Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nyilvánosság, mennyiért?

Miért adna pénzt Csorna a magánkézben lévő cégnek azért, ami amúgy elemi érdeke a szolgáltatónak.
 
Az önkormányzati munka nyilvánosságára törekszik a csornai városháza. A hétfői képviselő-testületi ülés napirendjén szerepel a téma. Bruttó ötvenmillió forintos ajánlatról tárgyalnak majd a városvezetők. Ennyibe kerülne négy évre az ülések élő közvetítése, a Fidesz–KDNP frakció, illetve a polgármester által megbízott személyek nyilatkozati lehetősége, néhány írott lapoldal és néhány képújságbeli tájékoztató. A Fidesz–KDNP frakció ötlete volt egyébként mindez.

Elgondolkodtató, hogy egy olyan szegény önkormányzat mint a csornai, nem sajnál ennyi pénzt a nyilvánosságra. Egyrészt, tényleg úgy gondolják (elhiszik-e önmaguknak?) a közhatalom gyakorlói: a csornaiak kíváncsiak annyira rájuk, hogy erre szívesen költenének ötvenmilliót? Szerintem nem igen. Azt hiszem, szívesebben látnának ebből a pénzből fel újított utcákat, EU-konform játszótereket. És ha ezek mind meglesznek, akkor jöhet a nyilvánosság.

Ezzel aztán oda is értem a téma megközelítésének másik oldalához. Költsön egy önkormányzat a nyilvánosságra (ha nem is ötvenmilliót) akkor, ha van lényeges(!) mondanivalója. Helyi értékekre átszámítva: például ha a termálfürdő fejlesztéséről, ha munkahelyek teremtéséről, járható utakról, a kórház megnyugtató helyzetéről szól a tájékoztatás. Ha sportsikerekről akarnak hírt adni, vagy egyéb, a közt valóban érdeklő ügyekről. Ám addig, amíg az ellentétekről, egymás besározásáról, ki nem fizetett szabadságpénzről, a parkgondozási, a hóeltakarítási szerződésekről, az együttműködés egyelőre ígéretszintjéről beszélnek, ne a köz ötvenmilliójából tegyék. Addig költsenek nyilvánosságra a kampánypénzekből, vagy ha a párttagok hozzájárulnak, hát tőlem akár a tagdíjakból is. De nem az enyémből, mindenkiéből.

Közben eszembe jutott egy harmadik megközelítés. Miért adna pénzt a város a magánkézben lévő cégnek azért, ami amúgy elemi érdeke a szolgáltatónak. Igaz, a színfalak mögé nem látok, de a helyi tévének nem véletlenül helyi a neve. Feladata és érdeke is tehát, hogy helyi ügyekről tájékoztassa a nézőket, ha a képernyő előtt akarja tartani őket. Ebbe az önkormányzat munkája is beletartozik.

