Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Nők is vigyázzák a Rábaköz rendjét

A Rábaköz két rendőrkapitányságán közel harmincszázalékos a női alkalmazottak aránya. Többségük közalkalmazott, ám egy részük a férfiakkal együtt a közterületeken őrzi a rendet.

Még véleményük szerint is férfias szakmában dolgoznak a Rábaköz rendőrnői. A kapuvári kapitányság 67-es létszámából 19-en, a Csornai Rendőrkapitányság 94-es keretéből 26-an képviselik – az esetükben nem éppen – gyengébb nemet. A két kapitányság létszámának így közel harminc százalékát teszik ki a rendőrnők. Egy részük közalkalmazottként dolgozik (Kapuváron 11-en, Csornán 12-en), ám a fennmaradó létszám a férfiakkal együtt a közterületeken őrzi a rendet. Ahogy Kiss Zoltán alezredes, kapuvári rendőrkapitány elmondta, a közterületen szolgáló hölgyek beosztása semmiben nem különbözik a férfiakétól, legyen szó autós üldözésről vagy akár forgalomirányításról a mínusz tíz fokban.

A kapuváriak egyike a harmincéves, tőzeggyármajori származású Henye Szilvia. Ahogy a fiatal hölgy portálunknak elmondta, a határőrség Fertőd–Pomogy átkelőjén teljesített már egyenruhás szolgálatot, előtte más szakmában dolgozott. Az integráció után került a kapuvári kapitányság állományába és elmondta, bizony tartott a rendőri szolgálattól.

– Azt nem mondhatom, hogy már kora gyermekkoromtól vonzott a rendőri hivatás, ám napjainkra megkedveltem a szolgálatot – mondta Henye Szilvia. Portálunknak a kapitányságon adott interjút, ám a rendőrnő több esetben volt közterületi szolgálaton. – Annak ellenére, hogy nehezebb az utcai szolgálat, jobbnak, változatosabbnak tartom – tette hozzá. Henye Szilvia kijelentette, a közterületi szolgálaton nagyobb keménységre lenne szüksége, ám ahogy mondta, nem tud túlságosan szigorú lenni az emberekhez. – Érdekes, a fegyverekkel viszont egészen megbarátkoztam, a lövészeteken jó eredményeket értem el – mondta. A pisztolynál azonban jobban szereti a főzőkanalat, amit többször is használ, míg a fegyverét nem nagyon szeretné.

Henye Szilvia
Henye Szilvia

– Rokonaim, ismerőseim már megszokták, hogy egyenruhában vagyok és tisztelik is az általa képviselt tekintélyt – mondta a rendőrnő. Jelenlegi barátja is erősen meglepődött, mikor foglalkozására fény derült, de napjainkra megszokta. – Bármennyire is szeretek itt dolgozni, későbbi gyermekeimnek nem biztos, hogy a rendőrséget fogom ajánlani – mondta. Többen is vannak kolléganők Kapuváron, mindemellett férfias szakmának tartja a rendőrséget – árulta el.

Teljes mértékben tud azonosulni jelenlegi szakmájával az eredetileg ápolónőnek készült Gőczéné Családi Katalin. A harminckét éves rendőrnő már az otthon melegében magába szívta az egyenruha szeretetét, hiszen a határőrséghez is egyenruhásoknál dolgozó apja révén került.

Gőczéné Családi Katalin és Zsófi
Gőczéné Családi Katalin és Zsófi

– Már kópházi határőrként, de most kapuvári rendőrként is nagyon büszke vagyok az egyenruhára és az általa képviselt tekintélyre, amit viszont csak személy szerint lehet elérni, csak a maradéktalanul elvégzett szolgálattal lehet megszerezni – mondta portálunknak Katalin. Családi Katalin szinte nap mint nap a ˝Rábaköz sűrűjében˝ teljesít szolgálatot, férfi kollégáival egyetemben naponta kiveszi részét a Rábaközt átszelő 85-ös főút és egy kisváros mindennapjaiból. A harminckét éves fiatalasszonynak a férje és a bátyja is a közrendet szolgálja. – Párommal váltott műszakban vagyunk, így jut idő nyolcéves Zsófi lányunkra is, viszont a szabadságok szigorúan családi körben telnek – avatott be a hétköznapi nehézségekbe a rendőrnő. – Ha már a magánéletnél tartunk, arra a kérdésre, hogy fakanál vagy pisztoly, az utóbbit részesíteném előnyben – mondta. Katalin úgy véli, a ˝gyengébb nemnek˝ napjainkra igenis helye van a rendőri hivatásban, bár azt azért hozzátette, gyermekként is ˝fiús˝ volt. – Jobban szerettem édesapám műhelyét, mint a babaházat – mondta Katalin. Büszke arra, hogy kollégái elfogadták, szakmájával kapcsolatban vallja: ˝nem szabad, hogy a magánélet bármilyen szinten is összekeveredjen a rendőrséggel˝.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Vitnyéd környékén: egy súlyos sérült

Vitnyéd és Göbösmajor között fának vágódott egy autó hétfő reggel. Egy súlyos sérültet a soproni… Tovább olvasom