Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nyereményjáték is volt

75 évvel ezelőtt szentelték fel Csornán az evangélikus templomot.
Hetvenöt évvel ezelőtt szentelték fel Csornán az evangélikus templomot. E jeles eseményre emlékezett vasárnap a gyülekezet és vendégeik ünnepi istentisztelet és gyülekezeti közgyűlés keretében. Ittzés János püspök hirdetett igét, aki többek között arról szólt: a templomnak az első és fontos szerepe, hogy találkozhatunk Istennel. „Egy pillanatig sem állítjuk, hogy csak itt, de hogy itt bizonyosan, afelől senkinek ne legyen kétsége" – fűzte tovább a gondolatot Ittzés János.

A közgyűlésen Tubán József lelkész ismertette a csornai evangélikus gyülekezet és a templom történetét. A köszöntők sorát Jankovits Béla esperes nyitotta. A katolikusok üdvözletét dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost-prelátus tolmácsolta. A reformátusok részéről Mészáros Sándor tiszteletes, Csorna város nevében Papp József polgármester, a lendvai evangélikus gyülekezettől Skalics Gusztáv lelkész fejezte ki jókívánságait. A köszöntők sorát Ittzés János püspök zárta, akit annak idején éppen a csornai evangélikus templomban kereszteltek meg.
A jubileum kapcsán a templom előterében kiállítást rendeztek. A tárgyak, dokumentumok idézik fel az elmúlt évtizedeket. A Tubán József összeállította „Emlékirat" szerint azt, hogy milyen fontos volt a templomépítés háromnegyed évszázada, az is mutatja, hogy a gyülekezet széles körű gyűjtést indított. Mivel Csorna vezetői hosszas huzavona után sem adtak alkalmas telket az építésre, a gyülekezet kénytelen volt a település szélén vásárolni területet. Az egész országból érkeztek adományok, s az új templom alapkövét ünnepélyes keretek között 1929. október 6-án helyezték el. A gyülekezet még nyereményjátékot is rendezett, amelynek bevételét szintén az építésre ajánlották fel.


A csornai evangélikus Isten házát 1930. június 9-én szentelte fel Kapi Béla püspök. A megvalósítás – ifj. Klemens Antal tervei szerint – id. Klemens Antal érdeme volt. A belső berendezést is ifj. Klemens Antal tervezte, ezeket Nagy Dávid asztalos készítette el. A keresztelőkő Tászler Gyula, az oltárkép pedig Mosdósi Fekete József munkája. Példaértékű, hogy a templom kezdettől fogva otthont adott a kis létszámú csornai református szórványnak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Margit Kórház: sok kis lépés

Margit Kórház helyzetéről, jövőjéről tartottak lakossági fórumot a minap Csornán. A rendezvényen elhangzott: az önkormányzat célja, hogy az intézmény hosszú távú működését biztosítsa. Ezt szolgálja a képviselő-testület által nemrégiben jóváhagyott intézkedési terv. Dr. Krizmanich Mária a kórház elmúlt tíz évét értékelte, beszélt a különböző finanszírozási formákról. Tovább olvasom