Persze, ha az én ölembe is belepottyantanának ötvenmilliót azért, amit amúgy is feladatom elvégezni, lehet, hogy én sem ugranék félre.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. hoho-hoho 2011. február 10. 19:57
  „Az előző ciklus elején még FIDESZ-KDNP barátként Polgármester urunk hajlamos elfeledni, hogy mekkora-nem kis- összeget fordítottak egy párezer pld. számú újságra:
  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/helyi_hirek_havonta_negyedevente/2022948/
  Mindenki számolgasson! Ehhez viszonyítva a M.kft az újság mellé ajándékba adja a közvetítést.
  Az az közel 6milla vajon kihez került?”
 • 35. huszárkapitány 2011. február 09. 08:50
  „Gombócartúr!Kár hogy nem vagy jelen a testületi üléseken.Inkább csokoládé neked ,az legalább meglátszik.Nem annak van igaza aki állandóan jártatja a száját.A Fidesz fizesse a pártkasszából a kommentjeit,ne a mi pénzünkből.Megvalósítható javaslatot még nem hallottam csak gáncsoskodást.Felveti hogy utak és járdák milyen állapotban vannak/jogossn mert igaz/ közben megszavazta a 4 millát a Molnár KFT-nek egy állítólagos munkáról aminek megrendeléséről sehol írásos dok.nincs./közvetített testületi ülésen láttuk hallottuk/.Egy dologra lenne jó a közvetítés...arhíválásra,...de ara tökéletes a Webkamera is maximum 3-400 forint beruházással.és akkor gyönyörködhetsz a neten..”
 • 34. gombócartúr 2011. február 08. 19:52
  „Ha azt nézem, hogy a TV közvetítés által minden csornai lakos számára nyilvánvalóvá válik, hogy a polgármester alkalmatlan és az is nyilvánvalóvá válik, hogy tulajdonképpen sok mindent nem követ el a város érdekében, vagyis feleslegesen ül ott és feleslegesen veszi fel a fizetését, akkor ezzel az 50 millióval rengeteget lehet spórolni!”
 • 33. hekus 2011. február 05. 10:38
  „Mátyásfeketeserege! Hol látod te azt, hogy a Fidesz-KDNP akar nekik 50 milliót! A pártszövetség csak annyit javasolt, hogy írjanak ki "nyilvánosságpályázatot"! Semmi 50 milliót nem javasolt... El vagy tévedve aranyfiam.”
 • 32. Goldman 2011. február 04. 23:20
  „Meg arról van szó, hogyha a város kifizet(ne) 50 milkát akkor a szolgáltatónak kutya kötelessége lenne minden családnak biztosítani a megtekintését.
  Másrészt, hogy nem nézik azon nem kell csodálkozni. Színvonaltalan, gyenge szerkesztésű.
  Ha ezt megszavazná a képviselőtestület akkor megérdemelnék a "mongyon le" és a "mi folyik itt" Csornán-t. :)”
 • 31. huszárkapitány 2011. február 04. 17:44
  „Rossz az infó csak a testületi ülések, plusz,1-1-1 nyilatkozat ugyan erről a pártok részéről.,plusz a pályázati,kiírások amik a csorna.hu-n olvashatók.Ki ajánlotta fel az 50millát az utakra? Itt egyesek fogalom zavarral küzdenek.
  A nagy kérdés az,kell-e nekünk 50 milláért ez a szolgáltatás,mikor nincs rá pénz? Vagy inkább fordítsa az önkormányzat,utakra ,járdákra,játszóterekre.Erről sajna nem volt szó .”
 • 30. Mátyásfeketeserege 2011. február 04. 12:58
  „"Ha nem fogadják el apályázatot akkor tegyék meg a Fidesz-KDNP javaslatát erre az esetre, mégpedig, hogy fordítsák az 50 milliót út-, és járda felújításokra."
  A fidesz KDMP akar 50 millát adni a tv-nek”
 • 29. hekus 2011. február 04. 11:03
  „Szomorú, hogy kevesen nézik a csornai csatornát, azzal egyet is értek, hogy valamin változtatniuk kéne, mert közel sem éri el a mai kor által felállított elvárásokat.
  Viszont ez a szerződés nem csak a testületi üléseket és a pártok nyilatkozatait foglalja bele legjobb tudomásom szerint, hanem azt is, hogy bármelyik csornai intézmény programjait is kötelezően közvetíteni fogják. Eddig csak azt adták le ahova hívták őket, ezért sok minden olyan rendezvény volt városunkban, amiről nem is értesültünk, vagy csak kurtított formában. Ha elfogadják az 50 milliós pályázatot, akkor legyen úgy, de a televízió azt a pénzt fordítsa fejlesztésekre, érdekes műsorokra. Ha nem fogadják el apályázatot akkor tegyék meg a Fidesz-KDNP javaslatát erre az esetre, mégpedig, hogy fordítsák az 50 milliót út-, és járda felújításokra.”
 • 28. Goldman 2011. február 04. 09:19
  „27: a véleményét írta le és ezzel sokan egyetértenek rajtad kívül”
 • 27. Kisangyalom 2011. február 04. 08:22
  „Szerintemilyen hazafias érzések mellett felajánlhatnátok, hogy megcsináljátok ingyen a webkamerátokkal Okostojások!
  Jerrynek: vedd már észre, hogy lejárt a Te időd! Ha lenne egy kevéske önérzeted, lehajtott fejjel kullognál el...

