Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Nincs számlahitele a költségvetésnek

A kapuvári gazdasági szakemberek szerint először rendet kell tenni a magyar gazdaságban, csak utána lehet ünnepelni. A képviselő-testület hétfői ülésén elhangzott, a kapuvári költségvetésnek idén sem volt eddig szüksége folyószámlahitelre.


A nyári szünet után hétfőn tartotta rendes ülését a kapuvári képviselő-testület. A napirendek előtt Németh Csóka Gábor alpolgármester és Horváth László, a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) igazgatója köszöntötte a város gyémántdiplomás pedagógusát, Novits Lászlónét, aki a helyi Széchenyi-iskola katedrájáról ment a jól megérdemelt nyugdíjba.

Ezt követően a város két meghatározó gazdasági társaságának képviselője számolt be cégük munkájáról. Mind Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa, mind Foltányi Árpád, a Kapuvári Hús Zrt. igazgatótanácsának elnöke egybehangzóan állították, a magyar gazdaságban mielőbb rendet kell tenni, nem folytatható tovább az elmúlt húsz év gyakorlata.

– Veszélyes az a gyakorlat, ami jelenleg Magyarországon folyik a gazdaság illetékes szervezeteinél, miszerint az esetlegesen jogos állami szubvenciók odaítéléséhez is politikai hátszélre van szükség – mondta Szalay Antal. Hangsúlyozta, nem segítségre van szükségük a hazai befektetőknek, hanem világos és átlátható szabályozásra.

Stabil keretfeltételekre és akkor a nyugati gazdasági környezethez szokott szakemberek könnyebben találnak helyet maguknak ebben az amúgy is befektetésszegény környezetben. – Pénzügyileg stabil, hatszáz embert foglalkoztató, évek óta itthon dolgozó cég pályázatait rendre visszautasítják, de más esetekben meggondolatlanul dobálóznak egymilliárdos állami támogatással. Ez inkorrekt – jelentette ki Szalay Antal.

Gyémántdiploma:  A testületi ülésen köszöntötték Novits Lászlónét.
Gyémántdiploma: A testületi ülésen köszöntötték Novits Lászlónét.


Hasonló véleményt fogalmazott meg Foltányi Árpád, a Kapuvári Hús Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Mint mondta, a magyar élelmiszeripar még mindig a gyarmatosítás állapotában van, gondolva többek közt arra, hogy a sertéságazatot szisztematikusan tönkretették. – A jelenlegi hárommilliós sertésállománnyal szemben a hazai élelmiszeripar hat-hét milliónyi sertést dolgoz fel – mondta a szakember. Hozzátette, ennek fényében nem szabad csodálkozni a magas importarányon. – Kevés a húsipari szakember, évek óta kérjük, hogy a nemrég beindított szakmunkásképzés mellett engedélyezzék a felnőttképzést is. Igény lenne rá, nem értem a késlekedést – hangoztatta Foltányi Árpád.

A napirendek között szó volt Kapuvár idei költségveté-
sének féléves teljesítéséről. Ennek kapcsán Hámori György polgármester hangsúlyozta, a mai napig nem volt szükség folyószámlahitelre. Az önkormányzat által kibocsátott kötvényről elmondta, annak kitermelt kamataiból fedezték a helyi projektek önrészét és az eddig szükséges kamatfizetéseket.

A képviselők tárgyaltak több belvárosi üzlet bérbeadásáról is. Ezek közül az egyik Fő téri üzlet üzemeltetését a Kapukom Kft.-re bízta a városháza, ide turisztikai irodát és rábaközi termékek boltját terveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületés az ˝Aranyketrec˝-ben

Évekig gyógyszerek rabságában élt, olykor vodkával vette be a maroknyi pirulát. Szalayné Áder Elvira… Tovább olvasom