Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Nincs kukájuk, mégis fizetniük kell

A történet ismerős: nincs kukájuk, de a szemétszállítási díjat fizetniük kellene. Ezúttal a bősárkányiaknak. Ám ők ebbe nem nyugodnak bele.
A bősárkányiak története jellemző eset, hasonlóval már számos alkalommal foglalkozott a Kisalföld. Röviden: nem hajlandók fizetni a kötelezően kivetett szemétszállítási díjat, mondván, nincs kukájuk és tőlük még egy deka szemetet sem vitt el a szolgáltató cég. A felgyülemlett hulladékot elégetik vagy komposztálják és a kertben szórják szét.
A bősárkányi Rákóczi utcában összejött panaszosok szószólója Németh Ernő nyugdíjas. Azelőtt a Köjálnál dolgozott, így – állítása szerint – tisztában van a környezetvédelem jelentőségével. A csoportban rajta kívül még Németh Imre, Tóth Géza, Rácz József és Tuller Ferenc fejezte ki nemtetszését.
– Egy falusi háztartásban nem keletkezik olyan szemét, amit rendszeresen, kukában kellene elszállítani – mondták egybehangzóan a bősárkányiak.
– Mi minden hulladékot vagy elégetünk, vagy komposztálunk – tette hozzá Németh Ernő. – Meg lehet nézni, a kertem végében most is ott van a halom, ahova kiviszem a szemetet és a komposztálás után a földre szórom szét. Ennél jobb tápanyag-utánpótlás nem is kell. Azt pedig, hogy olyan szolgáltatásért fizessünk súlyos tízezreket, melyet igénybe sem veszünk, nem tudjuk elfogadni.
A panaszosok ügye már a bíróságot is megjárta, ahol nem adtak igazat nekik. Ennek megfelelően a Rekultív kft. továbbra is követeli a szemétszállítási díjat. Tuller Ferencnek például a nyugdíjából már vonják is az összeget.
– Egyedül élek, így aztán tényleg nincs szükségem arra, hogy a szemetet elszállítsák – hangoztatja Tuller Ferenc. – Kértem, hogy legalább annyit tegyenek meg, hogy ne két ember után kelljen fizetnem, de nem foglalkoztak a kérésemmel.
Tóth Géza arról számolt be, hogy legnagyobb meglepetésére a termőföldjére terhelték rá az adósságot.
– El sem adhatom a földet addig, amíg nem rendezem a szerintem jogtalan követelésüket – mondta.
Aztán egymás között folytatták az eszmecserét és az ötvenes éveket emlegetik, a mostani állapotokkal vonnak párhuzamot.
– Végrehajtóval fenyegetnek bennünket, úgy érezzük magunkat, mint az ötvenes években. Akkor is vittek mindent és nem kérdezték, beleegyezünk-e. Most is jogtalanul kérik tőlünk számon a pénzt. Miért fizessünk azért, amit nem vettünk igénybe? – ez az általános vélemény ötük között.
Aztán egy példa is előkerült.
– Ezután minden hónapban kopogtassunk a polgármesteri hivatalban és rendszeresen követeljünk ezer forintot, mert nem dolgoztunk? – tette fel a költői kérdést Németh Ernő. A kérdés azonban megválaszolatlanul maradt, csak a fejüket ingatták a bősárkányiak.
A problémáról tájékoztattuk Szalay Imre polgármestert is, aki ismertette a szemétszállításra vonatkozó rendeletük lényegét.
– A kötelező szemétszállítást törvény írja elő és az önkormányzatnak is érdeke, hogy a lakosság igénybe vegye a szolgáltatást – mondta Szalay Imre. – Rendeletünk kimondja, hogy a hetven év felettiek díját az önkormányzat vállalja át, valamint az egy-, illetve kétfős háztartások kisebb edényt is igénybe vehetnek. Jelenleg is folyik az edényzetek cseréje, ennek költségeit is az önkormányzat vállalta. Ezzel párhuzamosan a szemétszállítási díj is felére csökken. A célunk az, hogy ne a falu határában szórják szét az emberek a hulladékot, ám sajnos ennek ellenére is jellemző ez a módszer. Ellenük szabálysértési eljárást tudunk kezdeményezni, de nagyon ritkán derül csak ki, hogy ki a szemetelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Górcső alatt az intézmények dologi kiadásai

A helyi önkormányzatokról szóló törvény a saját intézmények pénzügyi ellenőrzését is előírja.… Tovább olvasom