  Nagyon sajnálom, hogy attól lesz valaki jó újságíró, hogy mocskolódó értékítéletet közvetít az állampolgároknak! Biztosan megvan rá az oka. Habár, a színfalak mögé én sem látok...”
 • 26. Mátyásfeketeserege 2011. február 03. 18:34
  „kíváncsi lennék hogy hányan lehetnek akik nézik a .... csatornáját.
  engem sosem érdekelt, mert egy nagy sz..r.
  ilyent én is csinálok videokamerával és felteszem a netre és mindenki megnézheti.
  A .... kell a pénz , az audit tankolni kell, a medencét meg fűteni stb...
  de ennyi erővel CS.kovács is elkérhetné a pénzt amiért újságcikket ír egy adott témáról.
  az 50 millát költsék másra- útra, játszótérre, parkosításra, és a tavat is kitakaríthatnák..
  Amúgy én még az 5 milliót is sokamnál nem hogy az 50 et.
  mi kerül a közvetítésbe havonta 1.041.666 Ft -ba? 3 D be veszik fel? <moderálva személyeskedő...>”
 • 25. miro132 2011. február 02. 11:50
  „Javaslom a megspórolt 50M ft ot a csatárimajori fő utcára költeni. Az utca szilárd burkolat nélküli sártenger amit pár évente a TSZ traktora simára gyalul..

  Szóval szilárd burkolatu utra kelene pénz.”
 • 24. Goldman 2011. február 02. 10:45
  „Javaslom azt a pénzt a városháza előtti tér felújítására, mert botladozni lehet a hibáktól!
  De máshol is ráférne a javítás.
  Egyébként meg ez a közvetítés sem fair. Mi van azokkal akiknek nem kábeltévéjük van és nem is akarnak?
  A mai világban ez is megkülönböztetésnek számít?”
 • 23. huszárkapitány 2011. február 01. 22:03
  „nosigno! Nem csodálom hogy no signo! Én csak azt a gyerekszobát hiányolom nálad és az elmaradt Makarenkóít.
  Ha egyáltalán érted mitől beszélek.
  A témára térve ,webkamera és tessék elfelejteni az 50millát,illetve másra költeni.Ötleteim: kellene biztonságos játszótér,utak-járdák javítása,fásítás,.....
  ....tovább is van mondjam még.
  Jerrynek igaza van.”
 • 22. Abrafax 2011. február 01. 19:51
  „Aztán hová tegyem a vesszőket, Aranyember, az iskolaudvarra? Mert mifelénk szünetet szoktak tartani a vesszőnél! Esetleg olvashatnám visszafelé, de akkor meg végképp semmi értelme.
  A cikk lényege: adott egy összeg, ami négy évre szól, ergó magas, tehát át sem kell számítani lélegeztetőgépre hangulatkeltés céljából. Aztán azt is megtudhatjuk, hogy a városi tv-nek kutyakötelessége ingyen közvetíteni azt, ami az újságíró szerint senkit sem érdekel. (Tényleg, a Rábaközpress és a Kisalföld feladata mi?) És két mondattal arrébb csak a pozitív hír a hír, és persze a sport. Ezzel szemben a napi gondok, a megoldandó problémák, a városüzemeltetés nem hír. (Na ez igaz, ezért kell fizetni a témáért!). A politikusok és városvezetők különben is éljenek a levegőből, vagy ha már pénzt osztanak, ide vele NEKEM.”
 • 21. Goldman 2011. február 01. 19:01
  „Abrafax: ha tudnál magyarul olvasni, akkor talán másképpen értelmeznéd.
  A hangsúly ídesapám....tanuld meg, hogyan kell vesszőknél a hangsúlyt alkalmazni.”
 • 20. egycsornai 2011. február 01. 18:21
  „Attila gratulálok! Máris várom a következő cikket! Rég volt ilyen érzésem a Kisalföld olvasása közben!!!”
 • 19. balassaz 2011. február 01. 17:17
  „Amit közvetíthet a tv az a ,,képviselők" félpiásan úgyis eldicsekszik, amit meg elmutyiznak arra kitalálták a zárt ülést. Inkább igyák meg az ötven millát, talán hamarabb elfogynak.”
 • 18. miro132 2011. február 01. 15:26
  „Nekem a kérdés felvetése nem világos: egy televíziónak az érdeke az hogy napi tájékoztatást adjon ingyen de a kiadásait reklámköltségekből fedezze. Nem értem hogy miért kellene ezért az önkormányzatnak fizetnie. Szerintem elég lenne ha egy web kamerát felszerelnének az ülésterembe mikrofonokkal és a neten közvetítenék az üléseket a honlapjukon.”
 • 17. sorok_közt 2011. február 01. 14:01
  „Végre egy bátor cikk a cikkirótól! Helyes, csak így tovább!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőkatasztrófára emlékeztek Beleden

Egykori katona- és pilótatársak, parancsnokok és családtagok részvételével szombat délelőtt Beled… Tovább olvasom