Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Növelni kellene a hazai biofogyasztást

Mihályi - Bionapot tartottak vasárnap Mihályiban, Horváth László gyümölcsösében. A biogazdálkodást, a biotermékeket népszerűsítették, hogy növeljék a hazai félszázalékos fogyasztást.
A Magyar Biokultúra Szövetség második alkalommal rendezte meg az Országos Bionapot. Az országban több településen népszerűsítették a biotermékeket vasárnap, a Nyugat-Dunántúlon Horváth László mihályi almásában. Termelők, feldolgozók, kereskedők vonultatták fel termékeiket.

Standoknál: Az érdeklődők kóstolhattak és vásárolhattak is a mihályi szakmai napon.
Standoknál: Az érdeklődők kóstolhattak és vásárolhattak is a mihályi szakmai napon.

A megnyitóünnepségen Varga Balázs plébános és Mihácsi Lajos lelkész áldották meg a bemutatott termékeket, terményeket.

Kocsis László
Kocsis László
A szakmai programok mellett az érdeklődők kóstolhattak és vásárolhattak is a standokon. Mint kiderült, a bio népszerűsítésére szükség is van, mivel hazánkban a fogyasztás mindössze 0,5 százalékos. Erről Kocsis László, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának elnöke beszélt a Kisalföld érdeklődésére.

– Európában ez az adat 2 százalék – tette hozzá a szakember. – Vannak országok, ahol kirívóan magas a biofogyasztás, és vannak, ahol nagyon alacsony. Magyarország sajnos nem tartozik a átlagnövelők közé. Az 1980-as években jól indult a magyar biotermelés, minden körülmény és lehetőség adott volt. Az évek során aztán lemaradtunk, aminek egyik oka, hogy az agrárpolitika sosem sorolta a prioritások közé ezt a területet. A 2013-ig terjedő elképzelések között sem szerepel kiemelt hangsúllyal.

Kocsis László megjegyezte: szomorú, hogy a termőföldet sem becsülik meg Magyarországon. Mint mondta, manapság a legjobb aranykorona-értékű földeken logisztikai központok, egyéb beruházások valósulnak meg.

– Hazánk nem bővelkedik nyersanyagokban, egyetlen kincsünk a termőföldünk, ami fogy. Meg kellene becsülni és megőrizni, illetve megfelelően gondozni ezt az értéket – fogalmazott.

Horváth László
Horváth László
A bionap mihályi házigazdája, Horváth László családja hetven éve termel almát. Ő harmincöt éve kezdett önállóan gazdálkodni. 1993-ban, a kárpótlás után nagyobb földterületen telepített gyümölcsöst, azóta is fejleszti gazdaságát. Évekkel ezelőtt tért át a biotermelésre, hathektárnyi almásuk van, de termesztenek bodzát és szilvát is. Nemrégiben nemzetközi tanúsítványt is szereztek. Úgy véli, a fogyasztók többsége még nem látja be, mennyivel hasznosabb, ha bioterméket vásárol. Gazdatársaival azon fáradoznak, hogy ezt a szemléletet átalakítsák. Ezt a célt szolgálják a vasárnapihoz hasonló rendezvények is.

Olvasóink írták

 • 3. pan.cser 2008. június 18. 09:00
  „Nem hiszek a bio-ban. Ilyen nincs! Mégis mivel védi meg az úr az almását lisztharmat, vagy almamoly ellen. Még a natúr trágya sem bio mert a tehén nem bio lucernát eszik. Ha meg közel van az ültetvény az országúthoz, ugye a benzingőz, aztán az elkopó gumiabroncsok málladéka. Ha meg nincs közel, az a por amit a szomszéd földekről ráhord a szél az almára, mondjuk a frissen permetezett földről, máris vége a bio-nak. PARASZTVAKÍTÁS AZ EGÉSZ BIO MIZÉRIA. Ezt bármikor be lehet bizonyítani. A termelőnek jó , nem vitatom, nem is akarom rontani az üzletét, hgyjuk meg az embereket a boldog tudatlanságban, legalább van aki gazdagodik ezen is.”
 • 2. Lucifer 2008. június 16. 11:30
  „Tény,hogy szemléletváltásra lenne szükség,de amíg az embernek nincs meg a megfelelő anyagi háttere,addig miről is beszélünk?
  A szülők nagy része örül,ha a 400 Ft/kg-s nembio almát meg tudja venni a gyerekének...”
 • 1. éne 2008. június 16. 08:42
  „Lassan rendes ennivalóra sem lesz pénzünk, nemhogy biora! Persze az lenne a legjobb, ha mindenki azt ehetné, de valljuk be őszintén, hogy a kaján tudunk a legjobban spórolni!! (Sajnos ez saját tapasztalat!!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás és vásár tizedszer

Csorna - Tizedszer rendezik meg a hétvégén Csornán a Rábaközi kiállítást és vásárt. Az érdeklődők… Tovább olvasom