Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nincsen pénzük az elszállíttatásra

Évtizedek óta gyűlik a hulladék Cirák határában, a Király-kápolna közelében.
Évtizedek óta gyűlik a hulladék Cirák határában, a Király-kápolna közelében. Az önkormányzatnak nincs pénze a rendrakásra, a Cziráky grófok ősi birtokán lassan a szemét lesz az úr.

Két fénykép

Két fényképet kapott szerkesztőségünk a napokban, amelyek egy „zöldövezeti" szeméttelepet örökítenek meg. Egyiken a felirat: „Ez is Dénesfa, ez is szemét, erről is nyilatkozzon a polgármester úr. Magánterület, barátai és a képviselőké." Dénesfa polgármestere, Takács Lajos megdöbbenve vette kezébe a felvételeket, de megnyugodva látta, hogy  a fotók nem községe határában készültek.

Takács Lajos az elmúlt években célul tűzte ki, hogy a falut és környezetét megtisztítja a szemétlerakóktól. A névtelen levélíró és fényképküldő nyilván erre a kezdeményezésre próbált „reagálni". A dénesfai polgármester térképekkel, tulajdoni lapokkal felszerelve a helyszínen cáfolta a fotó állításait.

– A felvételen látható illegális szeméttelep Cirák község közigazgatási területe, a hulladékkal teli gödör és környéke évtizedek óta ilyen állapotban van – magyarázta Takács Lajos. – Az egyik csücske, körülbelül egynegyede, amely kevésbé szemetes, viszont már valóban Dénesfához tartozik. Az is igaz, hogy az egyik önkormányzati képviselő, Lady Mihály tulajdona, de mentségére legyen mondva, hogy a hulladékot annak idején a földkárpótlással együtt kapta meg.

Nem kaptak pénzt

A dénesfai önkormányzat néhány évvel ezelőtt pályázati támogatásból próbálta a falukörnyéki illegális lerakókat felszámolni. Pénzt azonban senkitől nem kaptak, ezért úgy döntöttek, hogy önerőből teszik rendbe a „fertőzött" területüket. Júliusban például lomtalanítást tartottak a településen, ilyen az elmúlt tizenöt évben nem is volt Dénesfán. 80 köbméter hulladékot vittek el a Rekultív Kft. gépei, az akció az önkormányzatnak 150 ezer forintjába került. Ekkor volt szó az említett illegális lerakó felszámolásáról is, de az időjárás miatt erre nem kerülhetett sor. Amint lehet viszont, elszállíttatják a szemetet, ami újabb 200–300 ezer forintba kerül.

– A költségvetésben nem különítettünk el pénzt erre a célra, azaz más feladatoktól kell forrásokat elvonnunk – fejtette ki a polgármester. – Az elmúlt évtizedekben nemcsak Dénesfán, hanem más településeken sem adtak sokat a környezetre. Ezért a kialakult helyzetet nem lehet néhány év alatt rendbe tenni, lehet, hogy évtizedek kellenek az összes lerakó megszüntetéséhez. A magunk módján mindent megteszünk, és annak is örülök, hogy a lakosság is figyelemmel kíséri erőfeszítéseinket, akár fényképezőgéppel is.

Gróf Cziráky elképedne

Dénesfa és Cirák egykori birtokos családjának leszármazottjai nyilván elképedve látnák az ősi föld jelenlegi állapotát. Annál is inkább, mivel az emlegetett telep most is a gróf Cziráky család külföldön élő tagjainak kezén van. Nem messze az úgynevezett Király-kápolnától. Kovács Ferenc ciráki polgármester azt mondja: a területtel egyelőre nem tudnak mit kezdeni. Ő úgy látja egyébként, hogy a szemetet nem a cirákiak halmozták fel.

– A legnagyobb akadály természetesen a pénzhiány önkormányzatunknál is. Az embereket kellene jobb belátásra bírni, hogy ne oda vigyék a hulladékot. Amíg erre nem találunk megoldást, a szeméthegyek sem tűnnek el – jegyezte meg Kovács Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékfronton a helyzet változatlan

Bősárkány határában, de már csornai területen, a „Barázdás-dűlő” mellett még mindig áll… Tovább olvasom