Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Nyereséget várnak a községi kertészettől

Egyhektáros birtokon gazdálkodik a rábacsécsényi önkormányzat. A közmunkaprogram keretében nyolc helybeli asszony tartja rendben a kerteket. A napokban állítják fel a fóliasátrat.
Sorol már a fokhagyma a rábacsécsényi községi gazdaságban. A birtokon közmunkások dolgoznak, rövidesen felállítják a fóliasátrat és veteményezik a többi zöldséget. Az önkormányzat a Start-közmunkaprogram pályázatán nyert támogatást a gazdálkodáshoz. Arra számítanak, hogy bevétele is lesz a falunak a földekből.

A rábacsécsényi asszonyok nagy szorgalommal láttak munkához. Kezük munkájának már látszik az eredménye.
A rábacsécsényi asszonyok nagy szorgalommal láttak munkához. Kezük munkájának már látszik az eredménye.

A rábacsécsényiek közel egyhektáros területet vontak művelés alá. A régi iskolai gyakorlókertet, az orvosi és a szolgálati lakáshoz tartozó kerteket, valamint egy üres építési telket. Nyolc helybeli asszony vette gondozásába a földeket, ők részesei a közmunkaprogramnak. A fokhagymán kívül lesz krumplijuk, fóliasátor alatt paprikát, zellert, sárgarépát, paradicsomot termesztenek majd. A fóliát egyébként a napokban fel is állítják.

– Pályázatunkat elbírálták, támogatásra méltónak találták – tájékoztatott Kovács Teodóra polgármester. – Összesen tizenhétmillió forintot kap az önkormányzat, ebből a termeléshez szükséges gépeket, felszereléseket is meg tudjuk vásárolni. A kertekben tehát nyolcan dolgoznak, további négy foglalkoztatott pedig az árkok, járdák karbantartásán fáradozik.
Mint kiderült, Rábacsécsényben nem csak azok járnak jól, akik bekerültek a programba és így bevételhez jutnak. A kertészetből ugyanis komoly bevételt remélnek a település elöljárói.

– Elképzeléseinket, pályázatunkat szakemberek vizsgálták felül. Ők valamennyien megalapozottnak, gazdaságilag is alátámaszthatónak ítélték a terveket. Fontos megemlíteni, hogy igyekszünk az ökogazdálkodás felé elmozdulni, tehát a lehető legkevesebb vegyszert alkalmazzuk – jegyezte meg a polgármester.

A tervek szerint a megtermelt zöldségeket a közétkeztetésben használják fel és ha minden jól megy, a helyi piacon is megjelennek a rábacsécsényi áruk. Érdeklődés már most van a termények iránt. Kovács Teodóra szerint az sem mellékes, hogy példát mutatnak a munkával. Arra számít ugyanis, hogy a helyiek, látva az eredményeket, saját kertjeikben is hozzálátnak a gazdálkodáshoz.

– Az elmúlt években leszoktatták az embereket arról, hogy maguknak termeljenek. A nagy élelmiszer-áruházakban a külföldi, esetleg silány minőségű zöldség és gyümölcs vált könnyen elérhetővé. Mi bizonyítani szeretnénk, hogy a háznál, saját munkával megtermeltnek azonban nincs párja minőségben, ráadásul olcsóbb is – tette hozzá a polgármester.
A rábacsécsényi asszonyok természetesen örülnek a lehetőségnek, hogy dolgozhatnak és némi bevételük is van.

Ez a fajta munka természetesen nem idegen tőlük, hiszen „ebben nőttek fel". Várják, hogy beérjen a termés, bár azt is tudják, hogy addig még sok teendőjük van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni gyilkosság: `A fiam az emberölésben biztosan ártatlan´

"Ne haragudj, anya, nem csináltam semmit!" – ezzel a felkiáltással szállt ki szerda este a… Tovább olvasom