Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Nyári iskolai karbantartások

Rábaköz - Már megkezdődött, illetve hamarosan kezdődik az oktatási intézményekben a nyári karbantartás. A fenntartók a lehetőségeikhez mérten igyekeznek felkészíteni intézményeiket a szeptemberi tanévkezdésre.
Az oktatási intézményekben hagyományosan a nyári szünetben végzik el a szükséges karbantartást, melynek mértéke természetesen a fenntartó anyagi erejétől függ. Az megállapítható, hogy az esetek döntő többségében ezen a téren is nagyobb lenne az igény, mint a lehetőség. Szomorú, hogy a bezárások miatt az idén tovább csökkent azon iskolák száma, ahol készülni kell az új tanévre. A nyári munkákról néhány csornai és környékbeli intézmény vezetőjétől és fenntartójától érdeklődtünk.

Bősárkány bővít

Bősárkányban bővítik a könyvtárhelyiséget, elvégzik a tisztasági meszelést, kifestik a tantermeket. Szalay Imre polgármester szerint idén több százezer forintot költenek a nyári karbantartásra.
Kónyban is elvégzik a tisztasági meszelést, a szükséges javításokat, rendezik az udvart, eszközöket, asztalokat, padokat pótolnak – tudatta Aller Imre polgármester.

Enesén – miként Mesterházy József polgármester elmondta – a középületek, köztük az iskola műszaki állapota jó. Ugyanakkor az egészségügyi meszelést mind az alsó, mind a felső tagozat épületében elvégzik. Emellett a felsősöknél rendbe teszik a vizesblokkot és helyenként padozatcserét hajtanak végre.

Szilban tavaly újították fel az általános iskola Dózsa utcai épületét, most az Árpád utcai épületszárny rekonstrukcióját tervezik, pályázati támogatásban reménykedve. Az egészségügyi meszelés azonban ezen a nyáron sem marad el – tudtuk meg Lengyel Lajos polgármestertől.

Csornán átszervezések

Csornán az önkormányzati intézményeknél nagyobb karbantartást nem terveznek, mivel az átszervezések kapcsán bizonyos átalakítások váltak szükségessé. Ezen kiadások fedezésére 2,5 millió forintot biztosított a képviselő-testület – közölte Varga Beáta gazdálkodási és intézményfelügyeleti osztályvezető.

Adományokból, gyűjtésből

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ óvodájának bejáratánál üvegfalat cserélnek, az udvaron pedig díszburkolat készül. E két feladatra mintegy kilencmillió forintot költenek. Azonkívül elvégzik a tisztasági meszelést, továbbá az óvoda udvarán az EU-szabványnak megfelelő játékokat telepítenek egymillió forintért. A nyári munkák költségeinek felét a fenntartó egyház fedezi, másik felét adományokból, báli belépőből, papírgyűjtésből származó pénzből biztosítják – tájékoztatott Fehér Lászlóné igazgató.

A XXI. századnak

A rábatamási iskolában meszelés és bojlercsere lesz. Miként Szabó István polgármester fogalmazott, azért nem kezdenek nagyobb felújítást, mert részt akarnak venni a XXI. század iskolája elnevezésű programban és erre pályázni szeretnének. Sikeres pályázat esetén elvégeznék az iskola teljes rekonstrukcióját. Az óvodában a jövő hónapban a Céde-pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően közel négymillió forint értékű munkát végeznek. Egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat és felújítják a homlokzatot.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés, vagy felszámolás

Vásárosfalu - Nehéz döntés előtt állnak a magyar szarvasmarhatartók-véli Molnár Balázs, vásárosfalui… Tovább olvasom