Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Nincs megfelelő pályázat a kisfalvaknak

A nekik megfelelő, csekély önerőt kívánó pályázatokat hiányolják a községi polgármesterek. Korábban az ilyenekből tudtak fejleszteni, rendezvényeket szervezni. A sokmilliós projektek ugyanis nem nekik valók.
A községek polgármesterei panaszkodnak: kevés a pályázati kiírás. Rendezvények, fejlesztések maradhatnak el idén, melyekhez hasonlókat a korábbi években támogatással valósítottak meg. Nem lesz ebben az évben például Perecfesztivál Páliban. Sorban a hetedik lenne.
Az apró települések vezetői úgy vélik: a legtöbb kiírás nem nekik szól. Ők ugyanis többmilliós projekteket nem tudnak megvalósítani. Nekik az alacsony önerős pályázatok feküdnének, ilyenekkel viszont az utóbbi időben nem találkoznak.

Lengyel Lajos
Lengyel Lajos

– Korábban a különböző megyei, területfejlesztési alapokat tudtuk kihasználni. Épültek a járdák, utak, felújítottuk épületeinket. Nemcsak mi, hanem számos település – fogalmazott Póczik András, Páli polgármestere. – Ez a feladat aztán átkerült a regionális fejlesztési tanácshoz, pályázati kiírások viszont évek óta nincsenek. Ezek nagyon hiányoznak. Vannak persze nagyszabású projektek az oktatás, az iskolák számára, melyek azonban már csak szűk körhöz szólnak. A hozzánk hasonló falvak nem érik el a nagy önerőt kívánó, uniós turisztikai, idegenforgalmi pályázatokat sem. Számunkra az egy-két millió forintos kiírások kedve- zőek, hiszen ezekhez még lenne saját forrásunk. Gyakorlatilag a LEADER- program ad már csak lehetőséget, de idén még az sem.

Póczik András
Póczik András

Perecfesztiválunkra pályáztunk, de még nem bírálták el igényünket, így elmarad a rendezvény. Ha ma kapnám meg az értesítést a támogatásról, már akkor sem tudnánk megszervezni, nagyon rövid ugyanis az idő. Sajnálom pedig, mivel a térségnek egy népszerű, helyi értékeket bemutató programja volt a fesztivál.

Kollégája véleményét osztja Lengyel Lajos, Szil polgármestere is. Igaz, azt hozzátette, most nem állnak olyan „fényesen", hogy az önerőket gond nélkül előteremtsék.

– Valóban igaz, a pár milliós pályázatok tűntek el – fejtette ki. – A megyei, régiós szintűeknek, melyeket aztán itt bíráltak el, a lebonyolítása is gyorsabban ment. Mi ilyen pályázattal újítottuk fel a kultúrházat, a belterületi utakat, akadálymentesítettük a polgármesteri hivatalt és hőszigeteltük az épületet. Nem tudtunk támogatást szerezni, ezért önerőből újítottuk fel a ravatalozót. Ha lennének ilyen kiírások? Korszerűsítenénk az óvodánk fűtését, és költenénk a faluközpont szépítésére, fejlesztésére – jegyezte meg Lengyel Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió civileknek

Az önkormányzat idén is meghirdeti Civil Alap pályázatát. A kiírás célja, hogy a város támogatást… Tovább olvasom