Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Nyitott Kapu-Vár - Önálló életvitelre nevelnek

A hónap elején megnyílt Kapuvár legújabb intézménye, a Nyitott Kapu-Vár térségi szociális szolgáltató központ. Az intézménybe már megérkeztek az első ellátottak.

A helyi gimnázium egykori kollégiumának épületét felhasználva, a ˝Sors-társ Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Kapuváron˝ című pályázaton nyert Kapuvár hatvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást, amihez a helyi büdzsé még közel negyvenmillió forinttal járult hozzá. Az így közel százmilliós beruházás révén a hónap elején egy térségi szociális központ nyílt. Az új intézmény működési területe Kapuvár és mikrotérsége, az oda települt támogatószolgálat és a fogyatékosok nappali ellátása pedig kiterjed az egész Kapuvár–beledi kistérségre.

Garabné Gulyás Mária intézményvezető elmondta, a költözés – melyben nagy szerepet vállaltak a város közhasznú munkásai és a városháza dolgozói – még napjainkban is tart, ám a szolgáltató központ már működik. A családsegítő intézet szociális étkeztetői és házi segítségnyújtói tevékenysége költözött az épületbe, ezek mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatószolgálata is itt működik.

Szociális központ: Harmincöt napközbeni ellátottat várnak.
Szociális központ: Harmincöt napközbeni ellátottat várnak.

– Talán a legbüszkébbek a fogyatékosok nappali ellátására vagyunk, ahol a minden tekintetben akadálymentesített épületben hallás- és látáskárosultakat, autistákat és halmozottan sérült személyeket is fogadhatunk – mondta az igazgató. Több csoportban, terápiás munkatárs és gondozók segítségével szervezik napi rendszerességgel a foglalkozásokat. Az ellátási formára már több mint tízen jelentkeztek, háromévestől ötvenévesig. A szolgáltató központ ezen formája harmincöt ellátott fogadását teszi lehetővé, az igazgató azt mondta: szeptembertől várják a létszámnövekedést.

– Az úgynevezett terápiás lakásban már az önálló életvitelre, a különböző élethelyzetekre is felkészítjük az ellátottakat – tette hozzá Garabné. Elmondta, ezen ellátási formákkal nagyban megkönnyítik a családok helyzetét, hiszen a napközbeni ellátás mellett a rászorulók rokonai dolgozhatnak, intézhetik ügyeiket.

– A kezdeti tapasztalatok nagyon jók, az ide kerülők szinte nap mint nap éreztetik kollégáimmal a hálájukat – mondta az intézményvezető. Hozzátette, többen vannak olyanok, akik az otthoni elzárt és ingerhiányos közegből olyan közösségbe kerültek, ahol a kommunikációval is javulhat helyzetük.

– További céljaink között szerepel az épületben kialakított varroda és mosoda üzemeltetése az ellátottak által, ám a városban is keresünk olyan munkahelyet, ahol gondozottjainkat foglalkoztatni tudnák – jelentette ki Garabné Gulyás Mária.

Olvasóink írták

  • 1. gabika86 2010. július 12. 12:44
    „Nagyon jó, hogy van ilyen intézményünk is, valóban hasznos munka folyik ott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városháza homlokzata is megváltozik

Állványok veszik körbe a csornai városházát. A kivitelező megkezdte az épület felújítását, amihez a… Tovább olvasom