Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Nincs pénz a helyi értékek védelmére Rábaközben

A Rábaköz kistelepülésein megnevezték a helyi védelem alatt álló épületeket. Tájházak kialakítására vagy az épületek rekonstrukciójára azonban nincsenek források.

A rábaközi kistelepülések legújabb rendezési terveiben megnevezték azokat a helyi védelem alá érdemesített épületeket, amelyek jellemző építészeti emlékei egy-egy falunak, községnek. Az épületek jobbára magántulajdonban vannak, fejlesztésükre, megvásárlásukra a kistelepülések nem tudnak forrásokat biztosítani.

Szinte megbújik az utcát szegélyező fák ágai közt Mihályiban Kisfaludi Imréné Zsuzsi néni háza. A fehérre meszelt épület 1913-ban épült, még Zsuzsi néni férjének szüleié volt. A kis épületben – talán a padozat kivételével – még minden eredeti, a bútoroktól a falon függő képekig.

Ahogy a hetvenöt éves asszony elmondta: napjainkig is szorgalmasan gyűjtögeti a régi bútorokat, az egyéb fellelhető régiségeket az 1982 óta nem lakott épületben.

Mihályi: Zsuzsa néni is segít az 1913-ban épült ház csinosításában.
Mihályi: Zsuzsa néni is segít az 1913-ban épült ház csinosításában.

– A mindig frissen meszelt épületet a helyi Kulturális Örökség Napjain mutatjuk be a nagyközönségnek, a templommal és a kastéllyal együtt – mondta el lapunknak Pap Lajosné polgármester. Hozzátette: a ház állagmegőrzésére szánt forrásokat pályázatból szerették volna előteremteni, egyelőre eredménytelenül. – Az a szándékunk, hogy a településen fellelhető néprajzi értékeket egy helyre összegyűjtve bemutassuk, amint anyagi forrásokat tudunk rá biztosítani – jelentette ki a polgármester.

A bogyoszlói rendezési terv is tartalmazza a település védendő épületeit, ám portálunk információi szerint hiába a helyi védelem, az építészeti értékkel bíró házak közül kettőt már lebontottak. Úgy tudjuk, 10–15 épület áll helyi védettség alatt, többek közt a 110 éves egykori kovácsház. A védett épületek jó része lakott, tájház kialakítására egyik sincs kinevezve.

Fodor József osli polgármester elmondása szerint két helybéli épületet helyeztek védelem alá, több kapuval és kerítéssel együtt, ám szépítésükre, komolyabb védelmükre itt sem találtak forrásokat. Rendezvényeken egyelőre nem mutatják be azokat, ám a településvezető kijelentette: egyik épületben falumúzeumot szeretnének berendezni.

Farádon a napokban készül el az a rendelet, mely szerint két épület kerül helyi védelem alá. Tompos Béla polgármester kijelentette: a helytörténeti gyűjtemény készen áll egy tájházi elhelyezésre, utóbbi kialakítására jelenleg nem tudnak fedezetet biztosítani.

A pénzhiányt nevezte meg a tájház kialakításának akadályává Dóczi Géza döri faluvezető is. Ugyanakkor a községháza ajándékba kapott egy épületet, amelynek felújításához anyagi források szükségesek.

Tájház kialakítására – egyelőre eredménytelenül – pályáztak. Horváth Ferencszárföldi polgármester szerint is 3–4 épületük áll helyi védelem alatt, egy részük lakott, tájház kialakítására, ilyen ház megvételére itt sincsenek források.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrárpolitikai dömping a gazdanapokon

Augusztus 27-től 29-ig tartják a III. Rábaközi Gazdanapokat Kapuváron, a Flóra fürdővel szemben. Tovább olvasom