Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nosztalgiaaratás, lovasnap

Farád - Három aratócsapat és több mint harminc fogat részvételével zajlott tegnap a farádi lovasnap. A program vezérmotívuma a hagyományőrzés volt. Galéria.
Három aratóbrigád és több mint harminc fogat, valamint közel húsz lovas részvételével tartották meg az immár hagyományosnak számító farádi lovasnapot. A rendezvény a nosztalgiaaratással kezdődött, ahol három csapat, Rábapordány, Fertőd és Farád aratói mérték össze tudásukat.

A farádi programot Széles Sándor, a megyei közgyűlés frakcióvezetője nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, ahhoz, hogy a magyar kultúrát és hagyományokat, a farádi programhoz hasonlóan, terjeszteni kell, először azt meg kell ismerni. A politikus kijelentette, több hasonló rendezvényre van szükség ahhoz, hogy a hagyományainkat ápoljuk és a fiatalokat ráébresszük ezek ápolására.

Horváth Gyula tizenévesen kezdett aratni, most első kaszás.
Horváth Gyula tizenévesen kezdett aratni, most első kaszás.

A vasárnap délelőtti, rekkenő hőség ellenére tíz órakor az aratók beálltak a búzatáblába. A sort az első kaszás, a hatvanéves farádi Horváth Gyula vezette. A látszatra sem idős férfi lapunknak elmondta, alig volt tizenöt éves, mikor először kaszát vett a kezébe. – Akkoriban az öregek után mentünk, újabban a negyedik, ötödik ilyen jellegű rendezvényen vagyok és itt már első kaszásként dolgozom – mondta a farádi arató. Horváth Gyula szerint az aratásban a legfontosabb az, ahogy a kasza élét megköszörülik, mert rossz szerszámmal nem lehetett régen sem dolgozni.

Lovas nap Farád - július 13.
A nosztalgiaaratást a lovasok programjai követték. Elsőként több mint harminc fogat és hajtója mutatta be tudását a résztvevők szerint meglehetősen szűk akadálypáján. A lovasprogramra már szépszámú közönség gyűlt össze, akik az amatőr mesterszakácsok főztje után tekinthették meg a lovasok ügyességi versenyeit. A fogatokat követően mintegy húsz egyéni lovas is megmérkőzött a közönség előtt.
A farádi lovasnapon lapunk is képviseltette magát a Kisalföld szakácskönyvsorozatával, emellett biotermelők és borászok is bemutatkoztak.

Olvasóink írták

  • 2. Moo 2008. július 16. 21:25
    „Hogy a kép teljes legyen: kb. 5 óra környékén feltámadt a szél, eleredt az eső, óriási vihar kerekdett. Emiatt nem lett teljes a nap. Sajnos elmaradt az estére tervezett lovasjáték is.”
  • 1. matriné 2008. július 14. 08:54
    „Arra mikor gondolnak, hogy ki kéne a kaszákat egyenesíteni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozópapokat szenteltek

Csorna - „Papságotok sok örömet fog nektek is jelenteni és gyümölcsöző lesz az egyház, a… Tovább olvasom