Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyitott Kapu-Vár közel százmillióból

Hatvanmilliós támogatásból és közel negyvenmilliós helyi pénzből új intézményt avattak szerdán Kapuváron. A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ július elejétől kezdi meg működését.

A város vezetői, a kivitelező cég képviselői és a projekt szervezőinek részvételével avatták fel szerdán délelőtt  Kapuvár legújabb intézményét, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központot. A helyi gimnázium egykori kollégiumának épületét felhasználva, a ˝Sors-társ Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Kapuváron˝ című pályázaton a város hatvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amihez a helyi büdzsé még közel negyvenmillió forinttal járult hozzá. Az így közel százmilliós beruházás révén egy térségi szociális központ kezdheti meg működését július elején. Az új intézmény működési területe Kapuvár és mikrotérsége, az oda települő támogatószolgálat és a fogyatékosok nappali ellátása pedig kiterjed az egész Kapuvár–beledi kistérségre. A településeken meglévő és egymás mellett párhuzamosan működtetett szociális szolgáltatások így átjárhatóbbak, áttekinthetőbbek lesznek, hatékonyabbá válik az ügyfelekkel való foglalkozás. Ahogy a megnyitón Hámori György polgármester megjegyezte, a régióban is egyedülálló intézménnyel bővül a rábaközi kisváros.

Garabné Gulyás Mária, Hámori György és Virágh Péter (a Váti soproni vezetője) avatta fel az új intézményt.
Garabné Gulyás Mária, Hámori György és Virágh Péter (a Váti soproni vezetője) avatta fel az új intézményt.

A helyi családsegítő intézet és az új intézmény igazgatója, Garabné Gulyás Mária elmondta,  az intézmény alapötlete Báthy Andrásnétól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat területi titkárától származik. A megnyíló intézmény napközi otthonában  harmincöt ellátandót tudnak fogadni, háromtól hatvanöt éves korig, ám azt hozzá kell tenni, hogy az ellátások térítéskötelesek. – Az épület minden tekintetben akadálymentesített, így hallás- és látáskárosultakat, autistákat és halmozottan sérült személyeket is fogadhatunk – mondta az igazgató. Több csoportban, terápiás munkatárs és gondozók segítségével szervezik napi rendszerességgel a foglalkozásokat. Öt-nyolc új munkatársat vesznek fel, nagy többségében szakszemélyzetet.

A belső lifttel is felszerelt intézmény egyik leginnovatívabb egysége az  ˝Ugródeszka˝ terápiás lakás, mely a mozgássérültek vagy értelmi fogyatékosok részére – védett körülmények között – könnyíti meg a felkészülést az önálló életvitelre. Ugyancsak az önálló életre készít fel a helyi mosoda és javítóműhely, de hasonló feladatokra külső munkahelyeket is igénybe vehetnek.

A még  hátralévő egy hónapban a belső berendezések beszerzése folyik, hogy aztán júliustól megkezdődhessen a munka.

Olvasóink írták

  • 1. b.zoli 2010. május 26. 20:43
    „Örülök hogy kisvárosunk megint valami jóval gyarapodott. Így tovább polgármester úr !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzvisszafizetésre kötelezték a Csornahő Kft. ügyvezetőjét

A csornai képviselő-testület pénzvisszafizetésre kötelezte a városi tulajdonú Csornahő Kft.… Tovább olvasom