Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Nincs védett márkaneve a kapuvári húsgyárnak

A kapuvári húsgyár megvásárlása nyomán felmerült a kapuvári márkanevek védelmének kérdése is.
A kapuvári húsgyár új tulajdonosa, Adeeb Al-Barazi szerint a hagyományok is szerepet játszottak az üzem megvételében. Azonban sem a Bacon Kft., sem a Kapuvári Hús Zrt. nem rendelkezik védett márkanevekkel.

Ahogy azt Adeeb Al-Barazi szaúd-arábiai üzletember lapunknak nyilatkozta, a megvásárlásban fontos szerepet játszott a patinás cég egykori hírneves termékeinek vonzereje.

Kapuvári Hús Zrt.: A cég logója akkoriban a híres bacon csomagolását is díszítette.
Kapuvári Hús Zrt.: A cég logója akkoriban a híres bacon csomagolását is díszítette.

Azzal azonban gondok lehetnek, ha az új befektető ragaszkodik a hagyományokhoz. Egyrészt információink szerint a szaúdiak a sertést marhavágásra akarják felcserélni, másrészt információink szerint sem a Bacon Kft.-nek, sem a Kapuvári Hús Zrt.-nek nincs levédetett márkaneve. Erről Péter Márta, a Bacon Kft. felszámolóbiztosa is beszélt lapunknak.

Az egykor szebb napokat látott kapuvári bacon és sonka – hasonlóan a Győri Keksz márkanévhez – napjainkban „idegen" gyárakban készül. Mint egyik olvasónk a minap megjegyezte, a boltokban többek közt Ringa márkanév alatt gyártott Kapuvári uzsonnasonkát lehet kapni és egyes vélemények szerint néhol még Kapuvári bacon is felbukkant, jóval a gyártás rábaközi leállása után. A „Ringa" mint márkanév nem kapuvári, a gyár 2003-as – azóta szégyenteljesnek titulált – leállítása után az üzem összes márkaneve – kalandos utakon – a Pickhez került. A kapuvári termékek kiváló hírét a szegediek igyekeznek kiaknázni az áru címkéjében is.

Kapuvári uzsonnasonka, szegedi terméken.
Kapuvári uzsonnasonka, szegedi terméken.

A „Kapuvár" használatát márkanévként 2009 óta a városháza szabályozza. Borsodi Tamás címzetes főjegyző a Kisalföldnek elmondta, a képviselő-testület döntése nyomán a városnév használatához a plénum engedélye szükséges. Ezt azóta minden gazdasági társaság és civil szervezet meg is kéri.

– A kapuvári gyár esetében sem a cégnévhez, sem a termékek elnevezéséhez nem történt ilyen megkeresés – jelentette ki a főjegyző.

Mire jó a védjegy?

A fogyasztók kötődnek bizonyos védjegyekhez, aminek alapját a már megszokott termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos érzelmek adják. A védjegy a legtöbb vállalkozás számára értékes tőke. Becslések szerint a világ legismertebb védjegyeinek értéke egyenként akár az 50 milliárd dollárt is meghaladja. Védjegyoltalom szerezhető névre, logóra, ábrára, szóra, szlogenre, betűre, számra, képre, hologramra, színre vagy ezeknek a kombinációjára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Floridából szervezték a táncos találkozót

Tovább olvasom