Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Nincs pénz útépítésre, béremelésre

A tavalyinál is kisebb összeggel gazdálkodik idén a csornai önkormányzat. A helyi intézmények is „húztak egyet" a nadrágszíjon. Az adóbevételeket is rájuk költi a képviselő-testület.
A csornai önkormányzati intézmények szűkös, a tavalyinál is karcsúbb költségvetéssel működnek idén. A város büdzséjét terheli a kötvénytörlesztés, a helyi adóbevételt pedig elviszi az intézmények fenntartása. Változás 2011-hez képest, hogy a tűzoltóság 223,5 millió forintja kikerült az önkormányzat költségvetéséből, ahogy a nemzetiségi önkormányzat külön kerete is.

Az állami támogatások Csornán 2010-ben mintegy 100 millió forinttal csökkentek. Idén további 21 millióval lett kevesebb ez az összeg. Az elöljárók nem bízhatnak a helyi bevételekben sem.

A gazdasági válság hatására bizonytalanabbá váltak a befizetések. Befolyásolja a gazdálkodást az előző években felvett hitelekkel és a kötvénykibocsátással kapcsolatos árfolyam-ingadozás is.
Néhány konkrét adat: az általános és művészeti iskola, óvoda működésére 451,1 millió, a Csukás-szakközépiskoláéra 224,4 millió, a Hunyadi-gimnáziuméra 185 millió, a Kossuth-szakiskoláéra 75 millió forintot különítettek el. A Művelődési Központ és Könyvtár neve mellett 58 millió forint, a Szociális és Gyermekjóléti Központnál 120,4 millió, a Margit Kórháznál 1,167 milliárd, a polgármesteri hivatalnál 318,7 millió forint szerepel a költségvetésben. Ám a kórház május 1-jétől várhatóan állami kezelésbe kerül.

Az állami normatíva egyik intézménynek sem elég. Ezenfelül a helyi adókból várható, körülbelül 314 millió forintos bevételt intézményfenntartásra fordítják. Fejleszteni csak hitel vagy a kötvénytartalék igénybevételével tud az önkormányzat.

A tisztviselőknek, közalkalmazottaknak rossz hír, hogy az önkormányzati dolgozóknál a központi befagyasztás miatt idén sem terveznek bérfejlesztést.

A személyi juttatások és járulékok együttes összege egyébként az összes városi kiadás 46 százalékát teszi ki. A tartalékok közt 10 millió forintos általános tartalékot, 52,5 milliós működési és 649,8 milliós fejlesztési céltartalékot különített el a képviselő-testület. Utóbbi jó része, 615 millió forint a kötvényt jelenti. Fejlesztési feladatokra összesen 123,6 millió forintot terveztek be, ami a költségvetés kiadási főösszegének mindössze 3 százaléka. A korábbi évekkel ellentétben a költségvetési rendelet nem tartalmaz út- és járdaépítési, csapadékvíz-elvezetési, játszótér-fejlesztési és termáltartalékot. E négy feladatot év közben meghatározott keretben, az akkor ismert pályázati lehetőségeket és körülményeket is figyelembe véve dolgozzák ki.

További számok a költségvetésből: a településszerkezeti terv módosítása 5,5 millió forint, a nyilvánosság biztosítása 11,2 millió, a könyvtár épületének „galambmentesítése" 2,2 millió, a Csornai Sportegyesület támogatása 22 millió, a Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Pántlika néptáncegyüttes segítése 2,1 millió forint. A Civil Alapba 1,5 millió forint került. Támogatást kap a Rubato Művészeti Együttes (360 ezer forintot), a HétFő Kézilabda Club (150 ezer).

Olvasóink írták

 • 2. merzsebet 2012. március 07. 08:36
  „Kukszi megint eltaláltad a"szarva közt a tőgyét". Tényleg meg kellene vizsgálni a sógor-komaságot.
  A régi dolgozók, azok vannak kevesebben minden tisztelet a munkájukért.”
 • 1. kukszi 2012. március 06. 15:06
  „Amin lehetne spórolni az a Polgármesteri Hivatal költségvetése.
  Annyian vannak,már többen be se férnének abba a hatalmas épületbe,magas köztisztviselői bérezéssel.
  Sajnos ami a város lakóinak fontos lenne arra nem kerül /út ,járda stb./,valahogy nem jól van ez így.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állások a Rábaközben

Tovább olvasom