nyolc-tízszeres többletköltséggel jár.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több kivonulás

– Az utóbbi tíz év legmozgalmasabb időszaka volt a tavalyi év – mondta Molnár Sándor őrnagy, tűzoltóparancsnok. A mozgalmasságot egyfelől a személyi változások jelentették, hiszen nemcsak a parancsnok személye változott, tizenkét beosztásban új emberek látják el a feladatokat. Másrészről technikai és informatikai téren is előreléptek. Tovább olvasom