Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Normatívából akart fizetni az APEH-nek a Vocational Academy?

Pánczél Károly, a Fidesz képviselője a Vocational Academy ügyében interpellációt nyújtott be a nemzetierőforrás-miniszterhez a minap. A szakminisztérium államtitkára elmondta, az előző kormány idején vizsgálódó szervezetek mindent rendben találtak.
Pánczél Károly, a Fidesz Pest megyei országgyűlési képviselője interpellált a napokban a Vocational Academy (VA) ügyében a nemzetierőforrás-miniszterhez. A parlamentben elhangzott: néhány évvel ezelőtt mint a falusi iskolák megmentője jelent meg a közoktatásban a Vocational Academy Alapítvány. Két megyében – Veszprém és Győr-Moson-Sopron – tizenkét község tizennyolc intézményének a fenntartói jogát vette át, amelyek önkormányzataival közoktatási megállapodást kötött. Ezt követően 2007 decemberétől késéssel, majd 2008 januárjától egyáltalán nem fizetett a pedagógusoknak.

Többségük rendkívüli felmondással megszüntette munkaviszonyát és munkaügyi pert kezdeményezett, amit valamennyien megnyertek. A bíróság összesen mintegy 100 millió forint kifizetésére (hetven tanító bére) kötelezte az alapítványt, aminek az azóta sem tett eleget. Kiderült, hogy az érintett alapítványnak már 2007 novemberében hatalmas köztartozása volt, bankszámláját APEH-inkasszó terhelte, így az állami normatíva nagy része is az APEH-hoz került és nem az intézményekhez.

Ahogy Pánczél Károly fogalmazott, felmerül a kérdés: hogyan kaphatott működési engedélyt egy ilyen alapítvány, amelynek már a működés megkezdésekor ekkora tartozása volt? Lehetséges, hogy az alapítvány célja valójában nem az intézmények működtetése, hanem az általa felhalmozott köztartozásnak a tanulók után járó normatívából való kifizetése volt?

A pedagógusok kártalanítása sem történt meg, mivel a Bérgarancia Alapról szóló törvény értelmében az alapítványi fenntartó nem jogosult az alap igénybevételére. Mindeközben az alapítvány mögött álló személyek némileg más néven, másutt tovább folytatják tevékenységüket, s fennáll a veszély, hogy ez hasonló következményekkel jár majd – tette hozzá a honatya.

A képviselő interpellációjára Halász János államtitkár válaszában elmondta: az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy 2007 decemberében érkezett bejelentés óta foglalkozott a VA ügyével, de megoldani a problémát nem tudta. Hiller István korábbi szakminiszter felhívta a megyei önkormányzat főjegyzőjét, hogy végezzen törvényességi ellenőrzést. Ugyancsak kutakodott az oktatási hivatal. A Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség munkaügyi ellenőrzése is eredménytelenül zárult, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium jogi főosztályának feljelentése sem vezetett eredményre. Az államtitkár elmondta: a bérgarancia-támogatást az alapítvány által működtetett intézmény dolgozói nem vehetik igénybe, ezért megkeresik a foglalkoztatáspolitikáért felelős nemzetgazdasági minisztert egyeztetés céljából.

– Ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy olyan alapítványok működtessenek iskolákat, ahol a pedagógusok nem jutnak hozzá munkabérükhöz. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban ezért az összes érintett bevonásával az ügy tárgyalását kezdeményezzük, tisztázandó a mai helyzetet – közölte Halász János.

Olvasóink írták

 • 11. sziszifusz 2011. április 22. 15:49
  „Aki akarta -elejétől fogva azt tarthatta -köztük én is - vagy szemfényvesztők vagy pénzügyi zsenik!Elejétől fogva aki jegyző és szülő és önkormányzati képviselő meg PSZ -tudhatta a fejkvóta mire elég!És annak reményében,annak fedezékében,hogy ezeket a munkátlan pedagógusokat jól megdolgoztatja /Nem ám 22- áh! 28 órában!áh!/ - 4o munkás órában-nos ennek ígéretében szerződtek!Hát most fizessenek- a magyar törvények szerint tessék kiírni a nyakukba - a testületi ülésekkor és a hivatalban a jegyzői munka során - felelős vagyok!”
 • 10. Nooormális? 2011. április 21. 20:10
  „Töketlen banda.
  Az alapítvány vagyonát, (van neki bőven) régen dobra kellett volna verni, a vezetőket pedig 25 évre sittre vágni.”
 • 9. Cancer 2011. április 20. 18:23
  „Hagyd mar, vegre ujra koztunk van Elemer, mar hianyoltam.
  Felhaborito a Vocational, mindig is az volt, a sajto is asszisztalt hozza persze, soha semmi nem jelent meg veluk kapcsolatban. Undorito az egesz amit N.O. muvelt, <moderálva> es mennyi van ilyenbol...a politikusok meg tenyleg osszejatszanak veluk, partlogotol fuggetlenul.”
 • 8. Hunicum 2011. április 20. 16:11
  „7. elemér
  " Fejétől bűzlik a hal."
  Ámerikába kikapcsolták a google-t, vagy szimplán lusta voltál utánanézni? Ha már idézel, legyél pontos te...!”
 • 7. elemér 2011. április 20. 13:50
  „Van valami régi mondás- "a fejtöl büdösödig a hal."”
 • 6. Infamous 2011. április 20. 13:39
  „tipikusan magyar történet, felelősségre vonás megint elmarad(t)...”
 • 5. Ddorf 2011. április 20. 13:34
  „közpénzekböl fogom fizetni a szükséges kiadásaimat. Nahát,hogy én ilyenre nem jöttem rá eddig.
  Kárbaveszett az iskolai éveim. Mások okosabbak.”
 • 4. verembele 2011. április 20. 12:59
  „Tisztelettel: Évekig auditálták ( vizsgálgatták) elölről - hátra aztán fordítva, mindenki tudta, hogy zűrös egy vállalkozás, mégis ment minden mintha misem történne.
  Hírek láttak napvilágot, amikor már égett minden körülöttük.
  Hát igen: Tisztelt APEH! (ha ma még ez a nevük)
  Jövőre Én is hadd adózzak szájízem szerint.
  Nem fizetek ki senkit, minek, évekig elleszek. Amennyiben megint Kormányváltás lesz, lehet, hogy piszokul jól járok.
  Üdv.”
 • 3. reszegenisjozan 2011. április 20. 12:36
  „Abszurdisztán a köbön!!!”
 • 2. Hunicum 2011. április 20. 11:20
  „De legalább akart fizetni az APEH- nak. :D”
 • 1. igazszó 2011. április 20. 10:56
  „És ez még nem minden! A csalásokban, összejátszásokban a legfelsőbb szintig asszisztálnak, minisztériumoknak is érdekük füződött a közpénzekhez! Vizsgálatokat akadályozzák, akiknek feladatuk lenne! Eddig is ez volt a jól bevált módszer. Ideje lenne egy teljesen független, és nem megvesztegethő csoportból állók vizsgálata, mert sokan állnak, és álltak a fazék körül, ÖSSZEZÁRNAK, hogy ne lehessen vizsgálni.Lásd pályázati pénzeket illetően is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselő-alvállalkozó önmagára szavazott

A médiaszerződés és Balogh Csaba ügye felemlegetése mellett a városi intézmények fenntartási… Tovább olvasom