Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Normális fogyasztói és reális termelői árakat akarnak

A kapuvári tejüzem a válság közepette is bővülő létszámmal és piaccal vág neki az új évnek.

Cserpes István tulajdonos kijelentette, a multik lobbiérdekei miatt a tejár mindig is politikai döntés Magyarországon.

– Lassan hagyományt teremtünk abból, hogy munkatársainknak év végén csapatépítő műsort adunk és év közben is együtt megyünk kirándulni – kezdte az elmúlt év értékelését Cserpes István, a kapuvári ipari parkban működő tejüzem tulajdonosa. Hangsúlyozta, fontos a munkatársak együttműködését, összetartozását erősíteni, hiszen kemény, szervezett munkát vár mind a száz dolgozótól. A két fővel, 1992-ben indult vállalkozás folyamatosan növekvő munkatársi létszámmal, bővülő piaccal és új termékekkel vág neki a 2010-es évnek.

Voltak nehéz éveik is, s talán napjainkra fordult a termelés nyereségesre. Az előző évek rossz eredményeinek több oka is van a vállalkozó szerint.

– A Tej Terméktanács intervenciós kasszájába cégünk évekig nettó befizető volt. Aztán a pénzek mindig a nagy cégekhez vándoroltak, úgymond a piaci stabilitás érdekében. Már akkoriban is a kicsiket akarták tönkretenni – jelentette ki a kapuvári vállalkozó. Nem használt a cég költségvetésének néhány régebbi dolgozójuk ˝privatizációs tevékenysége˝ sem és a munkát terhelő közterhek növekedése is a nyereségesség ellen hatott. Napjainkban bővül a piacunk, a fővárosban is több helyszínen vagyunk jelen – mondta a vállalkozó annak ellenére, hogy a gazdaság még mindig a válság állapotában van. Bár véleménye szerint csak a pénzügyi szolgáltatói szektort rázta meg a gazdasági válság. Azok a cégek, amelyek reális termelőtevékenységet folytatnak, nem nagyon panaszkodnak.

Cserpes István: ˝Nem szállítunk a nagy láncoknak.˝
Cserpes István: ˝Nem szállítunk a nagy láncoknak.˝

– A tejválság viszont érint bennünket is, a jelenlegi alacsonynak számító 55–65 forintos felvásárlási tejárral én sem értek egyet, de a piacon itt is a multik diktálnak – jelentette ki Cserpes István. Ő esetenként egy-két beszállítójának ennél többet is fizetett, fenntartva a biztos alapot a termeléshez. Mint mondta, a tej hazai felvásárlási ára politikai és lobbiérdekek mentén alakul ki, a nagy kereskedelmi láncok nem érdekeltek a termelőket stabilizáló felvásárlási árban. – A fogyasztói árakat is alacsonyan tartják a láncok, ezért a hozzánk hasonló kisebb termelők csak a minőséggel tudnak betörni a piacra – jelentette ki.

A Cserpes Tejüzem nem is szállít a nagy kereskedelmi láncoknak, a tulajdonos szerint így normális fogyasztói és reális termelői árakat tudnak kialakítani.

– Idén a friss sajtok terén fejlesztünk – mondta az évi egymilliárd forintos forgalmat bonyolító üzem tulajdonosa.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. január 12. 12:56
    „Aha lehet, hogy nem csak a teheneket fejik meg? Jobb helyeken lehet frisst fölözetlen tejet akár 80,-Ft ért is kapni. De, vajon miért nincsenek a boltokban tejadagoló autómaták minden faluban? A kersekedelmi maffiának nem éri meg , ha ott üzemelnek?”
  • 1. Nózi 2010. január 12. 12:39
    „A termékekkel semmi gond, de az irodistákat vagy a rendelésfelvevőket meg kellene rázni, hogy rendesebben végezzék a dolgukat. Azt hiszem ők is ebből élnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégyből csak három játszótér megfelelő

Tizennégy csornai játszótér közül három felel meg a jogszabályoknak. Az önkormányzat pályázott, 7,5… Tovább olvasom