Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Nyertek forrásokat a kistérség városai

A sikeres pályázatoknak köszönhetően sem Beledben, sem (egyelőre) Kapuváron és a csatlakozott településeken nem kell fizetni az úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért.

A beledi Egyesített Szociális Központ (ESZK) és a Kapuvári Családsegítő Intézet, valamint a csatlakozott településeken élő rászorultak nem fizetnek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás használatáért a két intézmény sikeres pályázatainak köszönhetően. Ez év január elejétől megszűnt az ellátásért járó állami normatíva. A szolgáltatás térítésmentességét pályázatokból biztosították a kapuvár–beledi kistérség felelős intézményei.

– Még 2006-ban telepítette az akkoriban szolgáltatást végző Megmentő Kht. a készülékeket, melyek üzemeltetését 2009-től vette át az ESZK Beledben – mondta el portálunknak Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető. A jelenleg a lakosoknál lévő 489 készüléket a belediek a Megmentő Kht. utódjától, az Alvinczi Péter Szeretetszolgálattól bérlik – a diszpécserközponttal együtt –, ám a szolgáltatást és a szakmai háttér biztosítását az ESZK munkatársai végzik.

A beledi Gombás Lászlónénak sem kell fizetni a jelzőrendszerért.
A beledi Gombás Lászlónénak sem kell fizetni a jelzőrendszerért.

– Ez év elejétől megszűnt a szolgáltatásért járó normatíva, ezáltal a megyében több településen is térítéses lehet a jelzőrendszeres segítségnyújtás – tette hozzá az intézményvezető. A belediek azonban sikeresen pályáztak a szakminisztériumhoz, minek folytán az ESZK mind a 489 készülékre megkapta a darabonkénti 35 ezer forint támogatást az alaptámogatással együtt. A beledi és a társult települések jelzőrendszeres segítségnyújtási szolgálata a továbbiakban változatlan feltételekkel működik.

Szükség is van rá, hiszen ahogy a helybéli Gombás Lászlóné akkoriban portálunknak elmondta, a készülék nélkül komoly nehézségei adódhatnának. A nyolcvan év feletti néni az elsők között csatlakozott a rendszerhez, mivel betegsége miatt nehezen mozog. – Még akkoriban történt, hogy a lakásban elestem és nem tudtam felkelni – mesélte az idős beledi néni. Megnyomta a jelző gombját és a helyi segítők két-három percen belül a lakásán termettek.

Kapuváron és a nyolc társult településen jelenleg 99 készülék van, melyeket a 2009 előtt szolgáltatást végző máltaiak helyeztek ki. A Kapuvári Családsegítő Intézet 2009-től vette át a működtetést, a készülékeket a Máltai Szeretetszolgálattól bérlik. Garabné Gulyás Mária intézményvezető lapunk kérdésére elmondta, az ötszázezer forintos alaptámogatást és a készülékenkénti 35 ezer forintot nekik is sikerült megszerezni, így egyelőre területükön is térítésmentes a szolgáltatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szakképzési ösztöndíj csak a diákok felének jár

A csornai szakiskolákban az elvileg jogosult diákok fele részesülhet szakképzési tanulmányi… Tovább olvasom