Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Nincs szó osztályok megszüntetéséről

A csornai önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta és hagyta jóvá a Perfekt Rt. által készített intézkedési tervet.
A csornai önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta és hagyta jóvá a Perfekt Rt. által készített intézkedési tervet.
– Mit tartalmaz az önkormányzatnak átadott dokumentum? – kérdeztük elsőként dr. Vizkelety Tibortól.

Szakmai és gazdasági elemek

– Az intézkedési terv a Margit Kórház átvilágítása alapján készült és az intézmény gazdasági konszolidációját tartalmazza. Az a célja, hogy az adósságállomány növekedését megállítsuk és a törlesztését előkészítsük. Van egy orvosszakmai, valamint egy gazdasági része, és három időtávban fogja össze a feladatokat.

A rövid távú terv tartalmazza a már folyamatban lévő feladatokat, hiszen a Perfekt Rt. önkormányzati biztosként március elseje óta részt vesz a Kórház irányításában. Az elmúlt időszakban munkaügyi és a működés racionalizálását célzó intézkedések történtek. Ezek végrehajtása részben megvalósult, részben folyamatban van. Középtávon kiemelendő, hogy a Kórházi osztálystruktúra ésszerűsítését céloztuk meg. Úgynevezett mátrix osztályok létrehozását tervezzük. Azaz a hasonló profilú osztályok közös irányítás, közös szakmai vezetés alá tartoznak. Az egyik osztálycsoportba a sebészet, szülészet, nőgyógyászat, a másikba a belgyógyászat és a tüdőgyógyászat tartozik. Így a két vagy három osztályvezető helyett egy is elég lesz.

Emellett sokkal rugalmasabb a struktúra és az nem fordulhat elő, hogy az egyik osztályon telt ház van, a másik meg félig üres. Ugyanígy a műtő- és altatószemélyzet is közös. A hosszú távú tervek között a környékbeli, elsősorban a kisKórházak közötti együttműködés alternatív tervei szerepelnek, felvázolva ezek jogi hátterét is. Ezek közül kellett a tulajdonosnak kiválasztani azt, amiről a továbbiakban gondolkodik és aminek a részletes kidolgozását el kell végezni. De erről csak akkor van értelme  beszélni, ha az érintett Kórházak tulajdonosai eldöntik, hogy óhajtanak-e, és ha igen, akkor milyen formában akarnak együttműködni. A csornai testület az intézményfenntartói társulást választja megoldásnak.

– Ez mennyiben befolyásolja a Kórházak önállóságát?

– A Kórházak önállóak maradnak, nem változik meg a tulajdonviszony, viszont keresni kell olyan pontokat, amelyekben együttműködve ésszerűsíthető a működés. Elsősorban a kiszolgálótevékenységek, az irányító, gazdasági, informatikai és egyéb háttérszolgáltatások vagy például a labor esetében van lehetőség az együttműködésre. Ez még nem jelenti a Kórházak szakmai szerkezetének különösebb átalakítását.

Öten nyugdíjba mennek


– Az intézkedési tervben foglaltak végrehajtása nem hagyja érintetlenül a dolgozói létszámot sem. Hány embernek kell elbúcsúzni a munkahelyétől?

– Huszonnégyen már nincsenek az intézményben és további öt dolgozó munkaviszonya szűnik meg. Ők nyugdíjba mennek.

– Mi a helyzet az adósságállománnyal?

– Az adósságállomány növekedése csaknem teljesen megállt. A májusi adatokat még összesítjük, de az a drámai növekedés, ami a korábbi hónapokat jellemezte, lényegesen csökkent. Ha a Margit úgy tud működni, hogy a bevételei fedezik a kiadásokat, akkor a további bevételeket már az adósság csökkentésére lehet fordítani. Vannak függőben levő pénzek, és várható, hogy valamit emelnek a finanszírozáson is. Ugyanakkor nem álltak le a költségtakarékossági intézkedések sem. Jóllehet, hogy ezek már  kis összegek innen-onnan, de tovább keressük ezeket.

Privatizáció nem, szerződés-újratárgyalás igen

– A normatíva évek óta nem követi az inflációt. Nem képzelhető el valamiféle állami segítség a bajba jutott Kórházaknak?

– Tény, hogy a környezet kedvezőtlen változásai az összes Kórházat sújtották, a kisKórházakat meg különösen. A visszanormázás, a volumenkorlát olyan rendelkezések, amelyek több százmillió forintot vettek el a Kórházaktól. Egyedi segítségre nyilván nem lehet számítani, de hogy egy konszolidációs program elkezdődik-e, azt a kormányzat tudja megmondani. Jó lenne, ha lenne ilyen.

– Az intézkedési tervnek nincsenek a privatizációra vonatkozó pontjai?

– Ilyesmit nem tartalmaz, azt viszont igen, hogy a jelenleg vállalkozásban működtetett szolgáltatásokról újra tárgyalunk, a szerződéseket felülvizsgáljuk.

A város vezetői többször hangoztatták, hogy a Kórháznak hosszú távon működnie kell, folytatni kell a gyógyító munkát. Van erre reális esély?

– Természetesen, hisz a terv azt célozza, hogy a Kórház működjön. Le kell szögezni, hogy az intézkedési terv semmi olyat nem tartalmaz, ami a jelenlegi ellátási palettát szűkítené. Tehát nincs szó osztályok bezárásáról, szakmák megszüntetéséről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb zajjal nyílnak a teraszok

A korábbi évek gyakorlatával ellentétben idén kevesebb a vita a kapuvári teraszok körül. Néhol építkeztek, másutt pedig megszigorították vagy elhagyták a zeneszolgáltatást. A vendéglátóhelyek polgárőröket alkalmaznak a rendbontások elkerülése végett, illetve az elmúlt évben megkezdődött a különféle zajvédelmi megoldások megvalósítása is. Tovább olvasom